Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Macedonia, useful information
Αρχική Ελλάδα Μακεδονία
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Μακεδονία
 

Χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα

Με κλικ πάνω στις περιοχές του χάρτη, θα μεταβείτε στην αναλυτική παρουσίαση κάθε περιοχής με πολλές πληροφορίες και ενδιαφέροντα
 


Προτάσεις Διαμονής στη Μακεδονία
 
 
ANESIS HOTEL   AKTAION APARTMENTS   ΑΝΕΣΤΗΣ STUDIO
Το Anesis Hotel είναι ένα οικογενειακό ξενοδοχείο στο κέντρο της Κοζάνης, που δι...   Σας καλωσορίζουμε στο Aktaion Apartments που αποτελείται από 12 εξοπλισμένα διαμ...   Τα δωμάτια μας βρίσκονται στο κέντρο του χωριού Λυδία-Kαβάλας σε απόσταση 1 χιλι...

VILLA IRIDA   THEO   JENNIFER HOME HOTEL
Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Villa Irida βρίσκονται στην ό...   Μέσα στη φύση πάνω στο δρόμο σε κεντρικό σημείο στην ήσυχη περιοχή της παραλίας ...   Το Jennifer Home Hotel άνοιξε το Σεπτέμβριο του 2006 και αποτελεί ένα χώρο φιλοξ...
Δείτε αναλυτικά όλες τις προτάσεις μας
 


Προσφορές Διαμονής στη Μακεδονία
 
 
   
   

Δείτε αναλυτικά όλες τις προσφορές
 
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Φυσικές ομορφιές, γεωλογικοί σχηματισμοί, θερμές πηγές και γραφικοί οικισμοί συνθέτουν τη φύση του Νομού Θεσσαλονίκης.
Οι λίμνες Κορώνεια και Βόλβη καθώς και τα Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, ένα σπάνιο πλέγμα οικοσυστημάτων, έχουν ενταχθεί στους υγροβιότοπους διεθνούς σημασίας, προστατευόμενοι από τη συνθήκη Ramsar.
Οι λίμνες προσφέρονται για ψάρεμα αλλά και για κωπηλασία.
Οικολογική και αισθητική αξία επίσης παρουσιάζουν οι υγρότοποι της Επανομής, του Αγγελοχωρίου και του Καλοχωρίου.

