Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Trikala, Thesalia, accommodation, stay
Αρχική Ελλάδα Θεσσαλία Τρίκαλα Αφιερώματα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Ο Βυζαντινός ναός της Πόρτας Παναγιάς

Βυζαντινός Ναός Πόρτα Παναγιάς Βυζαντινός Ναός Πόρτα Παναγιάς Βυζαντινός Ναός Πόρτα Παναγιάς Βυζαντινός Ναός Πόρτα Παναγιάς
Πύλη Τρικάλων
Ο βυζαντινός ναός Πόρτα Παναγιάς του 13ου αι.
Πύλη Τρικάλων
Αποψη από τον βυζαντινό ναό Πόρτα Παναγιά
Πύλη Τρικάλων
Αποψη από τον βυζαντινό ναό Πόρτα Παναγιά
Πύλη Τρικάλων
Πανοραμική άποψη από τον βυζαντινό ναό Πόρτα Παναγιά


Από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, δίπλα στον Πορταϊκό ποταμό, απέναντι από την Πύλη (Πόρτα), στον παλαιό οικισμό της Πόρτα-Παναγιάς που ήταν γνωστός στην βυζαντινή εποχή ως Μεγάλαι Πύλαι.
Αποτελούσε το καθολικό σταυροπηγιακής μονής, που ετιμάτο στο όνομα της Παναγίας της Ακαταμαχήτου και η οποία διαλύθηκε, άγνωστον πότε, κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας.
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στο νομό Τρικάλων Διαμονή στο νομό Τρικάλων
Ο ναός ιδρύθηκε το 1283 μ.Χ. από τον σεβαστοκράτορα Ιωάννη Άγγελο Κομνηνό τον Δούκα, νόθο γιο του δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β' Δούκα.

Κατά καιρούς υπέστη διάφορες ζημιές από σεισμούς ή πυρκαγιές, σήμερα είναι καλά συντηρημένος και αποτελεί μετόχι της υπερκειμένης μονής του Δουσίκου.
Σώζεται το αρχικό μαρμάρινο τέμπλο. Το μεταγενέστερο ξυλόγλυπτο του 1767 πουλήθηκε στη μονή Δουσίκου και σήμερα είναι τοποθετημένο στο καθολικό της.

Αξιόλογες οι δύο ψηφιδωτές εικόνες του, του Χριστού (αριστερά, ήτοι βόρεια) και της Θεοτόκου (νότια της Ωραίας Πύλης), ήτοι αντίθετα από τη συνηθισμένη τοποθέτηση στους ορθόδοξους ναούς.
Από τις παλιές τοιχογραφίες του κυρίως ναού διασώθηκε η κτητορική. Τελευταία αποκαλύφτηκαν αξιόλογες τοιχογραφίες στο Άγιο Βήμα.
Θολωτή βασιλική με τρία κλίτη, που καταλήγουν ανατολικά σε ημικυκλικές κόγχες εσωτερικά, τρίπλευρες εξωτερικά. Δύο μικρές θύρες ανοίγονται στους τοίχους, που χωρίζουν το κυρίως Ιερό Βήμα από την Πρόθεση και το Διακονικό.
Η ύπαρξη εγκάρσιας καμάρας επάνω από την κατά μήκος καμάρα τοποθετεί το ναό στην κατηγορία των σταυρεπίστεγων ναών. Υπάρχει και κεραμοπλαστική διακόσμηση (οδοντωτές ταινίες, σταυροί κ.λπ.).
Δυτικά από τον κυρίως ναό είναι προσκολλημένος ευρύχωρος νάρθηκας με τρούλο, που προστέθηκε στα τέλη του δεύτερου μισού του 14ου αιώνα.
Πηγή: Νομαρχία Τρικάλων

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στο νομό Τρικάλων, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και καταλύματα.
Στο νομό Τρικάλων υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Διασκέδαση
Για την διασκέδασή σας στο νομό Τρικάλων θα βρείτε πολλές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.


Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διαδρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στο νομό ΤρικάλωνΑρχή Σελίδας  
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.