Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Trikeri, Pelion
Αρχική Ελλάδα Θεσσαλία Μαγνησία Τρίκερι
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Μαγνησία - Πληροφορίες Τουριστικός Οδηγός Μαγνησίας Διαμονή στη Μαγνησία Διαμονή στο ΠήλιοΜε το φακό της Ι. Παραβάλου Χιονοδρομικό Κέντρο ΠηλίουΜουσεία - Μνημεία κλπ. Διασκέδαση στη ΜαγνησίαΠόλεις-Περιοχές ΜαγνησίαςΠήλιοΑφιερώματα

 
Εκδηλώσεις, αξιοθέατα, ιστορία

Τρίκερι εκδηλώσεις
Η μεγαλύτερη δραστηριότητα από πλευράς εκδηλώσεων στο Τρίκερι, παρουσιάζεται την εβδομάδα του Πάσχα. Από τη Δευτέρα του Πάσχα πραγματοποιείται παραδοσιακό γλέντι στην κεντρική πλατεία του χωριού, το οποίο επαναλαμβάνεται όλη την εβδομάδα του Πάσχα, με αποκορύφωμα την Παρασκευή, με αφορμή την εορτή της Ζωοδόχου πηγής (τοπική αργία), όπου κατά το απόγευμα το έθιμο επιβάλει ο χορός να αρχίζει από τις τρικεριώτισσες, ντυμένες με την επίσημη παραδοσιακή στολή του χωριού. Αργότερα το γλέντι γενικεύεται και μεταφέρεται και στην άλλη πλατεία του χωριού εξακολουθώντας ως πολύ αργά.

Αλλες περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να δει την αξιομνημόνευτη τρικεριώτικη γυναικεία παραδοσιακή στολή είναι:
 • Την Κυριακή των Βαΐων το πρωί στην εκκλησία, στην μητρόπολη του Τρικερίου, το ναό της Αγ. Τριάδος, προσέρχονται οι νιόπαντρες του έτους να παραλάβουν τα βάια.
 • Το βράδυ της Αναστάσεως οι αρραβωνιασμένες κοπέλες του χωριού φορώντας την παραδοσιακή στολή κρατούν μια μεγάλη λευκή λαμπάδα, σαν και αυτή που βλέπουμε σε γαμήλιες τελετές.
 • Κάθε πρωτομαγιά υπάρχει ανάλογη εκδήλωση με αυτήν της Παρασκευής του Πάσχα, με τις κοπέλες του χωριού να χορεύουν φορώντας την ίδια στολή και φέροντας λουλούδια, με τη διαφορά ότι ο χορός αρχίζει από τους αγρούς και ολοκληρώνεται στην πλατεία. Ως και σήμερα σώζονται παραδοσιακά τραγούδια λόγω της ημέρας, αφιερωμένα στην άνοιξη, την ανθοφορία, τις τρικεριώτισσες κλπ.
 • Την πρωτομαγιά επίσης, οι τρικεριώτισσες κάνουν στεφάνι από λουλούδια και το κρεμάνε στην πόρτα του σπιτιού με μια κορδέλα ροζ ή κόκκινη, ώσπου να ξεραθεί.
Πολύ πιθανό να παρατηρήσετε κάποιο κατά την περιήγησή σας.
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στο Τρίκερι Διαμονή στο Τρίκερι

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΚΕΡΙ
Το φημισμένο ναυτοχώρι.
Παλιό Τρίκερι. Αγία Κυριακή
Ηθη και Εθιμα, Ιστορία και Εκδηλώσεις

Ψαράδες στην Αγία Κυριακή φτιάχνουν τα δίχτυα τους

Παραδοσιακός χορός στο Τρίκερι

Σε παραδοσιακούς τρικεριώτικους γάμους γίνεται χρήση της φορεσιάς από τις στενότερες συγγενείς των νεόνυμφων.

Για την επίσημη τρικεριώτικη παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά να προσθέσουμε ότι πρόκειται για μια από τις ομορφότερες και ακριβότερες φορεσιές στην Ελλάδα. Για το Τρίκερι αποτελεί ένα ζωντανό πολιτιστικό στοιχείο που σώζεται μες την παράδοση του τόπου.
Αποτελείται από χρυσοκέντητα υφάσματα (υποκάμισα, φούστες, μαντήλι, κλπ) διαφόρων χρωμάτων, ασημένιες ή χρυσές πόρπες (κλειδωτάρια), ενώ το μετάξι είναι έντονο, όπως και τα παραδοσιακά κοσμήματα που φέρουν οι γυναίκες, καθώς η ποιότητα της στολής παλαιότερα θεωρούταν δείγμα ευημερίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και λιγότερο επίσημες στολές, αλλά στις επίσημες εορτές χρησιμοποιείται κυρίως η πλέον επισημότερη.
Οι καταβολές της φορεσιάς είναι φανερά νησιώτικες.

