Tourist Guide of Evia
Μεσογειακή φώκια Monachus monachus, στα κρυστάλλινα νερά της Αλοννήσου
Αλόννησος
Σκόπελος
Εκδρομή στα Ερημόνησα
Κοριτσάκι φροντίζει φώκια στην Αλόννησο
Μαγευτική παραλία της Αλοννήσου
Παράδεισος για τους φανατικούς των καταδύσεων τα νερά των Σποράδων
Αρχική Ελλάδα Σποράδες Οικοτουρισμός στις Σποράδες
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Οικοτουρισμός στις Σποράδες

Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων
Οικότοποι



Η μεγάλη αξία των οικοσυστημάτων της περιοχής άρχισε να γίνεται γνωστή ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οπότε ξεκίνησαν και οι πρώτες προσπάθειες για την προστασία της. Το Μάιο 1992 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, που περιλαμβάνει όλες τις Βόρειες Σποράδες εκτός από τη Σκιάθο και τη Σκόπελο.

Το Πάρκο δεν είναι μια κλειστή περιοχή. Είναι ένας προστατευόμενος τόπος με έκταση περίπου 2.200 τετρ. χλμ., πιθανόν η πιο εκτεταμένη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο.

Έχει στόχο την προστασία των οικοσυστημάτων με παράλληλη αειφορική ανάπτυξη της Αλοννήσου (το
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στις Βόρειες Σποράδες Διαμονή στις Σποράδες

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ
Οικοτουρισμός στις Σποράδες
Μεσογειακή φώκια Monachus - Monachus
Χλωρίδα και Πανίδα
Το Αγριοκάτσικο των Γιούρων
Θαλάσσιο Πάρκο και οικότοποι
Ανακαλύπτοντας τα Ερημόνησα
Μονοπάτια της Αλοννήσου

Χάρτης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων
μόνο κατοικημένο νησί του Πάρκου) χωρίς βίαιες επεμβάσεις.
Από το 1990 γίνεται συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών, από τη MOm σε συνεργασία με τα υπουργεία ΥΠΕΧΩΔΕ, Εμπορικής Ναυτιλίας, Γεωργίας, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας και το Δήμο Αλοννήσου.
Το 2003 ιδρύθηκε ο επίσημος Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου, ο οποίος περιλαμβάνει όλους τους παραπάνω φορείς και είναι στο εξής υπεύθυνος για τη λειτουργία του Πάρκου.

Οικότοποι και Θαλάσσιο Πάρκο
Στην περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου έχουν καταγραφεί 20 τύποι οικοτόπων, που περιλαμβάνονται στην Οδηγία 92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

