Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Municipality of Toroni
Αρχική Ελλάδα Μακεδονία Νομός Χαλκιδικής Αφιερώματα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Τορώνη, Τριστινίκα, Πόρτο Κουφό, Συκιά, Καλαμίτσι και Σάρτη

Στο νότιο μέρος της χερσονήσου της Σιθωνίας (μεσαίο πόδι) βρίσκονται τα φημισμένα χωριά Τορώνη, Τριστινίκα, Πόρτο Κουφό, Συκιά, Καλαμίτσι και Σάρτη.

Οι παραλίες της περιοχής είναι από τις πιο γνωστές αλλά και οργανωμένες, καθαρές με υπέροχα νερά, γεγονός που για άλλη μία χρονιά (2008) βραβεύθηκαν με τη Γαλάζια Σημαία
Η τουριστική υποδομή της περιοχής είναι σε υψηλά επίπεδα, με πολλές επιλογές στη διαμονή και διασκέδαση.

Θα βρείτε πολλά καταλύματα κάθε είδους και κάθε κατηγορίας, καθώς και καταστήματα διασκέδασης και σίτησης. Οποιες και αν είναι οι προτιμήσεις σας, σίγουρα θα ικανοποιηθείτε από την μεγάλη ποικιλία επιλογών της περιοχής.

Ξενοδοχεία πολυτελείας, μεγάλες μονάδες, μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, καταλύματα για ηρεμία, καταλύματα σε κεντρικά σημεία, δίπλα στη θάλασσα, ενοικιαζόμενα δωμάτια υψηλών προδιαγραφών, οικονομικά καταλύματα, κάμπινγκ πάνω στη θάλασσα, συμπληρώνουν το παζλ της ευχάριστης και απολαυστικής διαμονής σας.

Οι φίλοι των θαλασσίων σπορ, οι φανατικοί περιπατητές, οι οπαδοί της παράδοσης και του πολιτισμού, οι πιστοί της διασκέδασης, οι λάτρεις της φύσης, οι εραστές της θαλασσινής βόλτας με βαρκάκια και καϊκια αλλά και αυτοί που αγαπούν το καλό παραδοσιακό φαγητό, εδώ θα βρουν τον κατάλληλο προορισμό.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις:
 • Παραδοσιακό πανηγύρι του Αγ. Πνεύματος (Πεντηκοστή), (Συκιά).
 • Φεστιβάλ παράδοσης τον Ιούνιο, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με μουσικοχορευτικές και θεατρικές παραστάσεις. (Συκιά).
 • Το πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο. Τριήμερες εκδηλώσεις, (Σάρτη).
 • Παραδοσιακό πανηγύρι του Αγ. Αθανασίου (18 Ιανουαρίου), (Συκιά).
 • Αλογοδρομίες του Αγ. Γεωργίου.
Προϊόντα της περιοχής:
Ψάρια, ντόπια κρέατα, φασόλια, τυρί κατσικίσιο, μέλι, λάδι, ελιές, κρασί, τσίπουρο, εγχώρια υφαντά, λίγα μεταξωτά υφαντά.

Φαγητό - Διασκέδαση:
Εστιατόρια, ψαροταβέρνες, πιτσαρίες, καφετέριες, μπαρ, θερινά σινεμά.

Σπορ:
Ολα τα θαλάσσια αθλήματα, σχολές κατάδυσης, περιπατητικές διαδρομές, περίπλους Αγίου Όρους με καραβάκια από τη Σάρτη.


  Τορώνη [Χαλκιδική: Σιθωνία, Δήμος Τορώνης]
 

Το μικρό αυτό χωριό, με την ένδοξη ιστορία, έδωσε το όνομά του στον Τορωναίο κόλπο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας.
Το σημερινό χωριό είναι ένας μικρός οικισμός απλωμένος κατά μήκος της υπέροχης παραλίας.
Κατά τη μυθολογία, η Τορώνη ήταν σύζυγος του θαλάσσιου δαίμονα Πρωτέα, γιου του Ποσειδώνα και μητέρα δύο παιδιών του Πολύγονου και του Τηλέγονου, οι οποίοι προκάλεσαν
 
