Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Trikeri, Pelion
Αρχική Ελλάδα Θεσσαλία Μαγνησία Τρίκερι
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Μαγνησία - Πληροφορίες Τουριστικός Οδηγός Μαγνησίας Διαμονή στη Μαγνησία Διαμονή στο ΠήλιοΜε το φακό της Ι. Παραβάλου Χιονοδρομικό Κέντρο ΠηλίουΜουσεία - Μνημεία κλπ. Διασκέδαση στη ΜαγνησίαΠόλεις-Περιοχές ΜαγνησίαςΠήλιοΑφιερώματα

 
Τρίκερι, το φημισμένο ναυτοχώρι

Ένα δείγμα της πολυμορφίας του Πηλίου είναι το χωριό Τρίκερι με όλα τα χαρακτηριστικά ενός νησιώτικου οικισμού. Οι κάτοικοι ήταν ψαράδες, σφουγγαράδες και τολμηροί καπεταναίοι, αρχοντικά των οποίων διατηρούνται μέχρι σήμερα και δεσπόζουν στα στενά καλντερίμια του χωριού. Ζωντανή διατηρείται ακόμα η παράδοση, που θέλει τις γυναίκες του χωριού να φορούν την τοπική ενδυμασία στις γιορτές και τα γραφικά πανηγύρια.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες του Αγίου Αθανασίου και της Αγίας Τριάδας όπου υπάρχει ο θρόνος του Ναπολέοντα.

Ένα νησί, χωρίς τροχοφόρα, με γραφικό οικισμό και μικρές ήσυχες αμμουδιές. Το φιλόξενο μοναστήρι της Παναγιάς δεσπόζει στην κορυφή του. Απέναντι τα νησάκια Μικρά.

Πυκνοχτισμένο στην κορυφή του αρχαίου ακρωτηρίου Αιάντειον, δεξιά στην είσοδο του Παγασητικού, στέκεται άγρυπνος βιγλάτορας το ιστορικό θαλασσοχώρι Τρίκερι.

Στο λιμάνι του, την Αγία Κυριακή, ο επισκέπτης αντικρίζει ένα στόλο από κάθε λογής ψαροκάικα και τον καλωσορίζουν οι θαλασσοδαρμένοι καλοσυνάτοι Τρικεριώτες.
Η ιστορία του χωριού αρχίζει από τα μέσα του 1700. Οι Τρικεριώτες καραβοκύρηδες πήραν από τους πρώτους μέρος στην Επανάσταση του 1821. Δείγμα τρανό του ιστορικού μεγαλείου και της παλιάς αρχοντιάς είναι οι εκκλησίες με τα ξυλόγλυπτα τέμπλα, τα πυργόσπιτα των καπεταναίων, τα γραφικά έθιμα του γάμου, της Πασχαλιάς, της Πρωτομαγιάς και η βαρύτιμη χρυσοποίκιλτη γυναικεία φορεσιά.
Νησί ΤρίκεριΣτο Τρίκερι οι κάτοικοι, από παράδοση ασχολού-νται με την σπογγαλιεία. Οι σφουγγαράδες, σ' όλη τη διάρκεια του έτους, ξεκινούν για να τρυγήσουν στα βαθιά της θάλασσας τα πολύτιμα σφουγγάρια.
Κάθε Ιούνιο οι Τρικεριώτες, στο λιμανάκι της Αγίας Κυριακής, διοργανώνουν ψαράδικη βραδιά επί τριήμερο και δίνουν όλο τον καημό και το μεράκι τους στο χορό και στο τραγούδι. Χάρμα απερίγραπτης ομορφιάς και μεγαλείου αυτός ο χορός.
Στο Τρίκερι ανήκουν και οι οικισμοί Κόττες, ανατολικό επίνειο του χωριού Παλαιό Τρίκερι με τις γραφικές, δαντελωτές αμμουδερές ακρογιαλιές.

Αγία Κυριακή

Μια "πολιτεία" νησιώτικη, κρεμασμένη πάνω από μια φωτεινή γαλάζια, πεντακάθαρη θάλασσα, όπου αμέτρητα καΐκια λικνίζονται και αντικατοπτρίζουν τα χρώματά τους στα ήσυχα νερά του λιμανιού.

Αγία ΚυριακήΣτα ουζερί της παραλίας της Αγίας Κυριακής, του χωριού και του νησιού ο επισκέπτης γεύεται την τρικεριώτικη σπεσιαλιτέ, χταπόδι ροδοψημένο στη θράκα κι άλλους θαλασ-σινούς μεζέδες.
Πεντακάθαροι ξενώνες στο χωριό, στην Αγία Κυριακή και στο νησί φιλοξενούν τους επισκέπτες.

Παίρνω για άλλη μια φορά τον μακρύ και ωραίο δρόμο για την άκρη του Πηλίου. Χόρτο, Μηλίνα, Τζάστενη, κόλποι σμαραγδένιοι και παραλίες μαγευτικές, Διακόπι, Κότες, στροφές που ανηφορίζουν προς το Τρίκερι, τόποι
Θεόφιλος Δ. Μπασγιουράκης
"Ελληνικό Πανόραμα"
γνώριμοι κι
  αγαπημένοι,
  δεμένοι
  αδιάσπαστα
  με τόσες αναμνήσεις.
Κάποια στιγμή τελειώνουν οι στροφές και αντικρίζω απέναντι το Τρίκερι ν' αγναντεύει απ' τα ψηλώματα του λόφου του την άγρια ράχη του Τισσαίου, μα να κρατάει τις πιο πολλές και ερωτικές ματιές για την μεγάλη προαιώνια αγάπη του, τη θάλασσα.


