Το Πάσχα στο νησί έχει το δικό του χρώμα. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα θα παρακολουθήσουμε τις κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησιές και τα μοναστήρια του νησιού.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής θα ακολουθήσουμε την περιφορά ενός από τους τρεις Επιταφίους της Αίγινας, στην παραλία και τα γραφικά δρομάκια της. Μπροστά στο Δημαρχείο συναντιούνται κάποια στιγμή οι επιτάφιοι και των τριών εκκλησιών της πόλης (του Αγίου Νικολάου, της Μητρόπολης και της Παναγίτσας), όπου ψάλλεται κοινή δέηση κι ύστερα ο καθένας επιστρέφει στην ενορία του.
Ωστόσο, ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα θα ζήσουμε στα σημαντικά μοναστήρια του νησιού. Φαντασμαγορική είναι και η Ανάσταση στο νησί με βεγγαλικά και κροτίδες στην Αίγινα, στην εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγίτσα) στο λιμάνι και του Αγίου Νικολάου στην πόλη.
Διαμονή το Πάσχα στην Αίγινα
|
Ωστόσο, αξίζει να ζήσει κανείς μια αλλιώτικη Ανάσταση στο μεγαλόπρεπο Ναό του Αγίου Νεκταρίου, της Μονής Αγίας Αικατερίνης, της Μονής Αγίου Χριστοφόρου και της Μονής Χρυσολεόντισσας.
Ένα έθιμο παλιό, μα όχι ξεχασμένο, αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα στην Αίγινα. Είναι ο «Χορός της Λαμπρής», που γίνεται το πρωί, γύρω στις 10 - 12, στην Παλαιοχώρα με τις τόσες βυζαντινές εκκλησιές, μπροστά από το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, με μουσική από λαϊκά όργανα και πολύ χορό...
Γεύσεις, αγορές και βόλτες με αμαξάκια...
Στις ταβέρνες και τα ουζερί της Αίγινας θα απολαύσουμε ολόφρεσκα ψάρια, θαλασσινά και καλά μαγειρευτά. Θα δοκιμάσουμε λιαστά χταπόδια στα κάρβουνα, πεσκανδρίτσες με σκορδαλιά, «κατσούλες» (ντόπια ψάρια) στο τηγάνι, γαρίδες ψητές κ.ά.
Σίγουρα, θα απολαύσουμε και θα αγοράσουμε τα φημισμένα φιστίκια της Αίγινας σε πολλές παραλλαγές (φρέσκα, καβουρντισμένα, γλυκό του κουταλιού κ.ά.).
Τέλος, για τους ρομαντικούς επιβάλλεται μια βόλτα με τα μόνιππα αμαξάκια που κινούνται κατά μήκος της παραλίας και χαρακτηρίζουν τον τόπο...
Κείμενα-φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου
Ο χορός της Λαμπρής
Ο χορός της Λαμπρής γινόταν στην Αίγινα την δεύτερη μέρα του Πάσχα .Ο χορός περιελάμβανε δύο μέρη: τον μικρό και τον μεγάλο χορό. Ο μικρός γινόταν στην πλατεία της Παναγίας της Φορίτισσας (Αι Γιώργη Καθολικό), όπου λάβαιναν χώρα οι συνελεύσεις των προυχόντων του νησιού. Είχε κύριο σκοπό του τη διασκέδαση, την ψυχαγωγία και την αποκάλυψη του έρωτα των νέων και τη πρόθεση δέσμευσης για γάμο.
Ο μεγάλος χορός γινόταν στη μεγάλη πλατεία της εκκλησίας του Σταυρού και προκειμένου να συμμετέχουν όλοι οι κάτοικοι ο μικρός χορός σταματούσε. Οι χορευτές έπαιρναν θέση ανάλογα με την ηλικία και το φύλο τους. Ο χορός σχημάτιζε μεγάλο κύκλο, ώστε ο ναός του Τιμίου Σταυρού να βρίσκεται στο κέντρο. Πρώτοι χόρευαν οι γέροντες, κατόπιν οι άγαμοι και οι έγγαμοι άνδρες και ξανά οι γέροντες, αποτελώντας έτσι ένα τόξο ανδρών. Οι γυναίκες σχημάτιζαν ένα άλλο τόξο:,γερόντισσες, νέες κοπέλες, παντρεμένες και ξανά γερόντισσες.
Απαραίτητος στο χορό της Λαμπρής ήταν ο αοιδός με το ντέφι του ο οποίος έδινε το σύνθημα να πιαστούν στο χορό αφού οι επόπτες του χορού έλεγχαν τη σωστή διάταξη και ο ιερέας έβγαινε στην πόρτα του ναού του Σταυρού και έψελνε το "Χριστός Ανέστη". Ο χορός της Λαμπρής δεν απαιτούσε την παρουσία μουσικών οργάνων, όπως το βιολί και το λαούτο, αλλά σε περίπτωση παρουσίας τους και μετά και τη σύμφωνη γνώμη των χορευτών, έμπαιναν μαζί με τον αοιδό στη μέση του κύκλου του χορού. Στη συνέχεια ο τραγουδιστής ξεκινούσε το τραγούδι.
Ο χορός διαρκούσε τις τρεις πρώτες μέρες της Διακαινησίμου και επαναλαμβανόταν και τις τρεις επόμενες Πέμπτες μετά τη Λαμπρή, που ήταν και αυτές αργία. Επίσης γινόταν και κατά την εορτή της Ζωοδόχου Πηγής μέχρι την εορτή του Αγίου Γεωργίου εάν η Λαμπρή ήταν πρώιμη. Στο τέλος ο αοιδός έδινε το τέρμα του χορού και πολλοί συνήθιζαν να τραγουδούν:
"Της Παλιαχώρας ο χορός ήταν γλυκός σαν μέλι, γιατί τον εχορεύανε κορίτσια σαν αγγέλοι"
Ο χορός της Λαμπρής ελάμβανε χώρα και σε κάποια άλλα χωριά του νησιού, όπως στου Ανιτσαίου, όπου οι κάτοικοι μαζεύονταν στην Εκκλησία του χωριού και παρακολουθούσαν την ακολουθία της Αγάπης (ανήμερα Πάσχα). Κατόπιν ξεκινούσαν το χορό που και με τη δύση του ήλιου τον ολοκλήρωναν και ξεκινουσαν με τα ζώα τους για το δρόμο της επιστροφής.
Χαρακτηριστικό ήταν ότι προηγούνταν τα ζώα και ακολουθούσαν οι πεζοί που έψελναν στη διαδρομή το "Χριστός Ανέστη".
Το έθιμο του χορού της Λαμπρής διατηρήθηκε και μετά την κατοίκηση της σημερινής πόλης της Αίγινας και γινόταν ως το 1863, όπως στην Παλιαχώρα, σε μια πλατεία κοντά στη Μητρόπολη ή στη συνοικία Βάρδια. Σήμερα το έθιμο αναβιώνει στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας του Σταυρού στην Παλιαχώρα.
Πηγή: Δήμος Αίγινας
ΔΙΑΜΟΝΗ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Για τη διαμονή σας στην Αίγινα την περίοδο του Πάσχα, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στην πόλη της Αίγινας αλλά και τις άλλες περιοχές του νησιού υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες
και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών
και με ποικιλία τιμών.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στον κατάλογο με τα καταλύματα της περιοχής και στην σελίδα με τις
προσφορές διαμονής.
Για την διασκέδασή σας στην Αίγινα και την γύρω περιοχή, θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.
Η πόλη της Αίγινας, διαθέτει δεκάδες χώρους
εστίασης, παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελείς
όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.