Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Trikala, Thesalia, accommodation, stay
Αρχική Ελλάδα Θεσσαλία Τρίκαλα Περτούλι
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Οι κάτοικοι - Οι ΣαρακατσάνοιΟι κάτοικοι
Οι κάτοικοι του Περτουλίου είναι κατά πλειονότητα βλάχοι, όπως περιγράφονται παραπάνω. Εκτός από βλάχους κατοικείται και από ένα ποσοστό Σαρακατσάνων οι οποίοι ήρθαν στο Περτούλι ως τσοπάνηδες μεγαλοτσελιγκάδων, αργότερα έφεραν τις οικογένειές τους και έτσι έγιναν κάτοικοι και δημότες. Άλλοι ήρθαν με τα κοπάδια τους και προμήθευαν με γάλα τα τοπικά τυροκομεία.


Οι Σαρακατσάνοι
Οι σαρακατσάνοι αποτελούν ένα μέρος του ελληνικού πληθυσμού, που διακρίνεται για ένα ξεχωριστό τρόπο ζωής και ενδιαφέροντα έθιμα, που διαφυλάσσονται από τους ίδιους αυστηρά.
Ιστορικοί, γλωσσολόγοι, γεωγράφοι, Έλληνες και ξένοι ερευνητές διαφωνούν, ως προς την προέλευση και το χρονικό εμφάνισής τους.
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στο Περτούλι Διαμονή στο Περτούλι

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΤΟΥΛΙ
Όνομα - Ιστορία
Η αναδημιουργία του χωριού.
Τα γεωγραφικά όρια του Περτουλίου
Οι κάτοικοι. Οι Σαρακατσάνοι
Βρύσες. Εκκλησίες
Περτούλι - Φυσικό Περιβάλλον.
Τα Λιβάδια. Ο Ξεριάς
Τα Βουνά. Ο Κόζιακας. Η Βίγγα - Μπουντούρα. Η Φούρκα και ο Κεπτινέλος. Η Γκιώνα
Χλωρίδα - Πανίδα.
Το Δάσος - Διαχείριση

Η θεωρία που τους παρουσιάζει ως Ρουμάνους και Αρωμούνους, αναιρείται από τον σαρακατσάνικο βίο και το γλωσσικό τους ιδίωμα, το οποίο φαίνεται ότι σχηματίστηκε στο βόρειο τμήμα της Ελλάδος, πριν από τον 15ο αι. Διαφέρουν ουσιαστικά από τους Ρουμάνους και Αρωμούνους. Οι σαρακατσάνοι ξεχωρίζουν σαν ομάδες κλειστές και δεν αναπτύσσουν ιδιαίτερες σχέσεις με τους άλλους πληθυσμούς, ειδικά πεδινούς (γρεκούς), παρά μόνο τα τελευταία χρόνια και μόνο οι νεώτεροι. Οι παλαιότεροι έλεγαν: «καλύτερα Τούρκος παρά Γρεκός» δηλαδή πείσμα και όρκος για καθαρή φυλή.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι, η προέλευσή τους ανάγεται στην αρχαιότητα, αφού ο τρόπος ζωής τους φαίνεται να έχει τις πηγές του στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι, πρόκειται για ομάδα Ελλήνων χωρικών, που ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους, άγνωστο για ποιο λόγο, και αναζήτησαν καταφύγιο στα βουνά, όπου άρχισαν να καταγίνονται με την κτηνοτροφία και έγιναν νομάδες, αναγκαζόμενοι από τις καιρικές συνθήκες.

Κάθε χρόνο τ' Αη Γιώργη ανεβαίνουν στα βουνά και τ' Αη Δημήτρη κατεβαίνουν στα χειμαδιά. Οι εγκαταστάσεις της κατοικίας τους ονομάζονται κονάκια από την τουρκική «κονάκ». Οι λέξεις στάνη και μαντρί αναφέρονται στους χώρους όπου ζουν τα ζώα και γίνεται η εκμετάλλευση των προϊόντων τους. Η μακροζωία και η απόκτηση πολλών παιδιών συντελούν στη δημιουργία μεγάλων γενών με πολυάριθμα μέλη. Η σαρακατσάνικη τέχνη διακρίνεται από αδρές γραμμές, σκούρα χρώματα. Ξυλόγλυπτα οικιακά σκεύη, διακοσμητικά αντικείμενα, μάλλινα χειροποίητα υφαντά στρωσίδια, σκούρες χειροποίητες μάλλινες φορεσιές, συνοδευόμενες από αργυροχοϊκά στολίδια (πόρτες, κιουστέκια) είναι χαρακτηριστικά τους στοιχεία. Τα σύμβολά τους ο σταυρός και το φίδι.

Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στο Περτούλι ΤρικάλωνΑρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.