Οι κάτοικοι του ορεινού αυτού οικισμού, λόγω της φύσεως του εδάφους ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία με αρκετούς από αυτούς να το εγκαταλείπουν την χειμερινή περίοδο εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών.
Στην ευρύτερη περιοχή της Πύρρας στη θέση Καζάνια και στη Θέση Σαρμανίτσα, υπάρχουν πολλά ανεξερεύνητα σπήλαια με εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο.
Το χωριό της Πύρρας, μαζί με τα χωριά Αγιος Νικόλαος, Δέση, Δροσοχώρι, Περτούλι, Ελάτη και Νεραϊδοχώρι, "κυκλώνουν" μία περιοχή πλημμυρισμένη από δάση ελάτων και πεύκων που ορειοθετούν οι οροσειρές Νεραϊδα, Αυγό και Κόζιακας. Την ορεινή αυτή κοιλάδα διασχίζουν ο παραπόταμος του Αχελώου Καμναϊτικος και ο παραπόταμος του Πηνειού, Πορταϊκός. Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον είναι ο τόπος που ζει σημαντικός αριθμός άγριων ζώων όπως ελάφια, αγριογούρουνα, αρκούδες κ.λ.π.
Η Πύρρα προσφέρεται για μοναδικές πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές προς Αυγό, Καμναϊτικο ποταμό, Μοναστήρι, Λάκκο, Βρύση κλπ.
Αρκετά είναι τα θρησκευτικά μνημεία που υπάρχουν στην περιοχή της Πύρρας με σπoυδαιότερα το μοναστήρι της Αγίας Τριάδος στη γειτονική Δέση που είναι περισσότερο γνωστό ως μονή του Αγίου Μοδέστου (1859), το Ναό του Αγίου Νικολάου στην είσοδο της Πύρρας και το Ναό της Αγίας Παρασκευής μέσα στο χωριό.
Παραδοσιακές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής με τριήμερο πανηγύρι (26-28 Ιουλίου) και αναπαράσταση σατιρικού γάμου. Ακόμη αξιόλογη είναι και η γιορτή στο μοναστήρι του Αγίου Μοδέστου (18-19 Δεκεμβρίου), με λειτουργία και αποκορύφωμα το ομαδικό φαγοπότι. |