Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Makrinitsa, the balcony of Pelion
Αρχική Ελλάδα Θεσσαλία Μαγνησία Μακρινίτσα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει
Μαγνησία - Πληροφορίες Τουριστικός Οδηγός Μαγνησίας Διαμονή στη Μαγνησία Διαμονή στο ΠήλιοΜε το φακό της Ι. Παραβάλου Χιονοδρομικό Κέντρο ΠηλίουΜουσεία - Μνημεία κλπ. Διασκέδαση στη ΜαγνησίαΠόλεις-Περιοχές ΜαγνησίαςΠήλιοΑφιερώματα

 
Το μπαλκόνι του Πηλίου

Χώρος χαρακτηρισμένος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους είναι η "Μπράνη", η πλατεία στην είσοδο του οικισμού με τη ρεματιά καθώς και η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία του χωριού το γνωστό "παζάρι" με την μοναδική επίπλευρη κρήνη της "τα Λιοντάρια", διακοσμημένη με πλούσια λιθανάγλυφα, τα υπεραιωνόβια πλατάνια, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου, την καταπληκτική θέα προς το Βόλο.
Η Μακρινίτσα "το μπαλκόνι του Πηλίου" είναι ένας παραδοσιακός οικισμός απολύτου προστασίας, μοναδικής αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας.
Απέχει 17 χλμ. από το Βόλο και 12 χλμ. απ' το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου και αποτελεί τον ιδανικό συνδυασμό δομημένου και φυσικού περιβάλλοντος.

Τα παραδοσιακά Αρχοντικά όπως του Βαϊτζη, του Χατζηκώστα, του Βλαχλή , του Τοπάλη που λειτουργεί σαν Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου αλλά και πολλά άλλα, οι γραφικές εκκλησίες, οι κρήνες, τα παλιά υδροτριβεία "ντριστέλες", τα ερειπωμένα πια βυρσοδεψεία που άκμασαν τον 19ο αιώνα και λειτουργούσαν ως τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, τα λιθόκτιστα τοξωτά γεφύρια στη Λέστιανη, στο Λοζίνικο, στο Αλεβίζι, στην Κακονά καθώς και το γεφύρι της Καριάς αποτελούν αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής.

Η τουριστική ανάπτυξη της Μακρινίτσας αρχίζει τη δεκαετία του '60, όταν οι κάτοικοί της συνειδητοποιούν ότι πρέπει να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους, να προβάλλουν τις ιδιαιτερότητές τους, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Πλήθος πολιτιστικών και λαογραφικών εκδηλώσεων πραγματοποιούνται όλο το χρόνο.

Στη Μακρινίτσα δίνεται η δυνατότητα για πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες των επισκεπτών.
 • Πεζοπορία: Μεγάλο δίκτυο μονοπατιών με σήμανση οδηγεί τον πεζοπόρο μέσα από το δάσος και τις άλλες πανέμορφες τοποθεσίες, στη Λέστιανη, το Φυτόκο, το "Κρύο νερό", το Φλάμπουρο Γερακιάς κ.α.
 • Ποδήλατο Βουνού: Οι φίλοι αυτού του όμορφου σπορ μπορούν να κινηθούν σε πολλά χιλιόμετρα αγροτικών δρόμων αντιμετωπίζοντας κάθε φορά ευχάριστες εκπλήξεις.
 • Ιππασία: Στα απέραντα λιβάδια πάνω απ' τη Μακρινίτσα οι αναβάτες αισθάνονται σύγχρονοι Κένταυροι!.
 • Σκι: Σε απόσταση μόλις 12 χλμ. βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου περιμένοντας να απολαύσετε τις πίστες του.
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στη Μακρινίτσα Διαμονή στη Μακρινίτσα

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑ
Το μπαλκόνι του Πηλίου
Μακρινίτσα, περιηγηθείτε...
Μακρινίτσα, επισκεφθείτε...
Οι "Μάηδες" της Μακρινίτσας

Μακρινίτσα

Μακρινίτσα

Μακρινίτσα


Μακρινίτσα. Περίτεχνη παραδοσιακή σκεπή κατοικίας με πηλιορείτικη πλάκα Μακρινίτσα Μακρινίτσα Μακρινίτσα Μακρινίτσα