  1. Εκτάσεις θαλάσσιου βυθού με βλάστηση (ποσειδωνίες). Οι "φυκιάδες" αυτές φυτρώνουν σε αμμώδη βυθό κοντά στις ακτές και προστατεύονται κατά προτεραιότητα.
  2. Ύφαλοι. Οι βραχώδεις προεξοχές του βυθού συγκεντρώνουν πλούσια θαλάσσια ζωή.
  3. Λιμνοθάλασσες. Προστατεύονται κατά προτεραιότητα.
  4. Μονοετής βλάστηση μεταξύ πλημμυρίδας και αμπώτιδας.
  5. Μεσογειακά αλίπεδα (Juncetalia maritimi).
  6. Απόκρημνες βραχώδεις ακτές με βλάστηση στη Μεσόγειο (με ενδημικά είδη Limonium). Οι βραχώδεις ακτές (με διάφορα είδη του γένους Limonium να φυτρώνουν στις σχισμές των βράχων) αφθονούν στις Βόρειες Σποράδες.
  7. Αμμοσύρσεις που καλύπτονται διαρκώς από θαλάσσιο νερό.
  8. Υποτυπώδεις κινούμενες θίνες. Μικροί λόφοι από άμμο πίσω από παραλίες.
  9. Μεσογειακά εποχικά τέλματα. Οι εποχιακές λιμνούλες που πλημμυρίζουν μόνο χειμώνα και άνοιξη και προστατεύονται κατά προτεραιότητα.
  10. Διαπλάσεις αρκεύθων. Αραιοί θαμνώνες με αιωνόβια θαμνοκυπάρισσα υπάρχουν σε λίγες πλαγιές των νησιών.
  11. Θερμομεσογειακές και προστεπικές λόχμες: διαπλάσεις ή σχηματισμοί ή θαμνώδεις φυτοκοινωνίες με Euphorbia dedroides. Ανάμεσα στην ακτή και στους βράχους φυτρώνουν οι μεγάλοι αυτοί θάμνοι, που εμφανίζονται μόνο στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο.
  12. Φρύγανα Sarcopoterium spinosum. Οι φρυγανότοποι αυτοί είναι κοινοί στις ακτές της νότιας Ελλάδας, αλλά δεν υπάρχουν έξω από την ανατολική Μεσόγειο.
  13. Ψευδοστέππα με αγρωστώδη και μονοετή φυτά. Ο σπάνιος αυτός οικότοπος προστατεύεται κατά προτεραιότητα.
  14. Λιθώνες Βαλκανικής χερσονήσου. Οι σάρες είναι μάλλον σπάνιες στην περιοχή και βρίσκονται πάντα κάτω από κάθετους γκρεμούς.
  15. Χασμοφυτική βλάστηση βραχωδών πρανών / Ασβεστόφιλες υποδιαιρέσεις. Κάθετοι βράχοι υπάρχουν σε πολλά νησιά και κρύβουν ενδημικά είδη φυτών.
  16. Σπήλαια των οποίων δεν γίνεται τουριστική εκμετάλλευση. Πολύτιμα για τις νυχτερίδες και τη μοναδική σπηλαιόβια πανίδα.
  17. Θαλάσσια σπήλαια, εξ' ολοκλήρου ή κατά το ήμισυ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από τα πιο αξιόλογα στοιχεία των Βορείων Σποράδων, επειδή είναι καταφύγια για τη μεσογειακή φώκια.
  18. Δάση Olea και Ceratonia. Αρκετά κοινά στην περιοχή.
  19. Δάση με Quercus ilex. Κοινά στην περιοχή και πολύτιμα (ιδιαίτερα κατά τη διαχείμαση) για είδη πουλιών με μεσογειακή εξάπλωση.
  20. Μεσογειακά πευκοδάση με ενδημικά είδη πεύκων της Μεσογείου συμπεριλαμβανομένου των Pinus mugo και Pinus Leucodermis. Κοινά στην Αλόννησο, αλλά δεν υπάρχουν στα υπόλοιπα νησιά.

To εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο ιδρύθηκε με σκοπό:
  • Να προστατεύσει και να διαχειριστεί το τοπίο ως φυσική κληρονομιά και πολύτιμο εθνικό πόρο.
  • Να προστατεύσει έναν από τους πιο σημαντικούς στη Μεσόγειο οικότοπους της μεσογειακής φώκιας.
  • Να προστατεύσει άλλα σπάνια και απειλούμενα είδη της χλωρίδας και της πανίδας.
  • Να αναπτύξει την περιοχή, με γνώμονα την αειφορική χρήση των φυσικών πόρων.

Τι προστατεύεται:
Το Πάρκο διαιρείται σε 3 ζώνες με διαφορετικό βαθμό προστασίας:
  • Πυρήνας: έκταση 70 τετρ. χλμ., που περιλαμβάνει το ακατοίκητο νησί Πιπέρι και θαλάσσια ζώνη 3 ναυτικών μιλίων γύρω από αυτό. Στη ζώνη αυτή απαγορεύεται κάθε είδους ανθρώπινη δραστηριότητα, εκτός από επιστημονική έρευνα και διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής.
  • Ζώνη Α: έκταση 1480 τετρ. χλμ. που περιλαμβάνει 7 ακατοίκητα νησιά, αρκετές νησίδες και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από αυτά. Οι κανονισμοί που ισχύουν για τις ανθρώπινες δραστηριότητες διαφέρουν από νησί σε νησί.
  • Ζώνη Β: έκταση 650 τετρ. χλμ. που περιλαμβάνει την Αλόννησο, 4 ακατοίκητα νησιά και τη θαλάσσια περιοχή γύρω από αυτά. Οι περισσότερες ανθρώπινες δραστηριότητες επιτρέπονται, με εξαίρεση τη μέση αλιεία για την οποία υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις.

