Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Tourist Guide of Evritania
Αρχική Ελλάδα Στερεά Ελλάδα Ευρυτανία Προς τα Αγραφα. Μάραθος, Αγραφα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Προς τα Αγραφα - Χωριά των Αγράφων Ευρυτανίας
Αγραφα Ευρυτανίας

Με αφετηρία την πρωτεύουσα του νομού, το Καρπενήσι και ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο προς Αγρίνιο, στη διασταύρωση προς Μάραθο και Αγραφα θα στρίψουμε δεξιά. Η διαδρομή κατά μήκος του ποταμού είναι εξαίρετη και το γύρω τοπίο συναρπαστικό με την παρθένα βλάστηση να κυριαρχεί.
Η πορεία της διαδρομής σε ολόκληρη την περιοχή των Αγράφων είναι ένα τοπίο εξαιρετικού φυσικού κάλους. Τα νερά των ποταμών, του Αγραφιώτη, του Αχελώου και του Μέγδοβα που κυλάνε και διασταυρώνονται με τις αμέτρητες πηγές, τα απότομα βράχια και τα σκιερά φαράγγια, η ατίθαση βλάστηση και τα ανθρώπινα έργα που έχουν εναρμονιστεί απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον συνθέτουν μια εικόνα που όμοια της σπάνια θα συναντήσουμε ξανά.
Σημαντικό για τους φίλους της πεζοπορίας, ότι μεγάλο μέρος της περιοχής διασχίζεται από το ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4.
Διαμονή σε ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στην Ευρυτανία Διαμονή στην Ευρυτανία

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ
Διαδρομή στα Αγραφα. Μάραθος, Αγραφα (το χωριό)
Τρίδενδρο, Τροβάτο, Βραγγιανά, Επινιανά, Μοναστηράκι. Προϊόντα της Αγραφιώτικης γης
 


Μετά από 60 περίπου χλμ. θα συναντήσουμε το πρώτο χωριό της περιήγησής μας, το Μάραθο.

Μάραθος
Σε υψόμετρο 890 μ. πάνω στα βουνά των Αγράφων, είναι η γενέτειρα του αγωνιστή του 1821 Κατσαντώνη, με το άγαλμά του να κοσμεί την κεντρική πλατεία του χωριού. Σε δεσπόζουσα θέση η εκκλησία των Ταξιαρχών του 1592 με σημαντικές τοιχογραφίες και εικόνες του 17ου αι. καθώς και η ενδιαφέρουσα εκκλησία του Αγίου Νικολάου Σέλλου του 1700.
Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Μύρεσι.
Οπως συμβαίνει και στην μεγαλύτερη περιοχή των Αγράφων, έτσι και εδώ θα βρείτε ορειβατικά μονοπάτια προς το νερόμυλο, τη θέση Βελή και τον Αϊ Λιά.
Αφήνοντας πίσω το Μάραθο, περνάμε τον οικισμό Παραμερίτα και συνεχίζουμε δεξιά προς Αγραφα.

Αγραφα
Ονομαστό χωριό χτισμένο σε υψόμετρο 880μ., σε απόσταση 90 περίπου χλμ. από το Καρπενήσι με πλήθος από ιστορικά αξιοθέατα και απεριόριστες φυσικές ομορφιές, είναι το πιο πολυτραγουδισμένο χωριό της Ρούμελης.

