Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Accommodation in Halkidiki
Αρχική Ελλάδα Μακεδονία Νομός Χαλκιδικής Αφιερώματα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Ιερές Μονές Αγίου Ορους

Διοίκηση
Η διοίκηση του Αγίου Όρους σε όλη την ιστορική του πορεία, από τότε δηλαδή που επίσημα οργανώθηκε σε αυτό ο μοναχικός βίος, με την έκδοση του Τυπικού του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή το 972 μέχρι και σήμερα ακόμη, εξακολουθεί να διέπεται από ένα ιδιόμορφο πολιτικό και εκκλησιαστικό καθεστώς.
Αυτό φαίνεται πολύ καθαρά μέσα από τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλλα (διατάγματα) και "Τυπικά", τα Πατριαρχικά σιγίλλια (έγγραφα), τα σουλτανικά φιρμάνια, τους "Γενικούς Κανονισμούς" του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τη μεταγενέστερη νομοθεσία.
Σήμερα, ύστερα από τη Συνθήκη των Σεβρών της 10ης Αυγούστου 1920, που επικυρώθηκε με τη συνθήκη της Λωζάνης της 24ης Ιουλίου 1923, το Αγιο Όρος υπάγεται στην κυριαρχία της Ελλάδος και διοικείται σύμφωνα με τα όσα ορίζονται ρητά.


Χάρτης με την τοποθεσία των Ιερών Μονών του Αγίου Ορους
ΙΕΡΕΣ ΜΟΝΕΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ
Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας (963)
Ιερά Μονή Βατοπεδίου (972)
Ιερά Μονή Ιβήρων (976)
Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου ή Χελανδαρίου (1197, Σερβική)
Ιερά Μονή Διονυσίου (1375)
Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου (12ος αιώνας)
Ιερά Μονή Παντοκράτορος (1363)
Ιερά Μονή Ξηροποτάμου (11ος αιώνας)
Ιερά Μονή Ζωγράφου (1270, Βουλγαρική)
Ιερά Μονή Δοχειαρίου (11ος αιώνας)
Ιερά Μονή Καρακάλλου (1070)
Ιερά Μονή Φιλοθέου (992)
Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας (ή Σιμωνόπετρα) (1363)
Ιερά Μονή Αγίου Παύλου (11ος αιώνας)
Ιερά Μονή Σταυρονικήτα (1542)
Ιερά Μονή Ξενοφώντος (1070)
Ιερά Μονή Γρηγορίου (14ος αιώνας)
Ιερά Μονή Εσφιγμένου (11ος αιώνας)
Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (ή Ρωσικό)
Ιερά Μονή Κωνσταμονίτου ή Κασταμονίτου (1086)

Καρυές
Ο οικισμός των Καρυών αποτελεί την πρωτεύουσα του Αγίου Ορους από τον 10ο αιώνα. Εδώ έχει την έδρα της η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και η Ιερά Επιστασία, όπως επίσης και αντιπροσωπείες των είκοσι Μονών.
Στις Καρυές βρίσκεται ο πολιτικός διοικητής ενώ είναι εκατεστημένες και διάφορες υπηρεσίες όπως: αστυνομική διοίκηση, ΕΛΤΑ, Κοινοτικό ιατρείο και ΟΤΕ. Ακόμη στην περιοχή των Καρυών εδρεύει και η εκκλησιαστική σχολή Αθωνιάδα.
Όλα τα κτίσματα που υπάρχουν στις Καρυές ανήκουν στις είκοσι μονές. Ανάμεσα σε αυτά είναι πολλά κελλιά και οι Αντιπροσωπείες (κονάκια), των δεκαεννέα από τις είκοσι μονές. Δεν έχει κονάκι η Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου λόγω της ελάχιστης απόστασης από εδώ.

Ο ναός του ΠρωτάτουΤο σημαντικότερο κτίσμα των Καρυών είναι ο αρχαιότερος ναός του Αγίου Όρους, ο ναός του Πρωτάτου που ονομάστηκε έτσι διότι αποτελεί την έδρα του Πρωτεπιστάτη (Πρώτου) και είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Είναι τρίκλιτη βασιλική χωρίς τρούλλο με μετέπειτα προσθήκη εγκάρσιου κλίτους.
Το κτίσμα δέχθηκε αρκετές επεμβάσεις για την συντήρησή του μέχρι την τελευταία ανακαίνησή του. Προσωπικότητες όπως ο μάγιστρος Λέοντας (αδελφός του Νικηφόρου Φωκά) και ο Ιωάννης Ίβηρας προσέφεραν πολλά και κόσμησαν με κειμήλια το Πρωτάτο.

