Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Parnonas, the holy mountain of god Saturn
Αρχική Ελλάδα Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας Πάρνωνας
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Νομός Αρκαδίας Τουριστικός Οδηγός Αρκαδίας Διαμονή στο νομό Αρκαδίας Ορεινή Αρκαδία Διαμονή στην Ορεινή ΑρκαδίαΜε το φακό της Ι. ΠαραβάλουΠεριοχές νομού ΑρκαδίαςΠόλεις της Ορεινής Αρκαδίας Μουσεία - Ιερές Μονές Πάρνωνας Χιονοδρομικό Κέντρο ΜαινάλουΕναλλακτικός Τουρισμός

 
Πάρνωνας, το ιερό βουνό του θεού Κρόνου
Το ιερό βουνό του θεού Κρόνου είναι ένας βοτανικός παράδεισος πλημμυρισμένος από έλατα, αλλά μάλλον άγνωστος στους περισσότερους. Ένα δίκτυο χωματόδρομων και μονοπατιών που προκαλούν για εξερεύνηση θα σας αποκαλύψει τοπία απίστευτης ομορφιάς, αλλά και χωριά ανόθευτα από τον τουρισμό. Παράδειγμα χαρακτηριστικό, η Καστάνιτσα, η οποία αν και αποκαλείται "σταρ του Πάρνωνα" έχει ελάχιστο αριθμό ξενώνων και λίγες ταβέρνες για τους ταξιδιώτες που έρχονται ως εδώ για να περπατήσουν στα σοκάκια της και να θαυμάσουν τα έργα των Λαγκαδινών μαστόρων.
Στην αγκαλιά αυτού του βουνού θα ανακαλύψετε μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας. Θα χαθείτε στο πράσινο χρώμα, θα χαλαρώσετε και στον δρόμο της επιστροφής θα αισθανθείτε δυνατοί, ικανοί να σηκώσετε πολλές οκάδες από τα βάρη της καθημερινότητας.

Ο Πάρνωνας ή Μαλεβός καλύπτει μέχρι το μέσον περίπου τα όρια των νομών της Αρκαδίας και της Λακωνίας. Η ονομασία του είναι αρχαιότατη και προέρχεται από την ίδια ρίζα με τις ονομασίες της Πάρνηθας και του Παρνασσού. Τις πρώτες αναφορές τις έχουμε από τον Παυσανία και τον Στράβωνα.
Η ψηλότερη κορυφή του είναι η Μεγάλη Τούρλα (1936 μ.), ενώ στην κορυφογραμμή του υπάρχουν αρκετές βουνοκορφές που το υψόμετρό τους ξεπερνά τα 1500 μέτρα, (Γαϊτανόραχη 1803 μ., Μαδαρή 1685 μ.).

Οι ανατολικές πλαγιές του καταλήγουν σε περίτεχνους όρμους, μικρές παραλίες που οι περισσότερες βουτούν απότομα στα νερά του Αργολικού κόλπου και του Μυρτώου πελάγους με αρκετά όμορφα και γραφικά χωριά που αποτελούν έναν από τους καλύτερους προορισμούς για διακοπές στην περιοχή, όπως το ξακουστό Λεωνίδιο, τα παραδοσιακά Πούλιθρα, το Ξηροπήγαδο κ.ά.
Στα δυτικά ο Πάρνωνας τελειώνει στην κοιλάδα του Ευρώτα, που πηγάζει από τον Ταϋγετο.
Οροπέδιο του Πάρνωνα

Λουλούδι του Πάρνωνα
Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στις κοντινές περιοχέςΠάρνωνας. Γεφύρι στο ΜεσσοράχιΛουλούδι του Πάρνωνα

Λουλούδι του Πάρνωνα
Σε όλη την περιοχή που καλύπτει ο Πάρνωνας έχει δημιουργηθεί ένα μοναδικό σύμπλεγμα σπάνιας ομορφιάς. Πανέμορφα οροπέδια, πλήθος βουνοκορφών, φαράγγια απαράμιλλης και άγριας ομορφιάς και βαθιές κοιλάδες σχηματίζουν το ποικιλόμορφο ανάγλυφο του Πάρνωνα. Εκατοντάδες πηγές δημιουργούν ένα αδιάκοπο τραγούδι, ύμνο στη φύση. Τρία ποτάμια - χείμαρροι πηγάζουν από τις πλαγιές της οροσειράς του Πάρνωνα καταλήγοντας στον Αργολικό κόλπο, ο Τάνος, ο Βρασιάτης και ο Δαφνώνας.