Στην Νέα Απολλωνία στις όχθες της λίμνης Βόλβης υπάρχουν ιαματικές πηγές με εγκαταστάσεις υδροθεραπευτηρίων.
Παρόμοιες εγκαταστάσεις λειτουργούν στο Λαγκαδά και στη Θέρμη. Η περιοχή φημίζεται και για τις "Νυμφόπετρες" γεωλογικούς σχηματισμούς πυριτικών βράχων.
Ιδιαίτερης ομορφιάς και αρχιτεκτονικής παράδοσης είναι και οι γραφικοί οικισμοί στο Χορτιάτη, στα Πετροκέρασα, στην Όσσα καις το Σοχό.
Ο πλούσιος θρησκευτικός βίος της Θεσσαλονίκης αλλά και της περιοχής της, οι ναοί και οι μονές της αποτελούν μια διαρκή πρόκληση για κάθε ευσεβή επισκέπτη.
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου προς τιμήν του πολιούχου Αγίου της Θεσσαλονίκης, η μεγαλοπρεπής Αγία Σοφία με τα λαμπρά ψηφιδωτά κτίσμα του 8ου αιώνα, η Παναγία η Αχειροποίητος που είναι και ο παλαιότερος ίσως ναός της πόλης.
Η Παναγία Χαλκέων κτίσμα του 11ου αιώνα, ο Όσιος Δαυίδ με το εξαιρετικό ψηφιδωτό και πολλοί άλλοι ναοί αποτελούν λαμπρά βυζαντινά εκκλησιαστικά μνημεία.
Λαμπρό δείγμα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής είναι η Μονή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτρας.
Από την Θεσσαλονίκη πέρασε δύο φορές ο Απόστολος Παύλος για να κηρύξει το χριστιανισμό.
Στην Απολλωνία υπάρχει το μαρτυρούμενο "βήμα" του Αποστόλου Παύλου, από όπου δίδαξε σύμφωνα με την παράδοση. Κοντά στη θέση όπου αργότερα χτίστηκε η Ιερά Μονή Βλατάδων σύμφωνα με την παράδοση υπήρχε το "αγίασμα" του Αποστόλου Παύλου. Στους Θεσσαλονικείς εξάλλου απευθύνει δύο από τις επιστολές του, που αποτελούν σημαντικά κείμενα της Καινής Διαθήκης.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης κτισμένη στο μυχό του Θερμαϊκού κόλπου, ιδρύθηκε το 315 π.Χ. από τον Κάσσανδρο βασιλιά της Μακεδονίας και πήρε το όνομα της αδελφής του Μεγάλου Αλέξανδρου, Θεσσαλονίκης.
Προνομιακό κέντρο θαλάσσιων και χερσαίων δρόμων, αναπτύχθηκε ήδη από την αρχαιότητα αλλά κυρίως κατά τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.
Θεμέλιο του Ελληνιστικού κόσμου, εκατόν πενήντα χρόνια περίπου μετά από την ίδρυσή της κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και έγινε μια από τις πρωτεύουσες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Το 305 μ.Χ. έγινε έδρα του Καίσαρα Γαλερίου που τον κόσμησε με σπουδαία κτίσματα, όπως τα Ανάκτορα στην περιοχή του Ιπποδρομίου, την Αψίδα του Θριάμβου, την Ροτόντα που αργότερα έγινε χριστιανικός ναός και διακοσμήθηκε με εξαιρετικά ψηφιδωτά.
Όλη η πόλη είναι γεμάτη με εντυπωσιακά ερείπια μνημείων, ρωμαϊκής κυρίως περιόδου, βυζαντινές εκκλησίες, επιβλητικούς πύργους και οχυρώσεις, νεοκλασικά αρχοντικά και γραφικές διατηρητέες γειτονιές που πιστοποιούν την διαδοχή των πολιτισμών και συνθέτουν μια πόλη μοναδική και εξέχουσα με αδιάλειπτη παρουσία αιώνων.Κεντρική Μακεδονία, μοναδικές στιγμές όλες τις εποχές του χρόνου
Σε όλο το νομό είναι διάσπαρτα τα ίχνη του πολιτισμού: Περιμετρικά του Θερμαϊκού υπάρχουν σημαντικά νεκροταφεία (Σίνδος, Ν. Φιλαδέλφεια, Δερβένι, Μεσημέρι, Αίνεια), βόρεια βρίσκεται ο προϊστορικός οικισμός της Ασσήρου, κεντρικά η διαχρονική Απολλωνία, ανατολικά η Ρεντίνα με το επιβλητικό μεσαιωνικό κάστρο.Παραλία της ΧαλκιδικήςΝΟΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Η πανέμορφη Χαλκιδική συνδυάζει την καταγάλανη θάλασσα με το πλούσιο καταπράσινο τοπίο.
Οι τρεις χερσόνησοι που την δημιουργούν, κρύβουν μια φύση πανέμορφη που αιχμαλωτίζει με την γαλήνη και την αρμονία της.
Περιπατητικά μονοπάτια αναδεικνύουν την ορεινή ομορφιά της και τους γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς.
Σπάνιο θέαμα απαράμιλλης ομορφιάς είναι και οι χιονισμένες παραλίες της.
Στα δάση της βλασταίνει ο Ίταμος, ένα προστατευόμενο σπάνιο είδος δένδρου.
Στην Αγία Παρασκευή με τα ιαματικά νερά λειτουργούν σύγχρονες εγκαταστάσεις, που ενδείκνυνται για πλήθος παθήσεων.

