Η πανέμορφη κωμόπολη της Νικήτης είναι η πρωτεύουσα του Δήμου Σιθωνίας της Χαλκιδικής.
Βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από την Θεσσαλονίκη (90 χλμ.), στην αρχή της χερσονήσου της Σιθωνίας.
Είναι ένα τουριστικό θέρετρο σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη θάλασσα και το βουνό.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει σημαντική τουριστική ανάπτυξη (ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο), με τον τουρισμό να αποτελεί μία από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων της, γεγονός που έχει συμβάλει σημαντικά η εξαιρετική παραλία της με υπέροχα καθαρά νερά (δεν είναι τυχαίο που βραβεύεται με γαλάζια σημαία), σε συνδυασμό με την εύκολη πρόσβαση, την οργάνωση και τις διευκολύνσεις των επισκεπτών της.
Αλλες σημαντικές ασχολίες των κατοίκων είναι η παραγωγή ελαιολάδου και η μελισσοκομία.
Η ιστορία της ξεκινά με την ίδρυση του πρώτου οικισμού τον 14ο αιώνα και από την δεκαετία του '50 να εξαπλώνεται προς την παραλία.
Στην περιοχή θα βρείτε πολλά, διαφόρων ειδών και κατηγοριών ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και επιπλωμένα διαμερίσματα για την διαμονή σας.
Ακόμη πολλά καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα συμπληρώσουν τις απαιτήσεις σας για απολαυστικές διακοπές.
Οι χρυσαφένιες παραλίες της περιοχής με τα καταγάλανα νερά και τα πευκοδάση που φτάνουν ως τη θάλασσα, θα σας γοητεύσουν και σίγουρα θα ικανοποιήσουν απόλυτα και τους πιο απαιτητικούς.
15 Σεπτεμβρίου διοργανώνεται πανηγύρι προς τιμήν του Αγίου
9 Μαϊου του Αγίου Χριστοφόρου, πανηγύρι
που διοργανώνεται από τον Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό ΣΙΘΩΝ και τον Σύλλογο Κυνηγών
29 Ιουνίου του Αγίου Παύλου, πανηγύρι στην ομώνυμη περιοχή της Νικήτης
Το πρώτο Σάββατο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, των Αγίων Θεοδόρων, πανηγύρι στην παραλία της Νικήτης και
27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα, πανηγύρι στην ομόνυμη τοποθεσία
Τέλος Ιουλίου διοργανώνεται η Γιορτή του Μελιού, με σκοπό την γνωριμία των μυστικών του μελιού αλλά και των υπολοίπων προϊόντων της μέλισσας όπως γύρη, βασιλικός πολτός και πρόπολη.
Προϊόντα της περιοχής
Μέλι. Στην περιοχή υπάρχει σημαντικότατη παραγωγή μελιού με μέση ετήσια παραγωγή να υπερβαίνει τους 900 τόνους (10% της ελληνικής ετήσιας παραγωγής) σε διάφορες ποικιλίες μελιού, με κυριότερες το πευκόμελο, το ανθόμελο από αγριολούλουδα, το δασόμελο, την έρεικα (σουσούρα)
και πολλές άλλες ποικιλίες από ανθόμελα όπως (βαμβακόμελο, μελίκομπος, ηλίανθος, πορτοκαλιά, καστανιά κλπ).
Κρασί. Η συστηματική καλλιέργεια των αμπελιών της περιοχής έχει σαν αποτέλεσμα να παράγονται σήμερα εξαιρετικές ποικιλίες σταφυλιών που δίνουν κρασιά υψηλής ποιότητας, με κύριο εκπρόσωπο τα εξαιρετικά κρασιά του κτήματος "Porto Carras", χωρίς όμως να υστερούν της υψηλής ποιότητας και τα κρασιά που παράγουν και οι μικροί παραγωγοί.
Τσίπουρο. Υπάρχει αξιόλογη παραγωγή τσίπουρου με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πολύ ενδιαφέρουσα διαδικασία παραγωγής του.
Λάδι - Ελιές. Το πολύ καλό και ευνοϊκό κλίμα της Σιθωνίας για την καλλιέργεια της ελιάς, συντελεί στην παραγωγή λαδιού εξαιρετικής ποιότητας, ανάμεσα στις καλύτερες ποικιλίες του κόσμου. Ακόμη πολύ νόστιμες είναι και οι ελιές που φτιάχνουν συνήθως οι γυναίκες της περιοχής.
Κτηνοτροφικά προϊόντα. Παράγονται αγνά γαλακτοκομικά προϊόντα και εξαιρετικά κρέατα που προμηθεύουν τα κρεωπολεία αλλά και πολλά καταστήματα εστίασης.
Ψάρια. Θα βρείτε φρεσκότατα ψάρια που μπορεί να τα απολαύσετε μαγειρεμένα στις ταβέρνες της περιοχής ή να τα προμηθευθείτε από τα ιχθυοπωλεία.
Το σύνολο του
περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr
διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική
χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε
μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.