 
Περιτριγυρισμένο από βουνοκορφές και φαράγγια ήταν επίκεντρο ιστορικών γεγονότων από το βυζάντιο μέχρι σήμερα. Από το 1832 και για πολλά χρόνια ήταν η έδρα του ομώνυμου Δήμου.
Μια επίσκεψη στις «Νιάλες», τα ορεινά βλαχολίβαδα του χωριού, θα σας δώσει την αίσθηση ότι πραγματικά κατακτήσατε έναν «ψηλό» στόχο και θα σας κάνει να αναρωτηθείτε για την πορεία του
εμφυλίου, αφού εδώ δόθηκε ένα εκπληκτικό παράδειγμα συμφιλίωσης μέσα στον όλεθρο του πολέμου.
Οι κάτοικοι της περιοχής των Αγράφων "είχαν χαρακτήρα ελεύθερου ανθρώπου και τους ξεχώριζε θάρρος και πνεύμα ανεξαρτησίας σε τέτοιο βαθμό που δεν συναπαντιόταν στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας", όπως γράφει 0 Αγγλος ιστορικός Φίνλεϋ.
Η ονομασία Αγραφα έχει δοθεί από την εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, εκ του γεγονότος ότι
δεν ήταν εύκολη η είσπραξη των φόρων λόγω του ιδιαιτέρως δυσπρόσιτου εδάφους και του χαρακτήρα των κατοίκων, οι οποίοι είχαν διαγραφεί από τους φορολογικούς καταλόγους κι έτσι η περιοχή πήρε την ονομασία "Αγραφα".
Στους Αγραφιώτες επετράπη από το Σουλτάνο Σουλεϊμάν το Μεγαλοπρεπή να καταρτίσουν στρατιωτικά τμήματα με Ελληνες οπλαρχηγούς "αρματολούς" για την τήρηση της τάξης. Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο αρματολίκι.

Στα Αγραφα υπήρξε σημαντική ανάπτυξη της οικοτεχνίας και των παραδοσιακών επαγγελμάτων, η οποία εξασφάλισε και το υψηλό βιοτικό επίπεδο για τους κατοίκους τους. Αναφέρεται μάλιστα ότι ο Μέγας Ναπολέοντας είχε παραγγείλει στους αργαλειούς των Αγράφων 10.000 κάπες.
Κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όπως και στη διάρκεια του Εμφυλίου, τα Αγραφα υπήρξαν κέντρο σπουδαίων αναμετρήσεων (1940-1949). Το 1942 οι Ιταλοί έκαψαν το χωριό και το μόνο κτίριο που σώθηκε είναι το σημερινό Δημαρχείο.
Το πανέμορφο χωριό κερδίζει αμέσως και τον πιο δύσκολο επισκέπτη με τα φροντισμένα σπίτια του και τους "στολισμένους" κήπους, τους ζεστούς και φιλόξενους κατοίκους καθώς και το πανέμορφο τοπίο.

Από τα αξιοθέατα του χωριού αξίζει να επισκεφθούμε τον νερόμυλο, που λειτουργεί ως χώρος αναψυχής και ταβέρνα. Ακόμη άξια θαυμασμού είναι η μεγάλη πλατεία με τα τους αιωνόβιους πλάτανους και η πέτρινη εκκλησία του Αγίου Δημητρίου του 1900 στο κέντρο του χωριού.
Επίσης τη μεταβυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του 1650 στο Κεφαλάρι - καραούλι του χωριού και το πέτρινο γεφύρι λίγο έξω από το χωριό. Πρέπει να δείτε τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 1610 με τις ολόπλευρες τοιχογραφίες. Η εκκλησία είχε βουλιάξει το 1887 και μετακινήθηκε ολόκληρη χωρίς να πάθει καμιά ζημιά.

Οι φίλοι της ορειβασίας έχουν τη δυνατότητα να φτάσουν στο φαράγγι του Αγραφιώτη που έχει ενταχθεί στο «Νατούρα 2000», το φαράγγι Χοντέικα, τη θέση Βελή όπου ο Κατσαντώνης είχε σκοτώσει το Βεληγκέκα το 1807, τις πολεμίστρες του Κατσαντώνη στο Βουϊδόρεμα της Χρύσως, το μνημείο του εμφυλίου πολέμου στη Νιάλα όπου από τον παγετό βρέθηκαν αντάρτες και στρατιώτες νεκροί, αγκαλιασμένοι, το Μουμτζέλι παλιό κάστρο - καραούλι και το βουνό Κουκουρούντζος.


Διαμονή
Για τη διαμονή σας στην Ευρυτανία, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και καταλύματα.
Στην Ευρυτανία υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, παραδοσιακοί ξενώνες κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Διασκέδαση
Για την διασκέδασή σας στην Ευρυτανία θα βρείτε πολλές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, κέντρα διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.

Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διαδρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στην Ευρυτανία


Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.