Αλλες δραστηριότητες στην γραφική κοινότητα του Τρικερίου:
 • Την Κυριακή της Πεντηκοστής, στην εορτή του μητροπολιτικού ναού της Αγίας Τριάδος. Συνήθως υπάρχουν εκδηλώσεις την παραμονή στην κεντρική πλατεία.
 • 6 - 7 Ιουλίου στην Αγία Κυριακή, μεγάλο νησιώτικο γλέντι.
 • Νησιώτικα γλέντια γίνονται και κάποια Σαββατοκύριακα το καλοκαίρι, είτε στην πλατεία, είτε στην Αγία Κυριακή είτε στο νησί Τρίκερι.
 • 9-10 Σεπτεμβρίου στο τοπικό πανηγύρι στο μοναστήρι στο νησί Τρίκερι. Η εορτή είναι τοπική και συγκεντρώνει πολλές χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο

Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή στο Τρίκερι ακολουθεί τους νησιώτικους ρυθμούς και ας είναι ηπειρωτικό μέρος. Ο δρόμος που συνδέει το Τρίκερι με το υπόλοιπο Πήλιο άνοιξε και τελειοποιήθηκε στις αρχές τις δεκαετίας του ΄90, καθιστώντας το Τρίκερι ένα νέο τουριστικό προορισμό. Ως τότε η σύνδεση του χωριού με τον υπόλοιπο κόσμο πραγματοποιούνταν δια θαλάσσης.

Αξίζει να παραβρεθεί κάποιος σε τοπικό παραδοσιακό γάμο. Η τελετή όταν ακολουθούνται τα τοπικά έθιμα ξεκινά από το πρωί και ολοκληρώνεται μετά το άλλο πρωί με αρκετό χορό.

Ιστορικά στοιχεία
Η ιστορία του χωριού χρονολογείται από τα μέσα του 1700. Ως τότε υπήρχαν κάτοικοι στο νησί Τρίκερι, οι οποίοι ταλαιπωρούνταν βάναυσα από ληστρικές επιδρομές πειρατών, με συνέπεια να αναζητήσουν έναν καλύτερο τόπο που θα τους παρείχε αποτελεσματικότερη ασφάλεια.
Το νησί Τρίκερι είναι μικρό σε έκταση και στερείται ορεινών όγκων. Οπότε δεν εξασφάλιζε τους κατοίκους έναντι των πειρατών.
Αντιθέτως, η σημερινή τοποθεσία της χώρας του Τρικερίου βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, προσφέρει πανοραμική θέα σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Οπότε, ο έλεγχος της θαλάσσιας κυκλοφορίας ήταν εύκολος, ενώ οι κάτοικοι μπορούσαν να εντοπίζουν άμεσα εχθρικές κινήσεις νηοπομπών.
Το χωριό κτίστηκε με τα σπίτια να βρίσκονται το ένα πολύ κοντά στο άλλο. Αυτό καθιστούσε οποιαδήποτε απόπειρα επιδρομής πολύ δύσκολο εγχείρημα. Τα ψηλά πέτρινα αρχοντικά (πολλά σώζονται και σήμερα), οι στενοί δρόμοι και το δύσβατο έδαφος, συνέτειναν ώστε να παραμείνει το Τρίκερι ανεπηρέαστο από οποιαδήποτε περαιτέρω ενόχληση, ακόμη και σε δύσκολες εποχές.
Οι κάτοικοι ασχολούνταν με τη θάλασσα (ψάρεμα, οστρακαλιεία, ταξίδια κλπ) και σταδιακά το Τρίκερι αναπτύχθηκε οικονομικά και πολιτισμικά.
Η ενασχόληση με την αλιεία, αλλά και η έλλειψη εναλλακτικής οικονομίας, λόγω έλλειψης νερού οδήγησε τους ντόπιους στην ανάπτυξη των δύο κυριοτέρων αλιευτικών καταφυγίων, τους οικισμούς Αγία Κυριακή στο μυχό του Παγασητικού και Κόττες εντός του Παγασητικού. Αρχικά υπήρχε η ανάγκη επιστροφής στην ασφάλεια της χώρας, σταδιακά όμως κατασκευάστηκαν σπίτια και άλλα διάφορα οικήματα και σε αυτά τα μέρη.
Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης το 1821, τα τρικεριώτικα καράβια βοηθούν σημαντικά είτε κρυφά είτε φανερά και υπολογίζονται από τη στρατιωτική ηγεσία σε μεγάλο βαθμό για την αρωγή τους. Το Τρίκερι παραμένει αυτόνομο και ανεξάρτητο αρκετό διάστημα μετά την κατάπαυση της επανάστασης στη Θεσσαλίας, καθώς ο θαλάσσιος ανεφοδιασμός και η μορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπουν τους τούρκους να πλησιάσουν το χωριό.
Την εποχή εκείνη το Τρίκερι αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα και ισχυρότερα μέρη της Μαγνησίας. Όταν οι επαναστάτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, το χωριό καταδικάστηκε στη φτώχεια, αφού πήραν τον πλούτο μαζί τους για τις ανάγκες του αγώνα.
Με την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το Τρίκερι συνέχισε την παράδοσή του στη ναυτοσύνη, με τους τρικεριώτες αλιείς και ναυτικούς να θεωρούνται από τους ικανότερους της περιοχής ως και σήμερα, όπου ο τρικεριώτικος αλιευτικός στόλος αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του στόλου της Μαγνησίας.

