Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Tourist guide. Argalasti
Αρχική Ελλάδα Θεσσαλία Μαγνησία Λεφόκαστρο
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Μαγνησία - Πληροφορίες Τουριστικός Οδηγός Μαγνησίας Διαμονή στη Μαγνησία Διαμονή στο ΠήλιοΜε το φακό της Ι. Παραβάλου Χιονοδρομικό Κέντρο ΠηλίουΜουσεία - Μνημεία κλπ. Διασκέδαση στη ΜαγνησίαΠόλεις-Περιοχές ΜαγνησίαςΠήλιοΑφιερώματα

 
Λεφόκαστρο. Βρύσες της περιοχής

Αυτός ο οικισμός έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία, καθώς έχουν βρεθεί ίχνη κυρίως από τα παλαιοχριστιανικά χρόνια κι ένα μεσαιωνικό κάστρο.

Το πρώτο συνθετικό του ονόματος, σύμφωνα με διάφορες εκδοχές, προέρχεται είτε από το ρήμα γλείφω (ο οικισμός "γλείφεται από τη θάλασσα" είτε από τη λέξη λευκό (από το αντίστοιχο χρώμα του κάστρου), είτε από το όνομα ενός εκ των πρώτων οικιστών (Λέφας ή Λεφές).

Τα μνημεία που ξεχωρίζουν στην περιοχή είναι τα ερείπια εννέα βυζαντινών εκκλησιών, ένα τοξωτό γεφύρι του 1891 (δωρεά Γ. Γεωργατζή) και μια βρύση του 1777, με δυο "χούφτες" και δυο επιγραφές, μια τούρκικη με το όνομα του δωρητή Αχμέτ Αγά και μια ελληνική, με σκαλισμένο δικέφαλο αετό.

Σήμερα το Λεφόκαστρο διατηρεί ίχνη από την παλιό του φυσιογνωμία και προτείνεται για όσους επιθυμούν τουρισμό ήπιων τόνων.

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στο Λεφόκαστρο και την γύρω περιοχή, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και καταλύματα.
Στο Λεφόκαστρο υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες, παραδοσιακά αρχοντικά κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στο Λεφόκαστρο Διαμονή στο Λεφόκαστρο

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗ
Η Αργαλαστή σήμερα. Επισκεφθείτε
Αργαλαστή, Μονή Πάου
Χόρτο Αργαλαστής Μαγνησίας
Λεφόκαστρο, βρύσες της περιοχής
Κάλαμος, Ξινόβρυση
Πάλτση, Καλλιθέα (Μπιρ), Μετόχι

Λεφόκαστρο

Για την διασκέδασή σας στο Λεφόκαστρο και την γύρω περιοχή θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.

Βρύσες
Τις βρύσες τις συναντάμε σε μεγάλο αριθμό τόσο στους οικισμούς όσο και στις αγροτικές περιοχές. Είναι απαραίτητο στοιχείο στις πλατείες, στα προαύλια των εκκλησιών, στο δίκτυο των μονοπατιών αλλά και σε όλο το λιθόστρωτο δίκτυο των οικισμών.
Οι πρόγονοί μας έδιναν ιδιαίτερη σημασία στις βρύσες και τα κτίσματά τους και αυτό φαίνεται από το πλήθος των λαϊκών τραγουδιών, θρύλων και γεγονότων που είχαν σχέση με αυτές.
Από τα βασικά τους χαρακτηριστικά τις κατατάσσουμε σε δύο διαφορετικούς τύπους,

 • τις απλές
  Οι απλές είναι ακουμπισμένες σε κάποιον τοίχο και έχουν μονή ή διπλή "χούφτα" από την οποία τρέχει το νερό. Δεξιά και αριστερά των εσοχών υπάρχουν άλλες μικρότερες που χρησιμεύουν για την τοποθέτηση μικροαντικειμένων.
  Στο δάπεδο υπάρχει πάντα η "γούβα", η οποία είναι λαξευτή σε πέτρα ή κτιστή και χρησιμεύει για το πότισμα των ζώων.
 • τις σκεπαστές
  Οι σκεπαστές έχουν κάτοψη τετράγωνη, η μία πλευρά τους είναι κτιστή στην οποία υπάρχουν και οι 'χούφτες" του νερού, ενώ απέναντί της υπάρχουν πέτρινες κολώνες ή ξύλινοι στύλοι που στηρίζουν την στέγη η οποία είναι πάντα καλυμμένη με σχιστολιθικές σκεπόπλακες.
 • τις θολοσκεπείς
  Αλλο ένα αλλά σπανιότερο είδος είναι οι θολοσκεπείς κρήνες. Τέτοιες συναντάμε στο Προμύρι. Περιμετρικά υπάρχουν κτιστά πεζούλια τα οποία συμπληρώνουν την κατασκευή και χρησιμεύουν για την ξεκούραση των προσερχομένων.
  Οι πιο σύνθετες έχουν μορφή ναϊσκου. Στηρίζονται σε κίονες κορινθιακού ρυθμού με ψηλές βάσεις, με παραστάδες και αέτωμα με διάφορες παραστάσεις.ΣΤΟΛΙΣΜΑ