Ενημερωθείτε για το Θαλάσσιο Πάρκο
Η σωστή πληροφόρηση των επισκεπτών είναι μέρος της διαχείρισης σε μια προστατευόμενη φυσική περιοχή. Βασικό εργαλείο πληροφόρησης είναι τα Κέντρα Ενημέρωσης, που στις Βόρειες Σποράδες άρχισαν να λειτουργούν από το 1990.
Τα Κέντρα Ενημέρωσης υποδέχονται τους επισκέπτες στην προστατευόμενη περιοχή, πληροφορούν και ευαισθητοποιούν για το φυσικό περιβάλλον, ενημερώνουν για τον κανονισμό λειτουργίας του θαλάσσιου πάρκου, κατευθύνουν τους επισκέπτες σε ήπιες τουριστικές δραστηριότητες.
  • Κέντρο Ενημέρωσης στο Πατητήρι Αλοννήσου
    Βρίσκεται στο λιμάνι και παρουσιάζει το Θαλάσσιο Πάρκο, τη μεσογειακή φώκια και το Εθνικό Πρόγραμμα για την προστασία της. Περιλαμβάνει ταμπλό με κείμενα και φωτογραφίες, προβολή διαφανειών και σύντομης βιντεοταινίας, διαδραστικούς πίνακες, περιβαλλοντική βιβλιοθήκη (περίπου 1.400 τίτλοι, CD - ROM, βιντεοκασέτες και εκπαιδευτικά πακέτα) και χώρο για δραστηριότητες των μικρών επισκεπτών.

  • Σταθμός Ενημέρωσης στη Στενή Βάλα Αλοννήσου.
    Βρίσκεται στο προαύλιο της Μονάδας Περίθαλψης Φώκιας. Περιλαμβάνει κινητά ταμπλό με φωτογραφίες και επεξηγηματικά κείμενα, σχετικά με το Θαλάσσιο Πάρκο, τη μεσογειακή φώκια και το Εθνικό Πρόγραμμα για την προστασία της.

  • Ενημερωτικός Χώρος στο Γέρακα.
    Βρίσκεται στον Ερευνητικό Σταθμό του Γέρακα, στο βορινό άκρο της Αλοννήσου. Περιλαμβάνει φωτεινά ταμπλό με φωτογραφίες και κείμενα για το Θαλάσσιο Πάρκο και τη μεσογειακή φώκια, μακέτα χερσαίου ενδιαιτήματος της φώκιας, σκελετό ενήλικης φώκιας και ταριχευμένο νεογέννητο ζώο. Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα σεμιναρίων - προβολών προβάλλεται σύντομη βιντεοταινία με θέμα τη μεσογειακή φώκια.

  • Σταθμός Ενημέρωσης Σκοπέλου.
    Είναι ένα λυόμενο ξύλινο περίπτερο με πτυσσόμενα ταμπλό όπου εκτίθεται ενημερωτικό υλικό. Κάθε καλοκαίρι τοποθετείται στο λιμάνι της Σκοπέλου, σε χώρο που παραχωρείται από το Δήμο.
Πληροφορίες - Φωτογραφίες:
Εφημ. "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ" - Αφιέρωμα για τη Μαγνησία


Διαμονή- Διασκέδαση
Για τη διαμονή σας στις Σποράδες, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής.
Στις πόλεις και τους οικισμούς των Σποράδων αλλά και τις κοντινές περιοχές υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στον κατάλογο με τα καταλύματα της πόλης και στην σελίδα με τις προσφορές διαμονής.

Για την διασκέδασή σας στις Σποράδες θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.


Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής και διασκέδασης στις Σποράδες



Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ




Χρήσιμα και απαραίτητα τηλέφωνα Χρήσιμα Τηλέφωνα
Αεροδρόμιο Σκιάθου:
Λιμεναρχείο Αλοννήσου:
Λιμεναρχείο Σκοπέλου:
Λιμεναρχείο Γλώσσας:
Λιμεναρχείο Βόλου:

Λιμεναρχείο Αγίου Κωνσταντίνου:


  24270.22.049
24240.65.595
24240.22.180
24240.33.033
24210.28.888
24210.38.888
22350.31.759
22350.31.920
22350.31.614