Ο θρόνος του Ναπολέοντα
"Αριστούργημα ξυλογλυπτικής είναι το τέμπλο με φυτικά ή ζωικά μοτίβα, στα διάχωρα του οποίου υπάρχουν οι δεσποτικές εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας. Κάτω και δίπλα από τον άμβωνα υπάρχει ξυλόγλυπτος θρόνος, που έφεραν Τρικεριώτες καραβοκύρη-δες το 1815 από τη Βαρκελώνη, στον οποίο πιστεύεται ότι προο-ρίζετο να καθίσει ο Μέγας Ναπο-λέων. Σήμερα αποτελεί θρόνο της αργυρεπένδυτης εικόνας της Παναγίας της Ελεούσας".
Κ.Δ. Πατρίκος
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στο Τρίκερι Διαμονή στο Τρίκερι

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΚΕΡΙ
Το φημισμένο ναυτοχώρι.
Παλιό Τρίκερι. Αγία Κυριακή
Ηθη και Εθιμα, Ιστορία και Εκδηλώσεις

Ψαράδες στην Αγία Κυριακή φτιάχνουν τα δίχτυα τους

Παραδοσιακός χορός στο Τρίκερι

Πυργόσπιτο Φορτούνα

Εσωτερικό του Πυργόσπιτου Φορτούνα

Χτισμένο γύρω στα 1770 με αρχικό ιδιοκτήτη τον Γεώρ. Κουμπουρέλλο, το επιβλητικό τριώροφο οικοδόμημα έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο μνημείο, με εξωτερικά φουρούσια, λιθανάγλυφα και ηλιακό ρολόι. Από την πλακόστρωτη αυλή μπορεί κάποιος να ρεμβάσει προς την είσοδο του Παγασητικού κόλπου, ενώ στο εσωτερικό του Πύργου οδηγεί μια μικρών διαστάσεων χοντρή ξύλινη πόρτα, που ασφαλίζεται με το "καταπίδι" στο άνω μέρος, την "κλυδωνιά" και τους "καταρράκτες".
Με ξυλόγλυπτα ταβάνια, άφθονο φως από τους φεγγίτες, παμπάλαια έπιπλα και άφθονα κειμήλια, ανάμεσα στα οποία διακρίνονται και τα πρωτότυπα ιστορικά χειρόγραφα της Επανάστασης του 1821.
Είναι ένα Μουσείο που συνεχίζει να ζει.
 
Το περίφημο καλντερίμι
Το καταπληκτικό καλντερίμι με τις γραφικότατες στροφές που συνδέει το Τρίκερι με το επίνειό του την Αγ. Κυριακή αποτελεί μία από τις ωραιότερες πεζοπορικές δυνατότητες στους επισκέπτες και είναι περίφημο για την κατασκευή του.
Τώρα δεν χρησιμοποιείται αλλά η Κοινότητα Τρικερίου συντηρεί αυτό το μοναδικό δημιούργημα.

"Λούκι"
Κάτω από το κτίσμα υπάρχει δεξαμενή που τροφοδοτείτο με το νερό των πηγαδιών, και χρησιμοποιείτο για να πλένουν τα βαριά τους ρούχα οι Τρικεριώτισσες. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν αθέατο, εξαφανισμένο κυριολεκτικά μέσα σε πυκνούς θάμνους. Τώρα θα αποτελέσει κι αυτό ένα από τα αξιοθέατα σημεία της παραδοσιακής αυτής διαδρομής, που θα μπορεί να ακολουθεί ο επισκέπτης του Τρίκερι. Δίπλα του είναι το πολύ μεταγενέστερο πηγάδι του Καραβαγγέλη, που δημιουργήθηκε το 1957 από τον ευεργέτη του χωριού. Αυτά αναφέρει ο δραστήριος Πρόεδρος Τρικερίου κ. Νίκος Φουρτούνας

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στο Τρίκερι και την γύρω περιοχή, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και καταλύματα.
Στο Τρίκερι υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες, παραδοσιακά αρχοντικά κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Για την διασκέδασή σας στο Τρίκερι και την γύρω περιοχή θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.

Τρίκερι, όμορφο νεοκλασσικό σπίτι με καλοπελέκητη πέτρα Τρίκερι, όμορφο νεοκλασσικό σπίτι με καλοπελέκητη πέτρα Τρίκερι, το παλιό εντευκτήριο των καπεταναίων των ιστιοφόρων στο λιμάνι της Αγίας Κυριακής Τρίκερι, το καρνάγιο στο Βαθύ της Αγίας Κυριακής Τρίκερι, ειδυλλιακή γωνιά στο γαλήνιο λιμάνι του Αη-Γιάννη στο Παλιό Τρίκερι Τρίκερι, ειδυλλιακή γωνιά στο γαλήνιο λιμάνι του Αη-Γιάννη στο Παλιό Τρίκερι


Με κλικ πάνω στο κατάλυμα, το κατάστημα ή την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει, θα δείτε αναλυτικές πληροφορίες Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στο Τρίκερι
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.