Το Λεωνίδιο είναι κωμόπολη του νομού Αρκαδίας και πρωτεύουσα του Δήμου Λεωνιδίου, της επαρχίας Κυνουρίας και της Τσακωνιάς (Τσακώνικη ονομασία: Αγιελίδη), με πληθυσμό 3500 κατοίκων. Κτισμένο στις ακτές του Μυρτώου πελάγους κάτω από το όρος Πάρνωνας.
Απέχει 93 χλμ. από την Τρίπολη και 210 χλμ. από την Αθήνα.
Δημιουργήθηκε μετά το 1826, όταν ο τουρκικός στρατός του Ιμπραήμ κατέστρεψε την παλιά πρωτεύουσα της Κυνουρίας, τον Πραστό με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι του Πραστού να καταφύγουν στο Λεωνίδιο, που από το 1844 έγινε η νέα πρωτεύουσα της Κυνουρίας.
Το Λεωνίδιο είναι χαρακτηρισμένος Διατηρητέος Παραδοσιακός οικισμός, παράδειγμα της τσακώνικης αρχιτεκτονικής με ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αρχοντικά και πύργους που έχουν κτιστεί πριν από το 1800 και νεοκλασικά των μέσων του 19ου αιώνα.
Οι Τσάκωνες θεωρούνται άμεσοι απόγονοι των Δωριέων, οι οποίοι στα απομονωμένα και δύσβατα μέρη τους,
διατήρησαν γνήσια και ανόθευτη
την ρίζα τους, τα ήθη και τα έθιμά τους. |
Κύριο χαρακτηριστικό προϊόν της περιοχής είναι η τσακώνικη μελιτζάνα, ενώ στην περιοχή παράγονται ακόμη, εξαιρετικά κηπευτικά.
Φθάνοντας στο Λεωνίδιο ξεχωρίζει ο τεράστιος γυμνός κοκκινόβραχος, με ύψος περισσότερο των 250 μέτρων, ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αναρριχητών με το κάθετο μεγάλο ύψος του.
Το Λεωνίδιο πήρε την ονομασία του από τον παλιό ναό του Αγίου Λεωνίδη, (χρυσόβουλο του 1293 Ανδρόνικου Β΄ Παλαιολόγου) που κατά συγκοπή Αγιε-Λίδη=Λεωνίδι.
Πρέπει να δείτε
- Τα όμορφα σπίτια του με τους κάτασπρους χοντρούς τοίχους, τις ξύλινες πόρτες και τα παράθυρα βαμμένα με έντονα χρώματα
- Την Πλάκα, 4 χλμ Ν, η οποία αποτελεί το επίνειο του Λεωνιδίου, με το γραφικό λιμανάκι της. Σύμφωνα με ευρήματα ανασκαφών, βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης Βρασιές ή Πρασιές
- Τα αρχοντικά Πούλιθρα (αρχαία Πολίχνη), νότια του Λεωνιδίου με την πολύ όμορφη και καθαρή παραλία τους από βότσαλο. Είναι μακρόστενος οικισμός, χτισμένος κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, με παλιά πέτρινα σπίτια. Στο λόφο Βίγλα διατηρούνται τμήματα από το τείχος της αρχαίας πόλης Πολίχνη.
- Τα μικρά χωριά Αμυγδαλιά 18 χλμ., Πελετά 22 χλμ., Μαρί 39 χλμ., Κουνουπιά 33 χλμ., που βρίσκονται απομονωμένα σχεδόν στο οροπέδιο του Πάρνωνα.
- Τη μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας, σε μια δύσβατη και βραχώδη περιοχή, δυτικά της πεδιάδας του Λεωνιδίου, που χρονολογείται στο 17ο αι. και διαθέτει μικρή βιβλιοθήκη με χειρόγραφα.
- Το γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας, που βρίσκεται 14 χλμ. από το Λεωνίδιο και είναι χτισμένο κάθετα σε κοίλωμα βράχου, στις απότομες πλαγιές του Πάρνωνα. Η μυστηριακή ατμόσφαιρά του και η άγρια φύση που το περιβάλλει συναρπάζουν τον επισκέπτη. Ιδρύθηκε το 16ο αι. και διαθέτει θρησκευτικά κειμήλια, αγιογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο.
- Το οροπέδιο του Πάρνωνα, μία από τις ομορφότερες ορεινές διαδρομές της Ελλάδας η οποία φτάνει στο χωριό Κοσμάς, από τα ωραιότερα της Πελοποννήσου.
|
ΔΙΑΜΟΝΗ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Για τη διαμονή σας στο Λεωνίδιο και την γύρω περιοχή, την περίοδο του Πάσχα, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στην Αρκαδία, την πόλη του Λεωνιδίου και τις κοντινές περιοχές υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες
και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών
και με ποικιλία τιμών.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στον κατάλογο με τα καταλύματα της περιοχής και στην σελίδα με τις
προσφορές διαμονής.
Για την
διασκέδασή σας στην Αρκαδία και την γύρω περιοχή, θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.
Το Λεωνίδιο και οι κοντινές περιοχές, διαθέτουν αρκετούς χώρους
εστίασης, αυθεντικούς, λιτούς, ευχάριστους και φιλόξενους,
όπου μπορείτε να γευθείτε μοναδικά τοπικά παραδοσιακά εδέσματα.