Ο λαϊκός μάστορας που τις κατασκεύασε, τις στόλισε μ' ένα πλήθος από λιθανάγλυφες παραστάσεις με θέματα εμπνευσμένα από το φυτικό και ζωϊκό βασίλειο, από τους μύθους και την ιστορία, ενώ δεν απουσιάζει ποτέ και η θρησκευτική μας παράδοση με διάφορα χριστιανικά σύμβολα όπως ο σταυρός, στοιχεία που όλα μαζί συνέθεταν μοναδικά έργα λαϊκής αρχιτεκτονικής και γλυπτικής στο είδος τους (γλάστρες, λουλούδια, ζώα, δικέφαλοι αετοί, ανθρωπόμορφες μάσκες κλπ.).


Βρύση του Αγίου Νικολάου στην Πάου
Είναι φυσική, το νερό αναβρύζει από τρεις ανάβρες. Και όπου γύρω κτίστηκε οικισμός και το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Η παράδοση λέει ότι με τις μεγαλύτερες ανομβρίες που έγιναν στην περιοχή της Αργαλαστής, αυτή κράτησε αρκετό νερό και υδρεύονταν άνθρωποι και ζώα. Επίσης την ονομάζουν και Μεγάλη βρύση.

Πάνω σ' αυτή αναγράφεται:
"Πάου κοινότης Αργαλαστής
Σεπτέμβριος 1951"
  Βρύση Κουένη
Η βρύση Κουένη είναι πολύ παλιά και αυτό φαίνεται από τα αιωνόβια πλατάνια που την περιβάλλουν και από τους οικισμούς που κτίζονταν στην Αργαλαστή κατά τους αιώνες αυτούς.

Βρύση του Αη Γιάννη
Είναι και αυτή κτισμένη από Τούρκο πασά. Κράτησε νερό σε όλες τις μεγάλες ανομβρίες και εξυπηρετούσε τους κατοίκους.
Μια ιστορία που ακούγετε από τους παππούδες για τη βρύση του ¶η - Γιάννη.
Στα χρόνια των προπαππούδων μας, αυτοί που είχαν χωράφια στην περιοχή έπαιρναν το νερό να ποτίζουν τα μποστάνια τους και τα δέντρα τους με τις λεγόμενες "σειρές". ¶λλοι είχαν σειρά με τις ώρες, τη μέρα και άλλοι τη νύχτα.
Μερικοί πονηροί και τολμηροί για να παίρνουν το νερό και τη νύχτα, σκέφτηκαν και έκαναν ένα κόλπο. Γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα πήγαιναν 2 κριάρια εκεί μπροστά στη βρύση, έριχναν πάνω τους άσπρα σεντόνια, αυτά άρχισαν να τσουγκρίζονται σκιαγμένα όπως ήταν. Εκείνη την ώρα πήγαιναν αυτοί που είχαν σειρά για τα νερό έβλεπαν μέσ' το σκοτάδι κάτι παράξενα άσπρα να κουνιούνται, τα νόμιζαν φαντάσματα και έφευγαν.

Βρύση του Μυριοβρύτη
Η πολύ όμορφη αυτή βρύση βρίσκεται ΒΔ της Αργαλαοτής κάτω από το πολύ όμορφο και γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου κοντά στο Κατσιλοχώρι και είναι στο συνοικισμό της Μυριοβρύτης. Κάθε χρόνο την επισκέπτονται πολλοί τουρίστες.
Κατά την παράδοση μια πολύ όμορφη κοπέλα βγήκε ένα πρωί και ένα στοιχειό την είδε και την ζήλεψε. Γι' αυτό την μεταμόρφωσε σε βρύση.

Βρύση στην Καμάρα
Η βρύση αυτή βρίσκεται 1 χλμ. από την Αργαλαστή κοντά στο ξωκκλήσι των Αγίων Αναργύρων.
Η βρύση σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε όταν κάποιος που πήγε μια νύχτα να μαζέψει το κοπάδι του είδε ξαφνικά τους Αγίους Αναργύρους στο σημείο αυτό. Για τον λόγο αυτό θεωρείτε και σαν ιερή βρύση.
Σε κοντινό σημείο αργότερα κτίστηκε και η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Βρύση στο Κατσιλοχώρι
Την πολύ όμορφη αυτή βρύση θα την συναντήσετε 1 χλμ. από την Αργαλαστή, κάτω από τα σφαγεία. Βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλα και αιωνόβια πλατάνια εδώ και 100 χρόνια. Ανακαινίστηκε το 1940.
Την πρωτοκατασκεύσε ένας τσοπάνης με αφορμή όταν πήγε μια ζεστή νύχτα που πήγε να δροσιστεί οι νεράιδες του πήραν την λαλιά.


Με κλικ πάνω στο κατάλυμα, το κατάστημα ή την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει, θα δείτε αναλυτικές πληροφορίες Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στην περιοχή του Λεφόκαστρου
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.