Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Accommodation in Arkadia
Αρχική Ελλάδα Πελοπόννησος Νομός Αρκαδίας Μονή του Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Νομός Αρκαδίας Τουριστικός Οδηγός Αρκαδίας Διαμονή στο νομό Αρκαδίας Ορεινή Αρκαδία Διαμονή στην Ορεινή ΑρκαδίαΜε το φακό της Ι. ΠαραβάλουΠεριοχές νομού ΑρκαδίαςΠόλεις της Ορεινής Αρκαδίας Μουσεία - Ιερές Μονές Πάρνωνας Χιονοδρομικό Κέντρο ΜαινάλουΕναλλακτικός Τουρισμός

 
Μονή του Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας
Η Μονή του Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας ανήκει στη Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως. Θα τη συναντήσετε στη χαράδρα του Λούσιου κάτω από το βουνό Κλεινίτσα. Για να φτάσει κανείς στη Μονή κατευθύνεται από τη Δημητσάνα και το Παλαιχώρι, από τη Στεμνίτσα, από το Ελληνικό, από το Ατσίχωλο με αυτοκίνητο, όμως και πεζοπορώντας ή με ζώο φθάνετε περνώντας κάτω από την παλιά Μονή Φιλοσόφου. Το αυτοκίνητο σας αφήνει στη θέση Μεταμόρφωση και για ένα τέταρτο της ώρας περπατάτε.

Η Μονή πιθανολογείται να ιδρύθηκε το 1545, όπως διαπιστώνεται στο παλιό τυπικό, ενώ σε έγγραφο με ημερομηνία 23/3/1828 καταγράφεται ότι το Μοναστήρι ιδρύθηκε προ 700 ετών. Ο Ηγούμενος Καλλίστρατος τοποθετεί την ίδρυση το 1167. Το 1838 μαζί με 400 Μοναστήρια στην Ελλάδα, η Μονή διαλύεται για να επανασυσταθεί μετά από τέσσερα χρόνια.
Το πρώτο ομόλογο της Μονής Προδρόμου φέρει τη χρονολογία 1616. Το 1779 η Μονή, πλήρης γυναικοπαίδων, διασώθηκε από τους Αλβανούς που την είχαν περικυκλώσει. Ο καπετάν Κόλλιας Πλαπούτας κατέφυγε στη Μονή και εκεί τάφηκε το 1825.


Το 1838 Ηγούμενος της Μονής είναι ο Γεράσιμος Παπαργύρης ο οποίος είναι πρώτος ηγούμενός της. Δεύτερος Ηγούμενος είναι ο Αγάπιος Οικονόμου (1847 - 1873). Τρίτος ο Καλλίνικος Θεοδοσόπουλος (1873 - 1878) και ακολουθούν οι, Γεννάδιος Φοραδάς, Καλλίστρατος Συναδινός, Πολύκαρπος Ξύδης, Λεόντιος Δημοσιμόπουλος και πολύ ακόμα. Το συγκρότημα της Μονής, πλην του Καθολικού και του Ναού του Αγίου Αθανασίου αρχιεπισκόπου Χριστιανουπόλεως, διαθέτει: παλαιό Ι.Ν. του Αγίου Αθανασίου σήμερα εργαστήρι Αγιογραφίας, εξωκκλήσια Μεταμόρφωσης και Υπαπαντής, υδρομύλους, ελαιοτριβείο κλπ.

Η Μονή γιορτάζει κατά την Αποτομή της κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στις 29 Αυγούστου και του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως στις 17 Μάη.

Στην κατοχή της υπάρχουν παλαιά έγγραφα, σιγίλλια Πατριαρχών, ομόλογα αγορών και δωρεών, ενώ ο κώδικας της Μονής βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας. Η Μονή υδροδοτείται κανονικά και ηλεκτροφωτίζεται. Από το 1976 έως το 1982 λειτούργησε Σχολή για ολιγογράμματους Ιερείς και Μοναχούς από την οποία αποφοίτησαν 45.

Δυστυχώς όταν διαλύθηκε η Μονή το 1834, κατέφθασε κρατικό κλιμάκιο και 16 φορτηγά ζώα πήραν την πολύτιμη κινητή περιουσία της Μονής, καθώς και το λείψανο του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως.

Ευτυχώς οι Μοναχοί κατάφεραν να διαφυλάξουν 87 ομόλογα που χρονολογούνται από το 1616 έως το 1831.
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.