Πως θα πάτε Πως θα πάτε
1. Οδικώς - Ακτοπλοϊκώς:
Αλόννησος
Με ferryboat:
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση πραγματοποιείται με Αγιο Κωνσταντίνο και Βόλο (5 ώρες και 30') με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σκιάθο και Σκόπελο.
Η σύνδεση είναι καθημερινή και όλο το χρόνο με τα δρομολόγια να πυκνώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επίσης συνδέεται όλο το χρόνο με Σκύρο και Εύβοια, ενώ το καλοκαίρι συνδέεται και με την Θεσσαλονίκη.
Με ιπτάμενο δελφίνι η Καταμαράν:
Η Αλόννησος συνδέεται τακτικά με τα λιμάνια του Βόλου (2 ώρες και 30') και του Αγίου Κωνσταντίνου (2 ώρες και 40') μέσω Σκιάθου και Σκοπέλου.
Το καλοκαίρι συνδέεται Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Χαλκιδική.
2. Με δικό σας σκάφος:
Το λιμάνι του Πατητηριού αποτελεί τον κύριο προορισμό των ιδιωτικών σκαφών στην Αλόννησο στο οποίο παρέχονται και οι διευκολύνσεις προμήθειας καυσίμων, νερού, πάγου και τροφίμων.
Για την εξυπηρέτησή σας θα βρείτε τελωνείο και ταχυδρομείο και μηχανικοί για μικροεπισκευές.
Οι όρμοι του Βότση και της Στενής Βάλας είναι ασφαλή αγκυροβόλια για την παραμονή μικρού και μεσαίου μεγέθους σκαφών.
Στη Στενή Βάλα θα βρείτε πάγο, πόσιμο νερό και τρόφιμα.
Αρκετοί ακατοίκητοι όρμοι είναι κατάλληλοι για αγκυροβόλι και ασφαλή διανυκτέρευση, όπως οι όρμοι Βασιλικό και Περιστέρα.

Στα ερημονήσια του Θαλάσσιου Πάρκου τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια αποτελούν οι δύο κύριοι όρμοι του νησιού Κυρά- Παναγιά, ο όρμος Πλανήτης στη βόρεια πλευρά του νησιού (ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια του Αιγαίου) και ο όρμος Αγιος Πέτρος στα νοτιοδυτικά.

Εξερευνήσεις

Χρήσιμα και απαραίτητα τηλέφωνα Rhoto Gallery
Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικές πληροφορίες Πληροφορίες
Εκδρομές με βάρκες, καϊκια και μικρά πλοία από την Αλόννησο:
Βάρκες και καϊκια πραγματοποιούν δρομολόγια και εκδρομές προς όλες τις όμορφες παραλίες και τους παραλιακούς οικισμούς του νησιού, με αφετηρία το λιμάνι του Πατητηριού.
Την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιούνται πολλές ημερήσιες εκδρομές με προορισμό τις βόρειες και δυτικές ακτές του νησιού και το θαλάσσιο πάρκο.
Θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τη νήσο Περιστέρα με τον κάβο του πειρατή και με τα πολλά αρχαία ναυάγια, τα Σκάτζουρα με τα λευκά μάρμαρα και το εγκαταλελημένο μοναστήρι, την Κυρά Παναγία με το μοναστήρι της Παναγίας, την Ψαθούρα με την υπέροχη παραλία στη νότια πλευρά και την σπηλιά του Κύκλωπα στα Γιούρα.
Εκδρομές με βάρκες, καϊκια και μικρά πλοία από τη Σκόπελο:
Στις πανέμορφες παραλίες της Σκοπέλου μπορείτε να φτάσετε καθημερινά και με οργανωμένες εκδρομές με καραβάκια.
Βάρκες και καϊκια πραγματοποιούν δρομολόγια και εκδρομές προς όλες τις όμορφες παραλίες και τους παραλιακούς οικισμούς του νησιού.
Ακόμη πραγματοποιούνται εκδρομές για Σκιάθο, Αλόννησο και το γύρο του νησιού.

Σελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο Παρόμοιες και ενδιαφέρουσες σελίδες
Παραλίες της Σκιάθου
Τουριστικός οδηγός Σκιάθου
Τουριστικός οδηγός Σκοπέλου
Τουριστικός οδηγός Αλοννήσου
Εθνικός Δρυμός Παρνασσού
Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου
Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων. Φαράγγι Σαμαριάς


Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο Υπηρεσιών



Επικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
  • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
  • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
  • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
  • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
  • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
  • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

  • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
    Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
    Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.