Στην Χαλκιδική βρίσκεται ένα από τα σημεία αναφοράς της Ορθοδοξίας, το "Περιβόλι της Παναγιάς", η πολιτεία των μοναστηριών, το Αγιον Όρος, αλλά και άλλα θρησκευτικά μνημεία, όπως το Ιερό Κοινόβιο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ορμύλια, ο Ναός του Αγίου Νικολάου στην Όλυνθο και άλλα.
Το Αγιον Όρος περιλαμβάνει 20 επιβλητικές μονές και κατοικείται αποκλειστικά από άνδρες μοναχούς. Μοναστήρια χτισμένα στη άκρη της θάλασσας πραγματικά κάστρα με επάλξεις και πολεμίστρες για προστασία από τους ανεπιθύμητους εισβολείς.
Σε μια χερσόνησο όπου δεσπόζει η κορυφή του όρους Αθως μέσα σε ένα πανέμορφο, παρθένο φυσικό τοπίο με συνεχή ιστορία τουλάχιστον 1000 ετών, αποτελεί τόπο γαλήνης και περισυλλογής που οδηγεί στην ψυχική ανάταση.
Μοναδικοί οι θησαυροί που σώζονται στις αίθουσες, στους ναούς, στις βιβλιοθήκες και στα μουσεία των μονών.
Βυζαντινές εικόνες, χιλιάδες χειρόγραφα και κώδικες με τα χρυσόβουλα των αυτοκρατόρων, σπάνιες θρησκευτικές εκδόσεις και αμέτρητες πολύτιμες δωρεές είναι οι αμύθητοι θησαυροί του.
Στο Αγιον Όρος εκτός από τα μοναστήρια υπάρχουν πολλές σκήτες και κελιά όπου ζουν μοναχοί ασκητές.
Εδώ η ζωή ακολουθεί τον ρυθμό που είχε και πριν από χίλια χρόνια και η βυζαντινή παράδοση παραμένει ζωντανή σε κάθε βήμα.
Κατά παράδοση το Αγιον Όρος μπορούν να το επισκεφτούν μόνο άνδρες μετά από ειδική άδεια. Για όλους τους άλλους επισκέπτες διοργανώνονται θαλάσσιες περιηγήσεις για να θαυμάσουν τα επιβλητικά οικοδομήματα των μονών που βρίσκονται κοντά στην παραλία.

Η πανέμορφη Χαλκιδική με τις τρεις χερσονήσους, της Κασσάνδρας, Σιθωνίας και του Αθω, έχει τη δική της ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Η ανακάλυψη στο σπήλαιο των Πετραλώνων του απολιθωμένου κρανίου καθώς και άλλα ευρήματα, αποτελούν τις αρχαιότερες ενδείξεις πολιτισμού στην Ευρώπη ενώ τα ίχνη φωτιάς που βρέθηκαν εδώ θεωρούνται τα αρχαιότερα που βρέθηκαν στη γη.
Στην Κασσάνδρα αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν ο βυζαντινός πύργος της Νέας Φώκαιας στην άκρη της θάλασσας και το ιερό του
Αμμωνος Διός στην Καλλιθέα.
Στην διαδρομή για τη Σιθωνία βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Ολύνθου, σημαντικής πόλης της αρχαιότητας. Στο άκρο της χερσονήσου βρίσκεται η αρχαία Τορώνη με σημαντικά κατάλοιπα κλασικής και ελληνιστικής εποχής.
Νότια της Ολυμπιάδας βρίσκεται η αρχαία Στάγιρος, γενέτειρα του φιλόσοφου Αριστοτέλη. Σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση τμήματα της κλασικής και ελληνιστικής οχύρωσης της πόλης. Δίπλα από την Ιερισσό βρίσκεται η αποικία των Ανδρίων, Ακανθος με σημαντικούς τάφους από τα αρχαϊκά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια.
Η Τρίτη χερσόνησος της Χαλκιδικής ανήκει στο αυτοδιοίκητο Αγιον όρος, την μοναστική πολιτεία με τις είκοσι μονές, που αποτελεί ολόκληρη ένα μουσείο βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης.