 
τον Ηρακλή να παλέψει μαζί τους, όταν ο ήρωας επέστρεφε από τη χώρα των Αμαζόνων. Ο Ηρακλής, βέβαια τους νίκησε και τους σκότωσε.
Η πόλη αποικίστηκε από τους Χαλκιδείς στα τέλη του 8ου π.Χ. αι. Το 480 π.Χ. συνέδραμε αναγκαστικά τον Ξέρξη στην εκστρατεία του εναντίον της Ν. Ελλάδας. Μετά τα Μηδικά προσχώρησε στην Α' Αθηναϊκή Συμμαχία. Αποστάτησε το 424 π.Χ. και προσχώρησε στο Βρασίδα, τον Σπαρτιάτη στρατηγό, αλλά σε όλη τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου ήταν το μήλο της έριδας μεταξύ Αθηναίων και Λακεδαιμονίων, γι' αυτό ο Θουκυδίδης τη μνημονεύει συχνά.
Το 348 π.Χ. την κυρίευσε ο Φίλιππος Β΄ της Μακεδονίας. Το 168 π.Χ., μετά τη μάχη της Πύδνας και την κατάλυση του Μακεδονικού βασιλείου, την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Η αρχαία πόλη ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις της Χαλκιδικής.

Κατά την πρώτη βυζαντινή περίοδο η πόλη συρρικνώθηκε. Το 14ο μ.Χ. αι. ο γενικός χώρος της αποτελούσε ήδη εξάρτημα μονών του Αγίου Όρους.
Κατά την Κλασσική Περίοδο, η πόλη είχε δύο ακροπόλεις, μία στα νότια, στο υψηλότερο σχεδόν τμήμα της, και μία άλλη στη Λήκυθο, στη μικρή οχυρωμένη χερσόνησο κοντά στο λιμάνι της. Η Λήκυθος οχυρώθηκε και στα ρωμαϊκά και στα βυζαντινά χρόνια.
Οι οχυρώσεις της πόλης - πύργοι ως κάποιο ύψος και τείχη - σώζονταν σε καλή κατάσταση ως τα τέλη του περασμένου αιώνα, οπότε το υλικό τους χρησιμοποιήθηκε ως κυβόλιθοι για να επιστρωθούν οι δρόμοι της Κωνσταντινούπολης και της Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι ορατά μόνο ορισμένα ίχνη από τις θεμελιώσεις τους.

Αξιοθέατα - αρχαιολογικοί χώροι:
Ο παλαιοχριστιανικός ναός του Αγίου Αθανασίου. Χτίστηκε τον 5ο μ.Χ. αι. και είναι τρίκλιτη βασιλική. Καταστράφηκε από φωτιά τον 6ο μ.Χ. αι. και στα ίχνη του χτίστηκε άλλος ναός, ο οποίος επίσης καταστράφηκε. Σήμερα σώζεται σε καλή κατάσταση το μωσαϊκό του μεσαίου κλίτους.
   
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 145 χλμ.
Δήμος Τορώνης τηλ.: 23750.41.906
Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, στούντιος, κάμπινγκ Τορώνης


  Τριστινίκα [Χαλκιδική: Σιθωνία, Δήμος Τορώνης]
 

Γραφικός οικισμός του Δήμου Τορώνης κοντά στην θάλασσα με υπέροχη αμμουδιά.
Τη συναντάμε τον 14ο αιώνα. Η παράδοση αναφέρει ότι ένα ποτάμι τη διέσχιζε με παρείχε ποσότητες νερού ικανές για να δουλέψει ένα υδροληπτικό εργαστήρι επεξεργασίας μάλλινων ενδυμάτων.
Τριστινίκα είναι υποκοριστικό και σημαίνει μικρή τρίστα (μικρή υδρίστρια).
 
 
Κατά άλλους στο χώρο εκείνο έγινε μια μάχη όπου οι επιδρομείς ήταν τριπλάσιοι απ' τους κατοίκους και για να νικήσουν έπρεπε ο καθένας να σκοτώσει τρεις τουλάχιστον (τρεις και νίκα).
   
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 142 χλμ.
Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, στούντιος, κάμπινγκ Τριστινίκας


  Πόρτο Κουφό [Χαλκιδική: Σιθωνία, Δήμος Τορώνης]
 

Το θέαμα του λιμανιού από ψηλά είναι μοναδικό, καθώς θεόρατοι βράχοι υψώνονται πάνω από έναν κόλπο, ο οποίος μοιάζει απίστευτα με λίμνη, αφού το πολύ μικρό άνοιγμα προς την ανοιχτή θάλασσα μόλις που διακρίνεται.
Το ακρωτήριο που βρίσκεται πίσω από τους βράχους του κόλπου ονομαζόταν στην
 
 
αρχαιότητα Δέρρις. Το Πόρτο Κουφό ήταν ο αρχαίος Τορωναίος λιμήν ένα ασφαλέστατο αγκυροβόλιο για τα πλοία των Τορωναίων.