Μακρινίτσα. Πανοραμική άποψη του Βόλου από τη Μακρινίτσα

Μακρινίτσα
Tα σπίτια της Μακρινίτσας

Ανήκουν στον Βορειοελλαδικό τύπο της ελληνικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, όπως τα σπίτια του Μετσόβου, της Σιάτιστας, της Καστοριάς, της Βέροιας και του Πηλίου. Κτίσθηκαν κυρίως μεταξύ 1750-1830.
Είναι πέτρινα, διόροφα ή τριόροφα, με μικρά ανοίγματα στους κάτω ορόφους που δίνουν φρουριακό χαρακτήρα στην κατασκευή, ενώ ο επάνω όροφος, ο οποίος προεξέχει συνήθως σε σχέση με τον προηγούμενο, είναι κτισμένος με ελαφρύτερα υλικά και έχει πολλά ανοίγματα. Η στέγη είναι πάντοτε ξύλινη με επικάλυψη από πλάκες Πηλίου.
Στο ισόγειο βρίσκονται συνήθως αποθήκες, κελλάρια κ.ά. βοηθητικοί χώροι του σπιτιού.
Στα διόροφα σπίτια το δεύτερο πάτωμα είναι ο κύριος χώρος κατοικίας της οικογένειας, χειμώνα - καλοκαίρι. Στα τριώροφα όμως σπίτια ο μεσαίος όροφος είναι ο χώρος κατοικίας για τον χειμώνα ενώ ο πάνω όροφος, το ανώγι, χρησιμεύει σαν χώρος κατοικίας το καλοκαίρι και για την υποδοχή των ξένων.
Εκεί, στο ανώγι, που είναι συνήθως πλούσια διακοσμημένο, πολλές φορές ένα τμήμα του δαπέδου είναι υπερυψωμένο σχηματίζοντας ένα καθιστικό που χωρίζεται με τορνευτά ή ξυλόγλυπτα κάγκελα από τον υπόλοιπο χώρο, έχει ξύλινους πάγκους με χρωματιστά στρωσίδια στους γύρω τοίχους και απ' τα γύρω παράθυρα έχει κανείς πολύ καλή θέα προς το γύρω τοπίο.

Σε πολλά αρχοντικά συναντάμε στον τελευταίο όροφο και δεύτερη σειρά παραθύρων, τους φεγγίτες, με πολύχρωμα τζάμια και πολύπλοκα σχέδια, που φέρνουν διακριτικό φως στον εσωτερικό χώρο, ακόμη και όταν τα παντζούρια των κυρίως παραθύρων είναι κλειστά.
Οταν για λόγους τεχνικούς ή οικονομικούς δεν μπορούσαν να τους κατασκευάσουν, τους αντικαθιστούσαν με τους ψευτοφεγγίτες, ζωγραφική δηλαδή απομίμηση στους εξωτερικούς τοίχους, πάνω από τα παράθυρα.

Μακρινίτσα Βόλος. Πανοραμική άποψη της πόλης Μακρινίτσα Μακρινίτσα Μακρινίτσα

Η Μακρινίτσα όπως και τα άλλα χωριά του Πηλίου, αναπτύχθηκε αρχικά γύρω από   Παλιά Πόλη, κρατώντας και ελέγχοντας τα πλούσια κτήματα του Ανω Βόλου και των
την υπάρχουσα ήδη από το 1204 Ιερά Μονή της Θεοτόκου της "Οξείας Επισκέψεως" Λεχωνίων.
Ετσι τα 24
ορεινά χωριά του Πηλίου αποκτούν ένα είδος
που κτίσθηκε από τον Αρχοντα της Μαγνησίας Κωνσταντίνο Μαλιασηνό και βρισκόταν στη θέση της σημερινής εκκλησίας της Παναγίας της Μακρινίτσας.
Γύρω από την πλούσια Μονή συγκεντρώθηκαν Βλάχοι δουλοπάροικοι και άνθρωποι του κάμπου που ζητούσαν να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής.
Τα πρώτα σπίτια που κτίσθηκαν αποτελούσαν τον πυρήνα της μετέπειτα κωμόπολης της Μακρινίτσας.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Τούρκοι κατακτητές δεν ανέβηκαν στα ψηλώματα.
Προτίμησαν να μείνουν στην "Ακρόπολη" του Βόλου, στην
  αυτονομίας, διαιρούμενα διοικητικά σε Βακούφια και Χάσια. Η Μακρινίτσα γίνεται πρωτεύουσα των Βακουφίων μέχρι την προ του 1821 εποχή, με ισχυρά ανεπτυγμένο σύστημα τοπικής αυτοδιοίκησης από δημογέροντες.
Η επιβολή φόρων μαζί με την οικονομική εξαθλίωση του κάμπου, τα επαναστατικά κινήματα αλλά και οι ληστρικές και πειρατικές επιδρομές γίνονται οι βασικές αιτίες για τον εποικισμό του Πηλίου και της Μακρινίτσας, από φυγάδες του θεσσαλικού κάμπου, της Εύβοιας, της Ρούμελης, του Μωριά, της Ηπείρου αλλά και των νησιών.
  Σε μια απογραφή του 1615 η Μακρινίτσα φέρεται να κατοικείται από 147 γεωργικές οικογένειες ενώ καταγράφηκαν μόνον 13 οικίες διότι οι άλλες δεν ήταν άξιες λόγου. Ομως από τα μέσα του 18ου και όλον τον 19ο αιώνα κτίζονται διόροφες και τριόροφες αρχοντικές κατοικίες καθώς και οι περισσότερες εκκλησίες της Μακρινίτσας.
Στην περίοδο της ακμής της η Μακρινίτσα έφθασε να έχει πληθυσμό 5.500 κατοίκων. Εκτός από την γεωργική παραγωγή αναπτύχθηκε και η τοπική βιοτεχνική παραγωγή - υφαντική, μεταξοτεχνία και αργότερα η βυρσοδεψία - και συνεπακόλουθα το ανταλλακτικό εμπόριο με πόλεις της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Στην περίοδο αυτή κατασκευάζονται οι λιθόστρωτοι δρόμοι, τα καλντερίμια, οι κρήνες, οι γέφυρες, οι πλατείες και τα σχολεία.


Με κλικ πάνω στο κατάλυμα, το κατάστημα ή την επιχείρηση που σας ενδιαφέρει, θα δείτε αναλυτικές πληροφορίες Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στη Μακρινίτσα Πηλίου
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.