  Αρχή Σελίδας


ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ
Olympus Riviera Το όρος Όλυμπος στο Νομό Πιερίας αποτελεί πρόκληση για κάθε ορειβάτη αλλά και απλό περιηγητή. Η διαδρομή ξεκινά από το γραφικό Λιτόχωρο. Υπάρχουν 4 καταφύγια σε διαφορετικά υψόμετρα, πολλές πλαγιές κατάλληλες για αναρριχήσεις και δύο οργανωμένα αναρριχητικά πεδία, της Ζηλνιάς και του Στεφανικού. Οι πεζοπόροι μπορούν να διασχίσουν τον Εθνικό Δρυμό του Ολύμπου ακολουθώντας το διεθνές μονοπάτι Ε4.Κεντρική Μακεδονία, κέντρο ορθοδοξίας και Βυζαντινής Μεγαλοπρέπειας
Υπέροχες στιγμές σε ένα μοναδικό στον κόσμο οικοσύστημα με σπάνια αρπακτικά, ενδημικά φυτά και αγριολούλουδα. Η διαδρομή από το Λιτόχωρο μέχρι τον πρώτο σταθμό Πριόνια, οδηγεί στην κοιλάδα του ποταμού Ενιπέα. Μικρές λίμνες που χάνονται σε καταβόθρες, πυκνή βλάστηση, απίστευτα χρώματα συνθέτουν ένα ονειρικό τοπίο.
Για ορειβασία και πεζοπορία, μέσα από μια μοναδική επαφή με τη φύση, προσφέρεται και η οροσειρά των Πιερίων.
Στο Ελατοχώρι βρίσκεται το ομώνυμο Χιονοδρομικό Κέντρο που αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Ο παραδοσιακός οικισμός του Παλαιού Παντελεήμονα, σκαρφαλωμένος ψηλά στις πλαγιές του Ολύμπου, μαγεύει τον επισκέπτη.
Στην περιοχή υπάρχουν δύο υδροβιότοποι με μεγάλη οικολογική σημασία. Το Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη, η Αλυκή Κίτρους με την εντυπωσιακή λιμνοθάλασσα, καταφύγιο σπάνιων ειδών πτηνών.

Η Πιερία διαθέτει σπουδαία βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία.
Το παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο χτίστηκε το 1500 μ.Χ. Η νέα μονή του Αγίου Διονυσίου βρίσκεται στο παλιό μετόχι Σκάλα κοντά στο Λιτόχωρο, όπου μεταφέρθηκε μετά την καταστροφή της από τους Γερμανούς το 1943.
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κονταριώτισσα ιδρύθηκε πριν από το τέλος της πρώτης χιλιετίας και διαθέτει θαυμάσιες τοιχογραφίες.
Η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου στην παλιά μονή Πέτρας χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, ενώ περίφημες είναι οι τοιχογραφίες στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου κοντά στη Ρητίνη.
Ο ναός της Αγίας Τριάδος χτισμένος πάνω σε βράχο στις αρχές του 18ου αιώνα, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Αθανασίου με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες του 17ου αιώνα, της Αγίας Παρασκευής, που κατά παράδοση στο χώρο της δίδαξε ο Κοσμάς ο Αιτωλός, αλλά και όλα τα χριστιανικά μνημεία της Πιερίας αποτελούν σπουδαίους χώρους λατρείας και βυζαντινής κληρονομιάς.

Ο Νομός Πιερίας, η γη των Μουσών, έχει να επιδείξει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, όπου η ανακάλυψη νέων ευρημάτων συνεχίζεται.
Η περιοχή είναι γνωστή από τη αρχαία Ελληνική μυθολογία, που θεωρούσε το βουνό του Ολύμπου ως κατοικία των θεών.
Ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Δίον, η "πόλις του Διός", ιερή πόλη των Μακεδόνων, κάτω από τον Όλυμπο. Η πόλη εντυπωσιάζει με την οχύρωση της, τη ρυμοτομία, τα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, τα εκτός τειχών ιερά και την πληθώρα των ευρημάτων της. Στο θέατρο του 4ου π.Χ. αιώνα δίδονται ακόμη και σήμερα παραστάσεις. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το Μυκηναϊκό νεκροταφείο στη θέση Σπάθες Αγίου Δημητρίου.
Στην βόρεια Πιερία από το Αιγίνιο μέχρι και τον Κορινό αποκαλύπτονται θέσεις που μαρτυρούν την κατοίκηση από τα προϊστορικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια. Σημαντικός σε έκταση είναι ο προϊστορικός οικισμός στο Μακρύγιαλο (5000 π.Χ.). Στην περιοχή αποκαλύφθηκαν πλούσια κτερισμένοι μακεδονικοί και κιβωτιόσχημοι τάφοι, που ανήκουν στις νεκροπόλεις της αρχαίαςλ Πύδνας, ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του μακεδονικού βασιλείου. Η πόλη μετά τον 6ο αιώνα ονομάσθηκε Κίτρος και ήταν η σημαντικότερη μεσαιωνική πόλη της Πιερίας.


ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
Στο Νομό Ημαθίας βρίσκονται τα πιο οργανωμένα και ενδιαφέροντα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας.
Το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου στο Βέρμιο, σε υψόμετρο 1520 έως 1900 μέτρων, συνδυάζει πλούσιες συνθήκες χιονιού, εκπληκτική ηλιοφάνεια και εύκολη πρόσβαση. Προσφέρεται επίσης και για ορειβασία.
Στο χιονοδρομικό κέντρο αλλά και στο γειτονικό οικισμό του Σελίου υπάρχουν σύγχρονοι χώροι διαμονής που φιλοξενούν χιλιάδες επισκέπτες. Στην ίδια περιοχή λειτουργεί και το ιδιωτικό κέντρο Χρυσό Ελάφι. Από το Βέρμιο διέρχεται και το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.
Στην πόλη της Νάουσας πανέμορφο είναι το άλσος του Αγιου Νικολάου.
Σε υψόμετρο 1400 έως 2052 μέτρων σε μια περιοχή αλπικού τοπίου βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. Περιλαμβάνει σύγχρονες εγκαταστάσεις με πίστες μέτριας έως μεγάλης δυσκολίας καθώς και μια πίστα διεθνών προδιαγραφών. Κοντά στη Νάουσα βρίσκεται και το ορεινό camping της Γραμμένης.

Στο Νομό Ημαθίας διασώζονται πλήθος ναών και μοναστηριών που έχουν ηλικία περισσότερο από μια χιλιετία.
Στη πόλη της Βέροιας υπάρχουν 41 βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί με τοιχογραφίες από τον 12ο έως και τον 18ο αιώνα, όπως η Παλαιά Μητρόπολη με τις τοιχογραφίες του 12ου και 13ου αιώνα, ο ναός της Αναστάσεως με τις θαυμάσιες αγιογραφίες, ο ναός των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης και πολλοί άλλοι.
Υπάρχει ακόμη αξιόλογη συλλογή βυζαντινών και μεταβυζαντινών εικόνων που εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.
Στη Βέροια επίσης "το Βήμα του Αποστόλου Παύλου" μαρτυρεί τη θέση στην οποία δίδαξε ο Απόστολος των Εθνών.
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Βέροια βρίσκεται η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου που συνδέεται με μεγάλες μορφές του μοναχισμού ενώ ψηλά στο καταπράσινο Βέρμιο βρίσκεται η Παναγία Σουμελά στην οποία φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, που αποτελεί ετήσιο προσκύνημα για χιλιάδες πιστούς.

Χρυσή λάρνακα από τον τάφο του Φιλίππου Β'Η περιοχή της Ημαθίας κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια όπως μαρτυρείται από τα ευρήματα της Νέας Νικομήδειας, όπου βρέθηκε ένας από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης (7η χιλιετία π.Χ.).
Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν οι Μακεδόνες περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ.
Η πρωτεύουσα τους Αιγές ταυτίζεται με τη σημερινή Βεργίνα όπου αποκαλύφθηκαν ασύλητοι βασιλικοί μακεδονικοί τάφοι, με σπουδαιότερο τον τάφο του Φιλίππου Β'. Στο εσωτερικό του βρέθηκαν ολόχρυση λάρνακα, πολύτιμα σκεύη και όπλα, που εκτίθενται στο μουσειακά διαμορφωμένο εσωτερικό της Μεγάλης Τούμπας.
Στην ίδια περιοχή έχουν ανακαλυφθεί η Ακρόπολη, το Ανάκτορο με θαυμάσια ψηφιδωτά δάπεδα, το ιερό της θεότητας Εύκλειας και το αρχαίο θέατρο.
Κοντά στη Βεργίνα βρίσκεται μια ακόμη πόλη του βασιλείου των Μακεδόνων, η Μιέζα. Εδώ βρέθηκαν τέσσερις μακεδονικοί τάφοι μεγάλων διαστάσεων με τοιχογραφίες του 4ου π.Χ. αιώνα.
Στην ίδια περιοχή βρισκόταν το Νυμφαίο, τόπος λατρείας των Νυμφών, όπου φιλοξενήθηκε και η περίφημη Σχολή του Αριστοτέλη.
Εδώ ο Μέγας Αλέξανδρος διδάχθηκε μαθηματικά και φιλοσοφία από τον μέγα φιλόσοφο της αρχαιότητας.
Στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας η Βέροια και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σε μεγάλη ακμή και με τη Νάουσα εξελίσσονται σε εμπορικά και οικοτεχνικά κέντρα.


