Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Monodentri. Agia Paraskevi Church. Thesi Oxia
Αρχική Ελλάδα Ηπειρος Νομός Ιωαννίνων Μονοδέντρι
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Νομός Ιωαννίνων - Πληροφορίες Τουριστικός Οδηγός Ιωαννίνων Διαμονή στο νομό Ιωαννίνων Διαμονή στα Ζαγοροχώρια Διαμονή στα Μαστοροχώρια Διαμονή στα Τζουμέρκα Ιωάννινα, Νησί, αξιοθέαταΜουσεία - Μνημεία κλπ. Διασκέδαση στο νομό ΙωαννίνωνΠεριοχές νομού Ιωαννίνων ΖαγοροχώριαΜαστοροχώριαΤζουμέρκα - ΚατσανοχώριαΧιονοδρομικά κέντραΑφιερώματα

 
Μονοδέντρι. Μονή Αγίας Παρασκευής. Θέση Οξυά

Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, ΜονοδένδριΗπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδένδρι, άποψη από το δρόμο που οδηγεί στην θέση ΟξυάΣτους πιο παραδοσιακούς και πιο γνωστούς οικισμούς του νομού Ιωαννίνων ανήκει το Μονοδένδρι.
Με μόλις 18 χλμ. απόσταση από την πόλη των Ιωαννίνων, είναι ιδανικός προορισμός για ημερήσια εκδρομή αν η διαμονή σας είναι τα Ιωάννινα.
Είναι πατρίδα των ευεργετών αδελφών Ριζάρη.
Θα δείτε μεγάλα αρχοντικά και εκκλησίες που μαρτυρούν την οικονομική ευμάρεια των κατοίκων του οικισμού κυρίως κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδένδρι, ο ναός του Αγίου ΑθανασίουΣε κεντρικό σημείο του χωριού είναι ο ναός του Αγίου Αθανασίου που χρονολογείται στις αρχές του 19ου αι.

Πολύ κοντά στο κέντρο του χωριού βρίσκεται και ο σταυρεπίστεγος ναός του Αγίου Μηνά που κτίστηκε στις αρχές του 17ου αι.
Οι αγιογραφίες του ναού έγιναν σε δύο φάσεις. Αυτές του κυρίως ναού που χρονολογούνται στο 1619-20 και του νάρθηκα που χρονολογούνται το 1734.

Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδένδρι, ναός Αγίου Μηνά Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδένδρι, ναός Αγίου Μηνά, η είσοδος του ναού με υπέροχες τοιχογραφίεςΣτα 1785 χρονολογείται το ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο του ναού.

Στον οικισμό λειτουργούν και είναι ανοικτά όλο το χρόνο, αρκετά παραδοσιακά καταλύματα καθώς και καταστήματα εστίασης με καταπληκτικά παραδοσιακά εδέσματα.
Δοκιμάστε τα παραδοσιακά γλυκά που θα βρείτε σε όλα σχεδόν τα καταστήματα.
Απολαύστε τον καφέ ή το γλυκό σας με την καταπληκτική θέα που σας προσφέρει η περιοχή.

Κοντά στο χωριό και από τις θέσεις Οξυά και τη Μονή Αγίας Παρασκευής, προσφέρεται καταπληκτική θέα της χαράδρας του Βίκου. Ειδικά η θέα από την Οξυά στο σημείο παρατήρησης (ένας μικρός εξώστης - πλάτωμα), με το πολύ μεγάλο βάθος της χαράδρας και τον Βίκο να κυλά στο κατώτερο σημείο της, σου προκαλεί δέος.Στο τέρμα του δρόμου ακολουθείστε την κατεύθυνση που σας δείχνει η μικρή πινακίδα και μετά από πέντε λεπτά διαδρομής σε μονοπάτι με πολύ ωραία θέα θα βρεθείτε στην θέση Οξυά, για να απολαύσετε την μοναδική θέα της χαράδρας.
Στην διαδρομή σας με το αυτοκίνητο, για την Οξυά θα περάσετε από το πέτρινο δάσος, που αποτελεί ένα φυσικό μνημείο, (βραχώδεις σχηματισμοί με επάλληλα οριζόντια στρώματα πέτρας).


Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στον πυρήνα της περιοχής, έχει μήκος 10 χλμ. και κατακόρυφες, απότομες και βραχώδεις πλαγιές ύψους πολλών εκατοντάδων μέτρων. Το φαράγγι εκτείνεται από το χωριό Μονοδέντρι και Κουκούλι και ως το χωριό Βίκος. Στο κάτω μέρος ρέει ένας χείμαρρος ο οποίος στην έξοδο του φαραγγιού γίνεται ο ποταμός Βοϊδομάτης.
Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί σπάνιας αισθητικής και οικολογικής αξίας οικοσύστημα. Η γεωγραφική απομόνωσή της, η ελάχιστη έως τώρα, ανθρώπινη περέμβαση, η μεγάλη ποικιλία στη βλάστηση και οι μικροκλιματικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών ειδών χλωρίδας αλλά και την ύπαρξη σπάνιων ειδών της πανίδας της χώρας μας.
Στην περιοχή Βίκου - Αώου έχουν καταγραφεί 1700 είδη και υποείδη φυτών και 182 είδη σπονδυλοζώων, ανάμεσά τους και αρκετά σπάνια όπως η αρκούδα, ο λύκος, το αγριόγιδο, ο χρυσαετός, ο γυπαετός κά.


Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδένδρι, Μονή Αγίας Παρασκευής, αγιογραφίες από το εσωτερικό της ΜονήςΣτη διαδρομή από το χωριό Μονοδέντρι, προς ένα από τα καλύτερα σημεία παρατήρησης του φαραγγιού, την Μονή Αγίας Παρασκευής, δίπλα από το καλοστρωμένο πέτρινο μονοπάτι που θα ακολουθείτε και κοντά στο χωριό, υπάρχει ινακίδα στην οποία αναφέρεται για την καταγραφή της χαράδρας του Βίκου στα ρεκόρ Guiness του 1997, ως τη βαθύτερη χαράδρα του κόσμου, στο όρος Πίνδος της Β.Δ. Ελλάδος με βάθος 900 μέτρα (2950 π.) και άνοιγμα μόνο 1100 μέτρα (3600 π.).

Μονοδέντρι, Μονή Αγίας Παρασκευής
Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδένδρι, Μονή Αγίας Παρασκευής, αγιογραφίες από το εσωτερικό της ΜονήςΟταν βρεθείτε στο νομό Ιωαννίνων μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τη Μονή Αγίας Παρασκευής στο Μονοδένδρι, (απέχει 5 λεπτά με τα πόδια από το χωριό).
Θα δείτε τη Μονή, χτισμένη στην άκρη των βράχων, στο χείλος της χαράδρας. Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδένδρι, Μονή Αγίας Παρασκευής, το εσωτερικό του Ναού Σε κάποιο σημείο μάλιστα ένα δωμάτιο εξώστης, η βάση της κολώνας που το στηρίζει η βάση της είναι πάνω στους βράχους στο χείλος του γκρεμού.

Θα θαυμάσετε τις υπέροχες αγιογραφίες (οι τοιχογραφίες του καθολικού χρονολογούνται από τον 15ο αι.) και θα εντυπωσιαστείτε από την απαράμιλλη θέα που προσφέρει το σημείο που είναι κτισμένη η Μονή.
Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδένδρι, Μονή Αγίας Παρασκευής, η είσοδος του προαύλιου χώρου της Μονής Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδένδρι, Μονή Αγίας Παρασκευής, η είσοδος της Μονής


Αν θέλετε να δείτε και να θαυμάσετε την χαράδρα του Βίκου μην χάσετε μια επίσκεψη στην Οξυά στο Μονοδέντρι.
Μετά το τέλος της διαδρομής με το αυτοκίνητο, θα ακολουθήσετε ένα μονοπάτι για πέντε λεπτά, και θα βρεθείτε στο πλάτωμα με την υπέροχη θέα της χαράδρας.

Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδέντρι, θέση Οξυά, το μονοπάτι που οδηγεί στο μικρό πλάτωμα-παρατηρητήριο (Οξυά), πίσω από τον βράχο αριστερά της φωτογραφίας Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδέντρι, θέση Οξυά, το πλάτωμα με την καταπληκτική θέα, στο χείλος του γκρεμού Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδέντρι, θέση Οξυά, η μοναδική θέα από την Οξυά, στο βάθος ο Βοϊδομάτης Ηπειρος, νομός Ιωαννίνων, Μονοδέντρι, θέση Οξυά, το μονοπάτι συνεχίζει και μετά το πλάτωμα!!!! στην άκρη των βράχων. Ισα - ίσα που χωρά ένας άνθρωπος να περάσει.

Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διαδρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στο ΜονοδέντριΑρχή Σελίδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.