Ο ναός του Πρωτάτου, μετά από την πυρκαγιά του 1290 αγιογραφήθηκε από τον πρωτομάστορα της Μακεδονικής σχολής Μανουήλ Πανσέληνο στις αρχές του 14ου αιώνα, με τοιχογραφίες
που διατάσσονταιι σε τέσσερις επάλληλες ζώνες. Στην ανώτερη και κατώτερη ζώνη παριστάνονται ολόσωμες μορφές προπατόρων, προφητών και στρατιωτικών αγίων. Στις δύο ενδιάμεσες και πλατύτερες ζώνες απεικονίζονται, ευαγγελικές σκηνές και σκηνές από το βίο της Θεοτόκου. Μεταξύ αυτών των σκηνών παρεμβάλλονται οι Ευαγγελιστές.
Τοιχογραφημένες εικόνες της Ένθρονης Θεοτόκου και του Ένθρονου Χριστού κοσμούν τα δύο μεγάλα προσκυνητάρια μπροστά από το ιερό. Στο ιερό βήμα παριστάνονται κυρίως αγιορείτες άγιοι.

Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγιναν κάποια συμπληρωματικά έργα. Το 1781 ανεγέρθηκε το κωδονοστάσιο πάνω σε παλαιότερα θεμέλια. Με την πάροδο των χρόνων το κτίσμα άρχισε να εμφανίζει επικίνδυνες φθορές που υποχρέωναν την ανακαίνισή του. Το έργο αυτό ξεκίνησε το 1955, γεγονός που διέσωσε τις περίφημες τοιχογραφίες του ναού.

Γνωστά κειμήλια της Ορθοδοξίας που κοσμούν το Πρωτάτο είναι η εικόνα της Θεοτόκου "Αξιον Εστίν" και του Χριστού "Αντιφωνητού".

Η πλούσια βιβλιοθήκη της Ιεράς Κοινότητος συμπεριλαμβάνει 117 χειρόγραφους κώδικες, από τους οποίους οι 47 είναι περγαμηνοί, και μεγάλο αριθμό εντύπων βιβλίων.

Στο αρχειοφυλάκιο του Πρωτάτου φυλάσσεται το πρώτο Τυπικό του Αγίου Όρους, ο λεγόμενος «Τράγος» (972), με το οποίο εισάγεται επίσημα το κοινοβιακό σύστημα στο Αγιο Όρος και το οποίο διασώζει την ιδιόχειρη υπογραφή του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή.

Εκτός από το ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές βρίσκονται το κελλί του Ραβδούχου με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα, καθώς επίσης και το μεταβυζαντινό κελλί του Διονυσίου εκ Φουρνά. Γνωστή είναι επίσης και η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, όπου βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής ναός του, ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων κατά το 19ο αιώνα.Η αγορά και τα εργαστήρια
Σημαντική θέση στη ζωή των Καρυών αποτελεί η αγορά και τα εργαστήριά της. Η αγορά των Καρυών αποκαλούνταν "το Παρίσι της Χαλκιδικής", με σπουδαία κίνηση από τον 10ο αιώνα. Η κίνηση αρκετές φορές αναστάτωνε τον ιερό τόπο και το ζήτημα για την επίλυσή του απαιτούσε την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επί τουρκοκρατίας υπάρχουν μαρτυρίες για τη διακίνηση πολλών αγαθών. Ο 19ος αιώνας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η κυρίαρχη εποχή ανάπτυξης και διατήρησης καταστημάτων και χώρων εμπορίας ποικίλων προϊόντων τόσο από τους μοναχούς όσο και από τους λαϊκούς. Με την πάροδο των ετών η παραδοσιακή υπαίθρια εβδομαδιαία αγορά και η ετήσια εμποροπανήγυρη του δεκαπενταυγούστου ξέφτησαν και έσβησαν.
Ιερά Κοινότης του Αγίου ΟρουςΔάφνη
Η Δάφνη αποτελεί το δυτικό επίνειο του Αγίου Όρους. Είναι το σημείο που θα κατευθυνθούν οι προσκυνητές που θέλουν να επισκευθούν τα Μοναστήρια της Δυτικής, Κεντρικής και Νότιας πλευράς.

Μέχρι το 1044 υπήρχε εκεί η Μονή Δοχειαρίου η οποία ερημώθηκε από πειρατικές επιδρομές, οπότε και μεταφέρθηκε στην σημερινή θέση.
Υπάρχουν λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια, Αστυνομικός Σταθμός, Τελωνείο, Λιμενικός Σταθμός, Ταχυδρομείο όπως και μερικά καταστήματα για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης, βιβλία, εικόνες, κρασί Αγίου Όρους καθώς και μέλι.

Κατά την περίοδο του 19ου αιώνα που υπήρξε σημαντική κίνηση πλοίων από τη Ρωσία, κατασκευάστηκαν και τα περισσότερα κτίρια.
Η μεγαλύτερη έκταση της περιοχής ανήκει στην Μονή Ξηροποτάμου.
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.