Το λιμάνι διατηρεί μέχρι σήμερα το αρχαίο του όνομα, αφού από τότε ονομαζόταν Κωφός λιμήν, γιατί οι αρχαίοι υποστήριζαν ότι όποιος είναι μέσα στον κόλπο δεν ακούει καθόλου τη βουή της θάλασσας. Χρησιμοποιούσαν μάλιστα το λιμάνι σαν παρομοίωση και για κάθε έναν που δεν άκουγε καλά έλεγαν ότι είναι "κωφότερος του Κωφού (Τορωναίου) λιμένος".

Το Πόρτο Κουφό είναι το ασφαλέστερο και μεγαλύτερο φυσικό λιμάνι της Β. Ελλάδας και είναι σχεδόν πάντα γεμάτο με κάθε είδους σκάφη.
Σήμερα, είναι ένας ήσυχος μικρός ψαράδικος οικισμός που μοσχοβολάει φρέσκο ψάρι.
   
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 146 χλμ.
Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, στούντιος, κάμπινγκ στο Πόρτο Κουφό


  Συκιά [Χαλκιδική: Σιθωνία, Δήμος Τορώνης]
 

Το μεγαλύτερο χωριό και ένα από τα ωραιότερα και παλιότερα χωριά στης Σιθωνίας.
Ο οικισμός υπήρχε από τον 14ο αι., με το όνομα Λόγγος και ήταν έδρα στη διοικητική περιφέρεια που λεγόταν "καπετανίκιο Άπρω". Αργότερα το χωριό και όλη η γύρω περιοχή με τα εύφορα
 
 
κτήματα ήταν αγιορείτικο μετόχι. Οι Συκιώτες ήταν φημισμένοι πολεμιστές και ατίθασοι άνθρωποι και συμμετείχαν σε όλες τις επαναστάσεις, που έγιναν στη Χαλκιδική, εναντίον των Τούρκων.

Το σημερινό του όνομα το οφείλει σε μια μεγάλη συκιά που βρισκόταν έξω από το χωριό, ή κατά μία άλλη εκδοχή ότι είναι χτισμένο στη σκιά του Αγίου Όρους.
Το χωριό κατάφερε μέχρι σήμερα να διατηρήσει αρκετά καλά την παραδοσιακή του αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και οι Συκιώτες παρέμειναν ατίθασοι αλλά και πολύ φιλόξενοι άνθρωποι και διατήρησαν τη δική τους διάλεκτο και τους πολύ ξεχωριστούς τους χορούς. Έχει ωραία, μικρά, στενά δρομάκια με καλοδιατηρημένα σπίτια, με χαγιάτια και πεζούλια.

Στο βορινό λόφο του χωριού δεσπόζει ο επιβλητικός πέτρινος ναός του Αγίου Αθανασίου, ο οποίος χτίστηκε το 1814, καταστράφηκε το 1854 (από τον μακεδόνα οπλαρχηγό Τσάμη Καρατάσο, ο οποίος απέκλεισε μέσα στην εκκλησία τους Τούρκους, που διαφέντευαν μέχρι τότε τη Συκιά, και τους έκαψε) και ξαναχτίστηκε το 1856. Δίπλα στο ναό υπάρχει το θαυμάσιο παλιό σχολείο του χωριού με τους πέτρινους κίονες, κτίσμα του 1870.
Το χωριό απέχει 2 περίπου χλμ. από τον κεντρικό δρόμο προς την ενδοχώρα.
Στην γύρω περιοχή υπάρχουν θαυμάσιες παραλίες.

Αξιοθέατα - αρχαιολογικοί χώροι:
 

 • Ο ναός του Αγίου Αθανασίου.
 • Το παλιό σχολείο.
 • Τα ερείπια βυζαντινού ναού στη θέση Επισκοπή.
 • Οι ανεμόμυλοι στην παραλία.
 • Το προϊστορικό κάστρο στο ύψωμα Κούκος.

 • Στη Συκιά ζει και εργάζεται ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης (πετράς), Φιλήμων Ζηλωτής. Σμιλεύει την πέτρα με το σφυρί, το ματρακά, το βελόνι και το κοπίδι κόρες, λιοντάρια, αρρενωπές προτομές. Πάθος του το αρχαίο ελληνικό πνεύμα και οι "αθάνατοι" της πατρίδας: Μέγας Αλέξανδρος, Αριστοτέλης, Δημόκριτος, Πλάτων και ο Παύλος Μελάς που δουλεύτηκαν με μεράκι πάνω στη σκούρα πέτρα του γρανίτη με τις σκόρπιες "σπίθες" από χρώμα μπλε, άσπρο, μαύρο, κίτρινο και χρυσαφί που βρίσκεται στο Καλαμίτσι και το Δραγουντέλι.
     
