Σε απόσταση αναπνοής από λιμάνι του Πειραιά, η Αίγινα είναι ένα νησί γεμάτο εκπλήξεις και μια καλή πρόταση για ένα ήρεμο και αναζωογονητικό Σαββατοκύριακο. Ιδιαίτερα την άνοιξη, γεμάτη αγριολούλουδα και σε πιο ήρεμους ρυθμούς είναι μαγεία! Βάλτε την ιδέα στην παρέα σας και πάρτε το πρώτο πλοίο ή ταχύπλοο με προορισμό την Αίγινα...
Ένα σύντομο ταξίδι με πλοίο της Γραμμής ή με «Ιπτάμενα Δελφίνια» που εκτελούν καθημερινά αρκετά δρομολόγια, θα μας φέρει στην όμορφη Αίγινα. Μια απόδραση ξεγνοιασιάς που θα μας ξανανιώσει! Οι βόλτες στην προκυμαία του λιμανιού με τα ιστιοπλοϊκά, τα ψαροκάικα και τα πολυτελή σκάφη θα μας χαλαρώσει...
Θα κάνουμε μια στάση για ουζάκι με θαλασσινούς μεζέδες στα παραλιακά ταβερνάκια, για να πάρουμε δυνάμεις και να συνεχίσουμε τις βόλτες με τα πόδια στα γραφικά δρομάκια της πόλης με τα υπέροχα νεοκλασικά σπίτια με τα φωτεινά χρώματα, τις κεραμοσκεπές, τα περίτεχνα μπαλκόνια, τις επιβλητικές αυλόπορτες και τις ολάνθιστες, περιποιημένες αυλές...
Ανάμεσά τους θα συναντήσουμε και τον ενετικό Πύργο του Μάρκελλου, που στέκει εδώ από εποχές μακρινές και φιλοξενεί πλέον στους χώρους του πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Κοντά στον Πύργο του Μάρκελλου βρίσκεται το Κυβερνείο με το εντυπωσιακό διώροφο κτίριο που στέγασε άλλοτε τον Καποδίστρια και το πρώτο Νομισματοκοπείο της χώρας. Κοντά βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το εντυπωσιακό καμπαναριό. Από τις πιο σημαντικές εκκλησίες του νησιού είναι η Παναγίτσα, στην άκρη του λιμανιού και η Μητρόπολη της Αίγινας που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο και στον Άγιο Διονύσιο, δίπλα σχεδόν στο κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου.
Λίγο έξω από την Αίγινα, στο Λιβάδι, θα επισκεφθούμε το σπίτι του Καζαντζάκη, όπου έγραψε τον «Αλέξη Ζορμπά» και φιλοξένησε προσωπικότητες των τεχνών, όπως ο Αγγελος Σικελιανός. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πλούσια Ψαραγορά της Αίγινας, καθώς και τα πλωτά μανάβικα στο λιμάνι της, που λειτουργούν όλη μέρα.
Στα μονοπάτια του χθες...
Σε καιρούς αλλοτινούς εδώ βρισκόταν ο οικισμός μιας σημαντικής ναυτικής και εμπορικής δύναμης.
Σύμφωνα με τη Μυθολογία, η Αίγινα υπήρξε μία από τις 50 κόρες του ποτάμιου θεού Ασωπού και αγαπημένη του Δία, που την απήγαγε και την έφερε στο νησί Οινώνη, το οποίο πήρε το όνομά της. Εκεί απέκτησαν έναν γιο, τον Αιακό, που ο Δίας τον έκανε βασιλιά του νησιού. Όμως, για να αποκτήσει υπηκόους, μεταμόρφωσε τα μυρμήγκια του νησιού σε ανθρώπους. Έτσι, οι κάτοικοι της Αίγινας ονομάστηκαν Μυρμιδόνες.
Το νησί κατοικείται ήδη από την 4η χιλιετία π.Χ. και έφθασε στην ακμή του τον 8ο έως τον 5ο αιώνα π.Χ., όταν συμμετείχε μαζί με άλλες πόλεις στην Αμφικτιονία της Καλαυρίας. Η στρατηγική της θέση και οι εμπορικές της δραστηριότητες την έκαναν ισχυρή ναυτική και εμπορική δύναμη, που κατάφερε να κυριαρχήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εδώ κόπηκε το πρώτο ελληνικό και ευρωπαϊκό κερματόμορφο νόμισμα, η «χελώνα», το 650 π.Χ. Το Αιγινήτειο Εργαστήριο (φημισμένο τον 6ο - 5ο αι. π.Χ.) ίδρυσε στο νησί το Κέντρο Καλών Τεχνών και Γλυπτικής. Σημαντική ήταν η συμμετοχή της με τον ισχυρό στόλο της στην ιστορική Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. εναντίον των Περσών.
Έπειτα, ήρθαν χρόνια δύσκολα... και παρακμή, υπό την κυριαρχία των Αθηναίων. Δυναμική συμβολή της Αίγινας έχουμε στην Επανάσταση του 1821, εναντίον των Τούρκων.