  Αρχή Σελίδας


ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ
Ιδανικός προορισμός ο Νομός Πέλλας συνδυάζει χιονισμένες κορυφές, λίμνες και ποτάμια σε μια αξέχαστης ομορφιάς φυσική σύνθεση.
Γνωστοί είναι οι περίφημοι καταρράκτες της Έδεσσας, μικροί και μεγάλοι, σε διάφορους σχηματισμούς γοητεύουν και ενθουσιάζουν.
Οι ορεινοί όγκοι του Νομού, ο Βόρας, το Πίνοβο και η Τζένα, το Πάικο και το Βέρμιο, περιοχές παρθένες προσφέρονται για ορειβασία και περιπατητικές εμπειρίες.
Το όρος Βόρας διασχίζουν τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε6. Εδώ βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα-Καϊμακτσαλάν με τον γειτονικό παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου.
Στην περιοχή Λουτρακίου λειτουργούν εγκαταστάσεις υδροθεραπευτηρίων, από τις θερμές πηγές που αναβλύζουν από την κοίτη του Αγιου Νικολάου.
Το σύμπλεγμα των σπηλαίων καθώς και το επιβλητικό φαράγγι του Ράμνο Μπορ, συμπληρώνουν την μοναδική εμπειρία.
Η Βεγορίτιδα από τις βαθύτερες λίμνες της χώρας και η τεχνητή λίμνη Αγρα-Νησίου-Βρυττών προσφέρονται για βαρκάδα και ψάρεμα ενώ οι ποταμοί Λουδίας και Βόδας αποτελούν περιοχές μεγάλου οικολογικού ενδιαφέροντος.

Διάσπαρτος είναι ο Νομός από αξιόλογα μνημεία θρησκευτικής κληρονομιάς
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παλαιά Μητρόπολη της Έδεσσας, στη διατηρητέα συνοικία Βαρόσι, χτίστηκε το 14ο αιώνα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κιονόκρανα του ναού που προέρχονται από παλαιοχριστιανικό ναό και χρονολογούνται τον 5ο και 6ο αιώνα.
Ο Ιερός Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην ίδια συνοικία, πιστεύεται ότι αποτελούσε τμήμα μεγάλου βυζαντινού ναού.
Η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου έχει ανεγερθεί στη θέση της Μονής του Ιωάννη του Προδρόμου και χαρακτηρίζεται από τις περίφημες αγιογραφίες με λαϊκότροπα χαρακτηριστικά που κοσμούν το εσωτερικό της.
Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Ιερά Μητρόπολη Γιαννιτσών σύμφωνα με την παράδοση χρησιμοποιήθηκε κρασί αντί για νερό κατά την ανέγερση του. Πολλά άλλα μνημεία δηλώνουν την ευλάβεια και την πίστη των κατοίκων.

Αρχαία ΠέλλαΕυρήματα διάφορων ιστορικών περιόδων που ξεκινούν από την νεολιθική εποχή δίνουν το στίγμα της ανθρώπινης παρουσίας στο Νομό Πέλλας.
Η αρχαία Πέλλα υπήρξε πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους από τις αρχές του 4ου π.χ. αιώνα και γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της στα ελληνιστικά χρόνια.
Οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια μια άρτια οργανωμένη πόλη, αντάξια της ιστορίας της. Στον αρχαιολογικό χώρο έχει αποκαλυφθεί το ανάκτορο όπου γεννήθηκαν οι βασιλείς των Μακεδόνων, Φίλιππος και Αλέξανδρος, η Αγορά και κτίσματα στα οποία βρέθηκαν εξαιρετικά ψηφιδωτά που εκτίθενται στο Μουσείο της Πέλλας. Μια ακόμη σημαντική πόλη της περιοχής είναι η αρχαία Έδεσσα με έντονη παρουσία σε όλες τις ιστορικές περιόδους.


