Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Milies, Vyzitsa, Pinakates, kala Nera, koropi
Αρχική Ελλάδα Θεσσαλία Μαγνησία Μηλιές
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Μαγνησία - Πληροφορίες Τουριστικός Οδηγός Μαγνησίας Διαμονή στη Μαγνησία Διαμονή στο ΠήλιοΜε το φακό της Ι. Παραβάλου Χιονοδρομικό Κέντρο ΠηλίουΜουσεία - Μνημεία κλπ. Διασκέδαση στη ΜαγνησίαΠόλεις-Περιοχές ΜαγνησίαςΠήλιοΑφιερώματα

 
Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου

Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές Πηλίου

 Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Δήμου Μηλεών.
Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πάνω από την κεντρική πλατεία και είναι εύκολα προσβάσιμος τόσο για τους επισκέπτες που έχουν έρθει οδικώς, όσο και για αυτούς που επισκέπτονται τις Μηλιές με το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου, τον "Μουτζούρη".

Χωρίς να είναι γνωστή η ακριβής χρονολογία κατασκευής του - όπως επίσης άγνωστοι είναι ο σχεδιαστής, ο κατασκευαστής και ο αγιογράφος - αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτίσματα του χωριού. Σε επιγραφή όμως που βρίσκεται πάνω από την πύλη που υπάρχει στα πλάγια του ναού, πληροφορούμαστε ότι ανακαινίστηκε το 1741.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες αλλά και στους Αγίους Πάντες. Ο ρυθμός του είναι τρίκλιτη βασιλική με δώδεκα εσωτερικούς τρούλους και αποτελείται από τον πρόναο και τον κυρίως ναό. Τα δύο μέρη του ναού χαρακτηρίζονται από τις υπέροχες και εντυπωσιακές αγιογραφίες, όπως του Αγίου Σισώη των Χριστιανών Κοπτών της Αιγύπτου μπροστά στο λείψανο του Αγίου Αλεξάνδρου, του Αγίου Χριστοφόρου με τη μορφή προβάτου, του Ζυγού της Δικαιοσύνης, του Βελζεβούλ στις Πύλες της Κολάσεως αλλά και του Ζωδιακού Κύκλου στον πρόναο, ενώ στον κυρίως ναό ξεχωρίζει το καταπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, περίτεχνα σκαλισμένο στο χέρι, καλυμένο με φύλλο χρυσού και αγιογραφημένο από διάφορους αγιογράφους και με διάφορες τεχνοτροπίες.

Στην εσωτερική κατασκευή του ναού χρησιμοποιήθηκαν επαναστατικές και πρωτοποριακές λύσεις ώστε να έχει εξαιρετική ακουστική και συγχρόνως να περιοριστεί ο ήχος προς τα έξω. Έτσι κάτω από το δάπεδο του ναού υπάρχει ένα σύστημα από τέσσερα πηγάδια στις γωνίες και ένα στο κέντρο που επικοινωνούν με χιαστούς διαδρόμους - κανάλια τα οποία εξασφαλίζουν την στεγανότητά του, ενισχύοντας παράλληλα τους μπάσους ήχους, ενώ στις βάσεις των θόλων υπάρχουν ενσωματωμένα σαράντα οκτώ αναποδογυρισμένα πιθάρια, τέσσερα σε κάθε τρούλο τα οποία ενιχύουν τους πρίμους ήχους. Το όλο ακουστικό σύστημα αποδείχθηκε εξαιρετικό και αναγνωρίστηκε διεθνώς. Μάλιστα το 2000 οργανώθηκε με ειδική έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού στο εσωτερικό του ναού εκδήλωση του χορωδιακού φεστιβάλ Μπαχ με φωνητικά έργα θρησκευτικής μουσικής.

Εξωτερικά ο ναός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κατασκευα-σμένος με τρόπο που να μην προδίδει την αληθινή φύση του κτιρίου, λόγω της τουρκικής κατοχής, χωρίς καμπαναριό, με συμβατική στέγη, με την απουσία παραθύρων, και άλλων εκκλησιαστικών δειγμάτων.