Μετά την απελευθέρωση, το 1828, ο Ιωάννης Καποδίστριας εγκατέστησε εκεί την έδρα της κυβέρνησης της Νεώτερης Ελλάδας. Την εποχή αυτή στην Αίγινα συγκεντρώθηκε η ελίτ της κοινωνικής, πολιτικής, οικονομικής και εμπορικής σκηνής. Την αίγλη αυτής της εποχής την αισθάνεται κανείς όταν περπατά στα γραφικά δρομάκια της με τα επιβλητικά νεοκλασικά σπίτια, τα περισσότερα σήμερα αναπαλαιωμένα...
Στα αξιοθέατα του νησιού...
Στην Αίγινα θα επισκεφθούμε οπωσδήποτε τον εντυπωσιακό Ναό της Αφαίας, του 5ου αι. π.Χ., που στολίζει την Αίγινα και όλη την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το μύθο, μια νέα κοπέλα, η Βριτόμαρτις, κόρη του Δία και της Κάρμης, θέλοντας να αποφύγει τις ερωτοτροπίες του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης, έπεσε στη θάλασσα και μπλέχτηκε στα δίχτυα ψαράδων που την παρέσυραν ως εδώ.
Φοβισμένη καθώς ήταν, κρύφτηκε σε μια κοντινή σπηλιά, που έγινε «Αφαία», δηλαδή «αφανής, αθέατη». Αρκετά γλυπτά από το αέτωμα του ναού της Αφαίας βρίσκονται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας. Μετά την επίσκεψη σ' αυτό, θα περιηγηθούμε στον αρχαιολογικό χώρο της Κολόνας. Από τον επιβλητικό Ναό του Απόλλωνα που υπήρχε εδώ έχει απομείνει ένας μονολιθικός κίονας από τον οπισθόδομο. Στο γύρο χώρο θα περιπλανηθούμε στα ερείπια κτιρίων και αποθηκών, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα την υπέροχη θέα στη θάλασσα.
Για τους πιστούς του θρησκευτικού τουρισμού ο λόφος της Παλαιοχώρας (τον αποκαλούν «νησιώτικο Μυστρά») με τις πολλές βυζαντινές εκκλησιές προσφέρει πλούσιο υλικό για περιήγηση.
Κατοικήθηκε τον 9ο και τον 10ο αιώνα. Χιλιάδες πιστοί, ωστόσο, κάθε χρόνο επισκέπτονται για προσκύνημα τον επιβλητικό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, που εντυπωσιάζει με τις διαστάσεις του.
Η κάρα του Αγίου Νεκταρίου φυλάσσεται στο γυναικείο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.
Το αγαπημένο μέρος στην Αίγινα, όσων έχουν σκάφη, είναι η Πέρδικα με το φιλόξενο λιμάνι της. Μια βόλτα στα σοκάκια της θα μας αποκαλύψει κρυφές γωνιές της. Δεν έχουμε παρά να επιλέξουμε μία από τις ψαροταβέρνες με θέα στο λιμάνι για να απολαύσουμε ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά.
Από τα πιο γνωστά παραλιακά μέρη του νησιού είναι η Αγία Μαρίνα με την οργανωμένη αμμουδιά και τα γραφικά ταβερνάκια πάνω στο κύμα. Εδώ θα βρούμε και αρκετά καταλύματα. Δεξιά κι αριστερά, βρίσκονται πολλοί ήσυχοι κολπίσκοι με κρυστάλλινα νερά, για απομόνωση με την παρέα μας.
Το γραφικό λιμανάκι της Σουβάλας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο του νησιού και τα σκάφη που φιλοξενεί ολοένα αυξάνονται. Κοντά στη Σουβάλα θα βρούμε μικρές παραλίες για μπάνιο. Αρκετό κόσμο προσελκύει η παραλία του Μαραθώνα, αλλά και η παραλία κάτω από το λόφο της Κολόνας.
Στο Μουσείο Καπράλου
Αξίζει μια επίσκεψη στο σημαντικό μουσείο του γνωστού γλύπτη Χρήστου Καπράλου, στα Πλακάκια. Βρίσκεται απέναντι από το χάλκινο άγαλμα της Μάνας, που έχει στραμμένη την πλάτη της στη θάλασσα...
Εδώ θα θαυμάσουμε τα έργα του γλύπτη, που αποτυπώνει την τέχνη και το συναίσθημά του πάνω σε πέτρα, πηλό, μάρμαρο και χαλκό.
Στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων
Μιας και βρισκόμαστε στην Αίγινα, καλό είναι να κάνουμε μια βόλτα στους χώρους του ΕΚΠΑΖ (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων) για να ενημερωθούμε από τους ανθρώπους του, που δίνουν αληθινή μάχη για την περίθαλψη των ζώων αυτού του τόπου.
Κείμενα-φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου
ΔΙΑΜΟΝΗ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Για τη διαμονή σας στην Αίγινα την περίοδο του Πάσχα, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στην πόλη της Αίγινας αλλά και τις άλλες περιοχές του νησιού υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες
και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών
και με ποικιλία τιμών.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στον κατάλογο με τα καταλύματα της περιοχής και στην σελίδα με τις
προσφορές διαμονής.
Για την
διασκέδασή σας στην Αίγινα και την γύρω περιοχή, θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.
Η πόλη της Αίγινας, διαθέτει δεκάδες χώρους
εστίασης, παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελείς
όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.