Κεντρική Μακεδονία, 4.000 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού
ΝΟΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ
Το σπήλαιο της Αλιστράτης, από τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της χώρας είναι ένα από τα κομψοτεχνήματα που σχεδίασε η φύση στο Νομό Σερρών.
Αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών ενώ περιπατητικά μονοπάτια οδηγούν στο φαράγγι του Αγγίτη ποταμού, την ποτάμια αυτή κοιλάδα με την ξεχωριστή ομορφιά.
Στο Νομό Σερρών ένα ακόμη μοναδικό προορισμό αποτελεί το Δέλτα του ποταμού Στρυμόνα. Η λίμνη Κερκίνη όπου ζουν πολλά σπάνια είδη πουλιών, είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης με θαυμαστή χλωρίδα και πανίδα και προστατεύεται από την συνθήκη Ramsar. Η σκεπασμένη με νούφαρα επιφάνεια της δημιουργεί μια ονειρική εικόνα.
Στο Λαϊλιά με το πανέμορφο δάσος και τις μαγευτικές διαδρομές, το χειμώνα το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, που προσφέρεται για χιονοδρομικές αναζητήσεις αλλά και ορειβασία.
Η περιοχή ενδείκνυται και για θεραπευτικές ανάγκες των επισκεπτών. Στο Αγκιστρο, στο Σιδηρόκαστρο και στα Θερμά Νιγρίτας λειτουργούν εγκαταστάσεις υδροθεραπείας.

Σε κάθε γωνιά του νομού Σερρών είναι διάσπαρτη η ορθόδοξη παράδοση.
Το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο, βορειανατολικά της πόλης των Σερρών είναι η Μονή του Τιμίου Προδρόμου, χτισμένη τον 13ο αιώνα στο βάθος μιας χαράδρας του Μενοίκιου όρους.
Οι τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού και οι εικόνες του χαρίζουν στο ναό την ιστορική αξία που απέκτησε καθώς διασώθηκε στο ακέραιο από το πέρασμα του χρόνου.
Στην πόλη των Σερρών βρίσκεται ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων και ο Αι Γιώργης ο Κρυονερίτης με την εικόνα της Παναγιάς της Βρεφοκρατούσας "Παντάνασσα" και την εικόνα του Χριστού Παντοκράτορα και οι δύο ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας.
Στην Αμφίπολη βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 14ου αιώνα, ενώ σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του όρους Παγγαίου βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας με την "Αχειροποίητο εικόνα της Θεοτόκου", πόλος έλξης χιλιάδων πιστών.
Σημαντικά ακόμη θρησκευτικά μνημεία στο Νομό είναι το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, το μοναστήρι του Αγίου Κηρύκου και Ιουλίτης Σιδηροκάστρου καθώς και η μονή Αγίας Παρασκευής Δομήρου που είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια της χώρας.