Με εξαίρεση τις ψηλές κορφές του, είναι βουνό με πλούσια βλάστηση και πολυσύνθετη χλωρίδα, με σπάνια φαρμακευτικά - αρωματικά φυτά. Τα έλατα, πεύκα, κέδρα, καστανιές, καρυδιές, πλατάνια και χαρουπιές καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της έκτασής του.
Ο υγρότοπος Μουστού και οι περιοχές άνω των 1600 μέτρων, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο "Natura 2000", ενώ το δάσος δενδρόκενδρου, στην περιοχή Μαλεβής, ο καστανεώνας της Καστάνιτσας και το δρυοδάσος της Σέλλας στον Πλάτανο, έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα μνημεία της φύσης.

Πλούσια επίσης είναι και η πανίδα. Τα άγρια θηλαστικά που ζουν στον Πάρνωνα είναι κυρίως νυκτόβια όπως ο λαγός, η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, η νυφίτσα, το τσακάλι και τελευταία ελάφια και πολλά αγριογούρουνα.
Η ορνιθοπανίδα είναι εξαιρετικά πλούσια, παπαδίτσες, τσοπανάκος, τσίχλες, κοτσύφια, φασιανοί, κουρούνες, περιλαμβάνει 217 είδη τα περισσότερα ζουν μόνιμα στον Πάρνωνα, τα 53 είναι απειλούμενα πιο σπάνια είναι ο Χρυσαετός ο τσίφτης, ο στεπόκιρκος, ο σταυραετός, η χιονάδα, ο πετροκότσυφας, η χιονότσιχλα, η κιτρινοκαλιακούδα και ο πορφυρότσικνιας.
Ο Πάρνωνας διαθέτει ακόμη πλούσια πανίδα αμφίβιων και ερπετών και έχουν καταγραφεί 26 είδη, πρασυνοφρύνος, δενδροβάτραχος, λιμνοβάτραχος, χερσαίες χελώνες και νεροχελώνες.

Δεκάδες χωριά βρίσκονται σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του Πάρνωνα, διατηρητέα και παραδοσιακά, δείγματα υψηλής αρχιτεκτονικής και αισθητικής. Γραφικά σοκάκια και καλντερίμια, ξωκλήσια, μονοπάτια, πέτρινα γεφύρια, νερόμυλοι, νεροτριβές, κάστρα και πυργόσπιτα θα προκαλέσουν τον θαυμασμό σας.


Υγρότοπος του Μουστού
Βρίσκεται 2 χλμ. Ν.Α. του Αστρους και αριστερά του οδικού άξονα Αστρους - Λεωνιδίου. Είναι ενταγμένος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο "Natura 2000", ως περιοχή υψηλής προστασίας. Είναι μικρή λίμνη σε μικρό υψόμετρο πάνω από τη θάλασσα που συνδέεται με αυτή με δύο τεχνητά κανάλια.
Το κύριο κανάλι δημιουργήθηκε από Βαυαρούς μηχανικούς, επί Οθωνα, με σκοπό την αποξήρανση της λίμνης. Τροφοδοτείται με γλυκό νερό από πηγές αλλά και με θαλασσινό. Η λίμνη είναι σχετικά αβαθής και περιβάλλεται από ελώδεις εκτάσεις.
Η χλωρίδα είναι πλούσια και η πανίδα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού παρατηρούμε πλήθος ψαριών, ερπετά, μικρά θηλαστικά και μεγάλη ποικιλία πτηνών.
Το χειμώνα η λίμνη αποκτά άλλο ενδιαφέρον, αφού αποτελεί σταθμό χιλιάδων μεταναστευτικών πουλιών, που δημιουργούν μία μοναδική αίσθηση μαγείας.
Στην αμμώδη παραλία που εκβάλλουν τα κανάλια της λίμνης πολλαπλασιάζεται και μικρός αριθμός χελώνων καρέτα - καρέτα. Οι πηγές της λίμνης χρησιμοποιούνται και ως ιαματικές.
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.