Πέραν των άλλων ο Ιερός Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών έχει και ένα ακόμη αξιοπρόσεκτο ιστορικό σημείο, αφού εδώ στις 7 Μαΐου του 1821, ο Ανθιμος Γαζής ύψωσε τη σημαία της επανάστασης και σήμανε την εξέγερση κατά του Τουρκικού ζυγού. Η σημαία σώζεται μέχρι και σήμερα στη βιβλιοθήκη Μηλεών "Ψυχής Ακος", στο πάνω μέρος της πλατείας. Αντίγραφο της σημαίας υπάρχει στο Λαογραφικό Μουσείο Μηλεών.


Πρόσβαση

Χάρτης, οδικός χάρτης με πληροφορίες, ενδιαφέροντα σημεία, που θα φάτε, που θα μείνετε, τι θα δείτε, τι θα ψωνίσετεΟδικώς με ΙΧ. Η απόσταση από τον Βόλο, την πρωτεύουσα του νομού είναι 28 χλμ καλής οδικής διαδρομής. Στην επιστροφή σας μπορείτε να ακολουθήσετε την εναλλακτική διαδρομή Μηλιές - Βυζίτσα - Πινακάτες - Αγιος Γεώργιος Νηλείας - Αγιος Βλάσιος - Ανω Λεχώνια - Βόλος. Η συνολική απόσταση αυτής της διαδρομής είναι λίγο μεγαλύτερη αλλά αξίζει τον κόπο αφού θα περάσετε και θα δείτε όμορφα και αξιόλογα μέρη αυτής της γωνιάς του Πηλίου.
Στην περιοχή γύρω και κοντά στον Ιερό Ναό θα βρείτε αρκετές θέσεις στάθμευσης.
Οδικώς με ΚΤΕΛ. Υπάρχει τακτική συγκοινωνία από το Βόλο προς τις Μηλιές και τα γύρω χωριά.
ΚΤΕΛ Τηλ.: 24210.33.254, 8001135555 (χωρίς χρέωση),
Χάρτης πρόσβασης

Χάρτης πρόσβασης, οδικός χάρτης με πληροφορίες, ενδιαφέροντα σημεία, που θα φάτε, που θα μείνετε, τι θα δείτε, τι θα ψωνίσετεΣιδηροδρομικώς. Με το ιστορικό τρενάκι του Πηλίου μετά από μία πανέμορφη διαδρομή συνολικής διάρκειας μιάμισης ώρας περίπου, θα φτάσετε από τα Ανω Λεχώνια, στον σιδηροδρομικό σταθμό των Μηλεών. Από τον σταθμό για να φτάσετε στην κεντρική πλατεία θα χρειαστεί να ακολουθήσετε το ανηφορικό παραδοσιακό πέτρινο μονοπάτι που ξεκινά λίγο μετά το σταθμό.


Διαμονή
Για τη διαμονή σας στις Μηλιές και την γύρω περιοχή, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και καταλύματα.
Στις Μηλιές υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες, παραδοσιακά αρχοντικά κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Για την διασκέδασή σας στις Μηλιές και την γύρω περιοχή θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.

Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στις Μηλιές Διαμονή στις Μηλιές

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΛΙΕΣ
Μηλιές αξεπέραστη ομορφιά
Πινακάτες πραγματικό ησυχαστήριο
Αγιος Γεώργιος Νηλείας
Ανω & Κάτω Γατζέα
Καλά Νερά, Κορώπη
Το γραφικό τρενάκι
Ι. Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Κάντε κλικ για μεγέθυνση της φωτογραφίας


Κάντε κλικ για μεγέθυνση της φωτογραφίας

Κάντε κλικ για μεγέθυνση της φωτογραφίας

Κάντε κλικ για μεγέθυνση της φωτογραφίας

Κάντε κλικ για μεγέθυνση της φωτογραφίας

Κάντε κλικ για μεγέθυνση της φωτογραφίας

Κάντε κλικ για μεγέθυνση της φωτογραφίας


Με κλικ πάνω στο κατάλυμα, το κατάστημα ή την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει, θα δείτε αναλυτικές πληροφορίες Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στην περιοχή Μηλεών Πηλίου
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χρήσιμα και απαραίτητα τηλέφωνα Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Μηλεών:

Fax:
Αστυνομία:
Εκθετήριο-Παρασκευαστήριο Τηλ:
Παραδοσιακών προϊόντων Fax:
Ιατρείο:
ΕΛΤΑ:
Βιβλιοθήκη:
  24230.86.204 24230.86.890/1
24230.86.892
24230.86.222
24230.22.937
24230.23.216
24230.86.666
24230.86.210
24230.86.260

Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.