  Αρχή Σελίδας

Λέων ΑμφίποληςΗ ιστορία της περιοχής των Σερρών ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και συνεχίζεται μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια.
Ιστορικό κέντρο αποτελεί η πόλη της Αμφίπολης δίπλα στο ποταμό Στρυμόνα ιδρύθηκε το 436 π.Χ. ως αποικία των Αθηναίων.
Χτισμένη σε στρατηγική θέση, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο όπως αφηγείται ο Θουκυδίδης.
Μετά την κατάκτηση της Μακεδονίας από τους Ρωμαίους γνωρίζει περίοδο ακμής ως σταθμός της Εγνατίας οδού και κοσμείται με λαμπρά μνημειακά κτίρια.
Αλλά και κατά την βυζαντινή περίοδο η πόλη στολίζεται με ναούς με περίτεχνα ψηφιδωτά και εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό διάκοσμο. Αρχαία τείχη, οικίες μακεδονικοί τάφοι διάσπαρτοι σε όλη την περιοχή, η αρχαία ξύλινη γέφυρα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το επιβλητικό άγαλμα του Λέοντα της Αμφίπολης διασώζονται ακέραια όπως και πολλά άλλα ευρήματα που φιλοξενούνται στο Μουσείο της Αμφίπολης.
Στην πόλη των Σερρών ιστορικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Ακρόπολη, ο Πύργος του Ορέστη αλλά και το Μουσείο με πλήθος αρχαιολογικά ευρήματα.ΝΟΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ
Με τα τρία βουνά, Πάικο, Μπέλλες και Κρούσια να τον αγκαλιάζουν, με τις λίμνες και τα φυσικά του σπήλαια, ο Νομός Κιλκίς προσφέρεται για όσους θέλουν να ζήσουν στιγμές στη φύση. Στην πόλη του Κιλκίς βρίσκεται το σπήλαιο του Αγ. Γεωργίου.
Στη βάση του βουνού Μπέλλες απλώνεται η λίμνη Δοϊράνη. Ιδανική για να χαρείς το ψάρεμα στα καθάρια νερά της. Μαγευτική είναι και η παραλιακή διαδρομή της μέχρι την περιοχή των Χιλίων Δένδρων.
Στο νότιο τμήμα του Νομού βρίσκεται η Πικρολίμνη, γνωστή από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές της ιδιότητες, στις όχθες της οποίας λειτουργεί οργανωμένο κέντρο πηλοθεραπείας.
Δυτικά διασχίζει το νομό ο μεγαλύτερος ποταμός της Κεντρικής Μακεδονίας, ο Αξιός.
Ανατολικά κυλά ο Γαλλικός ποταμός που ξεκινά από την οροσειρά των Κρουσίων.
Στα Κρούσια βρίσκεται και ο μοναδικός στα Βαλκάνια, Βοτανικός κήπος.
Στην Αξιούπολη με το φράγμα και τη λίμνη μεταλλείου υπάρχει Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ενώ στο δρόμο από Σκρα προς Κούπα συναντά κανείς τους χαρακτηριστικούς καταρράκτες με τα μοναδικά απολιθώματα και τις γαλάζιες λίμνες. Στην περιοχή πανέμορφη είναι και η γραφική Γουμένισσα.

Στο Νομό Κιλκίς βρίσκονται σημαντικοί τόποι λατρείας.
Στην ιστορική και γραφική Γουμένισσα βρίσκεται η Μονή της Παναγίας με καθολικό ναό του 11ου αιώνα. Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται εδώ, καθιστά το ναό σημαντικό λατρευτικό κέντρο.
Στις πλαγιές του όρους Πάικου βρίσκεται η Μονή του Οσίου Νικοδήμου του Αγειορίτου. Ξακουστό είναι το αγιογραφείο της μονής με την εξαιρετική ποιότητα χειροποίητων εικόνων.
Μέσα σε ένα ειρηνικό τοπίο δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, με πυρήνα τον παλιό ναό του Αγίου Γεωργίου, που διατηρεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο βυζαντινό διάκοσμο με ξυλόγλυπτα και εικόνες.

Αρχαιολογικός χώρος ΠαλατιανούΗ περιοχή κατοικείται από την πρώιμη εποχή του σιδήρου και αυτό αποδεικνύεται από την πληθώρα των ανασκαφικών ευρημάτων που εκτίθενται στο αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης του Κιλκίς.
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Τούμπας και της Ευρωπού είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες με σημαντικά ευρήματα. Μεταξύ τους συγκαταλέγεται και ο γνωστός αρχαϊκός Κούρος της Ευρωπού του 6ου π.Χ. αιώνα.
Επισκέψιμος είναι και ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού της ρωμαϊκής περιόδου. Σημαντική ανακάλυψη αποτελούν τα τέσσερα μαρμάρινα αγάλματα και η αποκάλυψη ταφικού ηρώου.
Το Γυναικόκαστρο οφείλει το όνομα του στα ερείπια βυζαντινού κάστρου που δεσπόζει στην περιοχή και κτίστηκε το 14ο αιώνα.

Πηγή: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας


Αρχή Σελίδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.