Αξιοθέατα
Οικιστικά, στην κορυφή του Τρικερίου δεσπόζει ο ναός της Αγίας Τριάδος και περιμετρικά τριγύρω βρίσκονται τα υπόλοιπα σπίτια.
Τα καλντερίμια και τα σοκάκια παραμένουν ακόμη πέτρινα και γραφικά, παραπέμποντας στο παρελθόν.
Γενικά η παραμονή στο Τρίκερι δίνει μια αίσθηση ότι ο χρόνος έχει σταματήσει, ενώ κάτι σε ωθεί να θέλεις να μείνεις για πάντα εκεί!

Σαν τοποθεσία το Τρίκερι έχει μια ξεχωριστή ομορφιά με πλούσιους συνδυασμούς. Το μέρος είναι εξ' ολοκλήρου παραδοσιακό, διαθέτει πανοραμική θέα ενώ η θάλασσα είναι πολύ κοντά, περιτριγυρίζοντας το μέρος.

Τα παραδοσιακά καλντερίμια - δρόμοι μεταξύ της χώρας και των λιμανιών διασώζονται και διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, προσφέροντας μια ευκαιρία για περίπατο. Ιδίως στο μονοπάτι προς την Αγία Κυριακή μπορεί να συναντήσετε και σήμερα άλλους διαβάτες.

Η Βίγλα.
Στο νότιο μέρος της χώρας του Τρικερίου στη γειτονιά που ονομάζεται Βίγλα υπάρχει μια σπάνιας ομορφιάς θέα, που λόγω της ακραίας θέσης της δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη από πολύ κόσμο. Παλιά, εκεί ήταν το παρατηρητήριο εναντίον των πειρατών. Σήμερα εκεί συχνάζουν οι ρομαντικοί και οι καλλιτέχνες, αναζητώντας αφορμές εμπνεύσεων.
Η θέα είναι εντυπωσιακή καθώς από εκεί φαίνεται η περιοχή από τη Σκιάθο, τη Β. Εύβοια, η δυτική Μαγνησία έως το Βόλο. Και σε όλο αυτό το σκηνικό πρωταγωνιστεί η θάλασσα, που συνεχώς κινείται και αλλάζει. Δεξιά ο Παγασητικός κόλπος, αριστερά το Αιγαίο πέλαγος. Ακριβώς από κάτω η Αγία Κυριακή με τα παραδοσιακά καΐκια και τις ψαρόβαρκες. Πολύ συχνά περνούν φορτηγά ή επιβατικά πλοία μπροστά από την Αγία Κυριακή, κάνοντας το σκηνικό ακόμη πιο ζωντανό.
Προτιμήστε να επισκεφτείτε τη Βίγλα κατά το ηλιοβασίλεμα...

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στο Τρίκερι και την γύρω περιοχή, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και καταλύματα.
Στο Τρίκερι υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες, παραδοσιακά αρχοντικά κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Για την διασκέδασή σας στο Τρίκερι και την γύρω περιοχή θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.


Με κλικ πάνω στο κατάλυμα, το κατάστημα ή την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει, θα δείτε αναλυτικές πληροφορίες Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στο Τρίκερι
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.