Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Ioannina, Epirus, tourist guide
Αρχική Ελλάδα Ηπειρος Νομός Ιωαννίνων Ζαγοροχώρια Αρίστη
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Νομός Ιωαννίνων - Πληροφορίες Τουριστικός Οδηγός Ιωαννίνων Διαμονή στο νομό Ιωαννίνων Διαμονή στα Ζαγοροχώρια Διαμονή στα Μαστοροχώρια Διαμονή στα Τζουμέρκα Ιωάννινα, Νησί, αξιοθέαταΜουσεία - Μνημεία κλπ. Διασκέδαση στο νομό ΙωαννίνωνΠεριοχές νομού Ιωαννίνων ΖαγοροχώριαΜαστοροχώριαΤζουμέρκα - ΚατσανοχώριαΧιονοδρομικά κέντραΑφιερώματα

 
Αρίστη

Αρίστη. ΖαγοροχώριαΕίναι κτισμένη σε υψόμετρο 650 μ. στην βορινή πλαγιά του υψώματος "Γκραμπάλα" ή για τους ντόπιους "Ροϋνίκος", απέναντι από τους εντυπωσιακούς βράχους της Αστράκας, στα όρια του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου του επωνομαζόμενου Δρυμού των μεγάλων κορυφών και αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου.
Βρίσκεται σε απόσταση 48 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, τα Ιωάννινα ενώ το πλησιέστερο άλλο χωριό είναι ο Αγιος Μηνάς σε απόσταση 2,5 χλμ.
Ακόμη έχει εύκολη επικοινωνία με το Πάπιγκο και το Βίκο.

Το παλιό της όνομα, Αρτσίστα, προέρχεται από το αλβανικό arrc-i και την κατάληξη -ishte ή -ishta και αναφέρεται σε είδος χόρτου, θάμνου ή δέντρου.

Από τα αξιοθέατά του, κυριώτερο είναι ο εντυπωσιακός ενοριακός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (1718), που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, στην κεντρική πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, με αξιόλογες τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ο ναός, τρίκλιτη βασιλική με επιβλητικό καμπαναριό, κοσμείται από αξιόλογες τοιχογραφίες Καπεσοβιτών αγιογράφων.

Ακόμη σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Καλύβια της Αρίστης, που βρίσκονται πίσω από τον Αϊ-Λια, με τα πέτρινα αλώνια και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το Δημοτικό Σχολείο τα καλντερίμια, η παλιά βρύση στο μεσοχώρι, καθώς και αρκετά παλιά πετρόκτιστα αρχοντικά ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής, με πιο xαρακτηριστικό του Σταμάτη.

Διαθέτει αρκετά παραδοσιακά καταλύματα για τη διαμονή σας, καλά οργανωμένα, με ποικιλία προσφερομένων υπηρεσιών και εγκαταστάσεων, όπως και πολλές ταβέρνες με εκλεκτά παραδοσιακά τοπικά εδέσματα.

Η ομορφιά της παράλληλα με την πολύ καλή τουριστική υποδομή της, καθώς και η δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε πολλά αξιοθέατα της περιοχής έχουν αναδείξει την Αρίστη σε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους και δημοφιλείς προορισμούς στο Ζαγόρι.

Το χωριό πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου (του Ιωάννου του Προδρόμου) και της Ζωοδόχου Πηγής.
Διαμονή στην Αρίστη.
Πλήρης κατάλογος καταλυμάτων.
Ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, studios, παραδοσιακά ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια

Αρίστη. Ζαγοροχώρια

Αγιος Μηνάς. Ζαγοροχώρια

Παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι στην περιοχή των ΖαγοροχωρίωνΜονή Παναγίας Σπηλιώτισσας
Σε κοντινή απόσταση από την Αρίστη, στην αριστερή όχθη του ποταμού Βοϊδομάτη, σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία με πολλά πλατάνια, στη δυτική πλευρά ενός ογκώδους βράχου, είναι κτισμένη η μονή Σπηλιώτισσας.
Η μονή, μικρή μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κτίστηκε το 1597.
Το 1797 η μονή καταστράφηκε, αλλά παρά τις καταστροφές που υπέστη διατηρείται σε σχετικά καλή κατάσταση. Περιβάλλεται από έναν ψηλό τοίχο, ο οποίος κτίστηκε το 1733, και έχει ως καθολικό μια μικρή μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, στο εσωτερικό της οποίας εντοπίζουμε αγιογραφίες αλλά και διακοσμητικές παραστάσεις Χιονιαδιτών ζωγράφων.
Η μονή έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο και γιορτάζει της Ζωοδόχου Πηγής (Παρασκευή μετά το Πάσχα)

Εναλλακτικός τουρισμός
Οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που ξεκινά από την Αρίστη και οδηγεί στη γέφυρα της Κλειδωνιάς, μετά από 3 ώρες και 30΄ πορείας.
Η γέφυρα του Βοϊδομάτη στη διαδρομή προς το Πάπιγκο, είναι αφετηρία διαδρομών για rafting, δυσκολίας II βαθμού και διάρκειας από 1 έως 2 ώρες, που καταλήγουν στη γέφυρα του Βοϊδομάτη στην Κλειδωνιά. Η κατάβαση του ποταμού μπορεί να γίνει και με kayak ή monoraft.

Φαράγγι Βίκου
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου, με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων, μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, που αποτελούν ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.
Το φαράγγι του Βίκου έχει μήκος 24 χλμ. περίπου και μέσο βάθος 900 μ. περίπου. Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο. Πολλοί όμως θεωρούν την αρχή του κοντά στο χωριό Μονοδέντρι, που είναι αναληθές, γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν σε αυτό και το υπόλοιπο τμήμα του το ονομαστό Βικάκι. Το τέλος του φαραγγιού είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό στη γέφυρα της Αρίστης Παπίγκου.
Με κατεύθυνση από ΝΑ προς ΒΔ, στη μέση περίπου συναντιέται με άλλο μεγάλο φαράγγι το Μέγα Λάκκο, που θεωρείται και παρακλάδι του και το φαράγγι της Μεζαριάς, που καταλήγει στο χωριό Βραδέτο. Τη χαράδρα διασχίζει ο ποταμός Βοϊδομάτης. Εκεί βρίσκονται και οι πηγές του.
Το κλίμα του κυριαρχείται από τον ηπειρωτικό κλιματικό τύπο - ζεστά καλοκαίρια με αρκετές τοπικές βροχές και ψυχρούς χειμώνες. Κατά την χειμερινή περίοδο, η θερμοκρασία φτάνει σε χαμηλά επίπεδα, αρκετές φορές.

Με φόντο την Αστράκα

Βοϊδομάτης

Βοϊδομάτης

Βοϊδομάτης. Η γέφυρα στην διαδρομή προς Πάπιγκο

Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στην περιοχή της ΑρίστηςΑρχή Σελίδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις Ανανέωση θεμάτων
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.