  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
  Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 155 χλμ.
  Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, στούντιος, κάμπινγκ Συκιάς


    Καλαμίτσι [Χαλκιδική: Σιθωνία, Δήμος Τορώνης]
   

  Ήσυχο, παραθαλάσσιο χωριουδάκι με εκπληκτική παραλία με άσπρη, ψιλή άμμο και ολόγυρα γκρίζα βράχια.
  Σ' αυτή την ειδυλλιακή αμμουδιά αποβιβάστηκαν στις 6 Απριλίου 1854 οι επαναστάτες του μακεδόνα οπλαρχηγού Τσάμη Καρατάσου, οι οποίοι είχαν έρθει από την Εύβοια μέσω Σποράδων για να ξεσηκώσουν
  τους Έλληνες της Χαλκιδικής.
   
     
     
  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
  Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 157 χλμ.
  Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, στούντιος, κάμπινγκ στο Καλαμίτσι


    Σάρτη [Χαλκιδική: Σιθωνία, Δήμος Τορώνης]
   

  Το χωριό της Σάρτης βρίσκεται στο νομό της Χαλκιδικής, στη χερσόνησο της Σιθωνίας. Ιδρύθηκε μετά την μικρασιατική καταστροφή από πρόσφυγες που κατοικούσαν σ' ένα μικρό νησάκι την Οφιούα (Αφισιά) που βρίσκονταν στην θάλασσα του Μαρμαρά.
   
   
  Πρώτος σταθμός των προσφύγων ήταν το Λαύριο. Γρήγορα όμως ενημερώθηκαν από το Ελληνικό Κράτος ότι στην Χαλκιδική υπάρχει ένα μέρος με άφθονη αλιεία και καλλιεργήσιμες εκτάσεις και έτσι εγκαταστάθηκαν από το 1923 έως το 1925 σ' αυτό το γεωγραφικό χώρο. Το σημερινό όνομα του χωριού (Σάρτη) προέρχεται, σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία απ' το Βασιλιά Σάρτιο ή Σάρτη που ζούσε σ' αυτή την περιοχή και είχε κτίσει σε τούτο το τόπο μια πολιτεία, τη Σαρτούπολη, η οποία βυθίστηκε.
  Η Σάρτη σήμερα αριθμεί περί τους 1000 κατοίκους. Το καλοκαίρι, όμως λόγω της έντονης τουριστικής κίνησης παρουσιάζει ραγδαία αύξηση που φτάνει τις 15.000 με 20.000 χιλιάδες.
  Είναι ένα πανέμορφο χωριό, με πεντακάθαρες θάλασσες και μοναδικούς, από άποψη ομορφιάς κόλπους και παραλίες, αξιοθέατα, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, τουριστικά καταστήματα.
  Το μεγαλύτερο όγκο των τουριστών τον συγκεντρώνει το Δεκαπενταύγουστο όπου και γιορτάζει η εκκλησία του χωριού.

  Αξιοθέατα - αρχαιολογικοί χώροι:
   
 • Το μετόχι της μονής Ξηροποτάμου.
 • Τα έργα (γλυπτά και ζωγραφιές) του λαϊκού καλλιτέχνη μπάρμπα - Ζαφείρη σε καφενείο του χωριού.
 • Το πολιτιστικό κέντρο (πέτρινο κτίσμα)
 • Οι Καβουρότρυπες
 •    
  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
  Απόσταση από τη Θεσσαλονίκη 142 χλμ.
  Ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα, στούντιος, κάμπινγκ Σάρτης

  Πηγή: Δήμος Τορώνης


  Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διαδρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στις τριγύρω περιοχές
  Αρχή Σελίδας
  ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  Εξερευνήσεις
   
  ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ  Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
  Στείλτε την προσφορά σας
  Καταχώρηση συντεταγμένων
  Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
  Στατιστικά επιχειρήσεων
  Στατιστικά Διαφημίσεων
  Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
  Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
  Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
  Site Map
  Διαφημιστείτε
  Χρήσιμες πληροφορίες
  Δρομολόγια
  Οροι χρήσης
  Προσωπικά δεδομένα
  Αντικείμενο Υπηρεσιών  Επικοινωνία
  Η Εταιρεία
  Πείτε μας τη γνώμη σας
  Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.