Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Antikyra in Viotia
Αρχική Ελλάδα Στερεά Ελλάδα Βοιωτία Διαμονή στον Παρνασσό Πόλεις - Περιοχές
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Παρνασσός, η περιοχή


Ο Παρνασσός είναι ένα από τα ψηλότερα ελληνικά βουνά και εκτείνεται στους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας. αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και επισκέψιμα βουνά της Ελλάδας, γεγονός που οφείλεται κυρίως:
  • στο Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, το πλέον οργανωμένο και μεγάλο της χώρας,
  • στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού, που αποτελεί έναν από τους ομορφότερους δρυμούς με πλούσια χλωρίδα και πανίδα,
  • στον Αρχαιολογικό Χώρο των Δελφών "τον ομφαλό της γης", που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο,
  • στην κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο, προσφέροντας την
    ευκαιρία ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή,
  • στην γεωγραφική του θέση στο κέντρο της Ελλάδας, που είναι εύκολα προσβάσιμος από τα περισσότερα μέρη,
  • στην ποικιλία σε πολλές μορφές Εναλλακτικού Τουρισμού,
  • στον σημαντικό αριθμό καταλυμάτων όλων των ειδών και κατηγοριών καθώς και επιχειρήσεων διασκέδασης,
  • στην άριστη οργάνωση και
  • στο εξαιρετικό περιβάλλον και την μοναδική ομορφιά του φυσικού τοπίου.
Το μεγαλύτερο ύψος το συναντούμε στην κορυφή Λιάκουρα με ύψος 2.457 μέτρα. Αποτελεί μία από τις νότιες απολήξεις της οροσειράς της Πίνδου, με το βορειοδυτικό του μέρος να ενώνετε με την Γκιώνα και στο νότιο να συνδέετε με την Κίρφη.

Ανάμεσα στις δύο ψηλότερες κορυφές του, αυτή της Λιάκουρας και του Γεροντόβραχου (2.367 μέτρα) που βλέπει προς τον Κορινθιακό κόλπο και στη ράχη Αρνόβρυση βρίσκεται το διασημότερο ελληνικό χιονοδρομικό κέντρο, το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού στις θέσεις Γεροντόβραχος, Κελλάρια και Φτερόλακα.

Το περισσότερο διάστημα του χρόνου οι δύο κορυφές καλύπτονται από χιόνι και με την βλάστηση να απουσιάζει. Αντίθετα οι πλαγιές του βουνού υπάρχει πυκνή βλάστηση από έλατα, κέδρους, μαυροπεύκα και αγριοκορομηλιές. Ακόμη συναντούμε και σπάνια ενδημικά φυτά που από την άνοιξη κατακλύζουν το βουνό ακόμη και σε μεγάλα υψόμετρα.

Η πανίδα του Παρνασσού, φιλοξενεί αρκετά είδη άγριων ζώων όπως λύκους, αλεπούδες, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουρους, αετούς, γύπες, γεράκια, αγριοκάτσικα, αγριογούρουνα, φίδια και πολλά άλλα.

Υπάρχουν πολλές ορειβατικές διαδρομές για τους φίλους της πεζοπορίας, σε όλο τον ορεινό όγκο του Παρνασσού με το πασίγνωστο Ευρωπαίκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ε4, να διασχίζει την δυτική πλευρά του, προσφέροντας στους επισκέπτες του μοναδικές εικόνες φυσικής ομορφιάς και εξαιρετικής θέας.
Διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στην περιοχή του Παρνασσού Διαμονή στο Παρνασσό

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Παρνασσός

Παρνασσός

Ο Εθνικός Δρυμός Παρνασσού, έχει έκταση 36.000 στρέμματα και ιδρύθηκε το 1938, στα όρια των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας, ανάμεσα στους Δελφούς, την Αράχωβα και την Αγόριανη, με το μεγαλύτερο τμήμα του
να βρίσκεται στο νομό Βοιωτίας, ενώ το δυτικό τμήμα του εμπίπτει στο νομό Φωκίδας.

Η εξαιρετική του ομορφιά γαληνεύει το νου και δημιουργεί μια ιδιαίτερη διαφορετικότητα στις διακοπές σας.
Η περιοχή είναι πλούσια σε χλωρίδα και κυριαρχούν τα έλατα σε όλο το μήκος της. Αποτελείται από 600 είδη περίπου των οποίων τα περισσότερα είναι φαρμακευτικά και αρωματικά, ενώ υπάρχει και πλούσια θαμνώδης βλάστηση.

Η πρόσβαση στην περιοχή του Δρυμού γίνεται από τους επαρχιακούς ασφαλτόδρομους που ενώνουν την Αράχωβα με τον Επτάλοφο και την Αμφίκλεια.

Στα όρια του Δρυμού είναι τα χιονοδρομικά κέντρα Φτερόλακκα, Κελλάρια και Γεροντόβραχος.
Εθνικός Δρυμός Παρνασσού

Νυκτερινή άποψη της Αράχωβας

Ονομασία
Ο Παρνασσός οφείλει το όνομά του, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στον ήρωα Παρνασσό, που είχε κτίσει πάνω στο βουνό μία πόλη, η οποία καταστράφηκε από τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα. Κατά την διάρκεια της καταστροφής οι κάτοικοι της πόλης ακολούθησαν τις κραυγές των λύκων και οδηγήθηκαν σε ψηλότερα σημεία για να γλιτώσουν από τον κατακλυσμό, όπου και έχτισαν την πόλη Λυκώρεια, που σημαίνει κραυγές των λύκων, όνομα που σώζεται μέχρι σήμερα με μικρές παραλλαγές.
Παλαιότερα ονομαζόταν Λιάκουρα, που αποτελεί δημώδη ονομασία που συναντούμε στα κλέφτικα τραγούδια και προέρχεται από το Λυκώρεια, ονομασία που διατηρεί μέχρι σήμερα η ψηλότερη κορυφή του.


Ιστορία - Μυθολογία
Ο Παρνασσός έχει συνδεθεί με την ελληνική μυθολογία και με την γένεση του ελληνικού έθνους, ακόμη, η ίδρυση του Μαντείου των Δελφών, στις νοτιοδυτικές πλαγιές του, προσέδωσε ιδιαίτερη αίγλη που διατηρείται μέχρι σήμερα.
Επίσης ο Παρνασσός είχε σημαντικό ρόλο κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αφού σε αυτό έλαβαν μέρος κρίσιμες μάχες μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων, με κυριώτερες της Αλαμάνας και της Γραβιάς.


Κωρύκειον Αντρον
Πρόκειται για ένα σπήλαιο βάθους 60 μέτρων, σε υψόμετρο 1420 μ. με πρόσβαση από την Αγόριανη, γεμάτο από σταλακτίτες και θεωρείται από τα πιο αξιοθαύμαστα σπήλαια της χώρας.
Η πρόσβαση είναι εύκολη αφού το αυτοκίνητο μπορεί να φτάσει ως τη σπηλιά.
Έχει μικρή και δυσδιάκριτη είσοδο αλλά το εσωτερικό του χωρίζεται σε διαμερίσματα. Εντύπωση προκαλούν οι χοντρές σταγόνες που πέφτουν από ψηλά και έναν ιδιαίτερο θόρυβο, ενώ οι σταλακτίτες δημιουργούν αφηρημένα και εντυπωσιακά σχέδια. Ο φωτισμός μέσα στο σπήλαιο είναι ανεπαρκής και η ατμόσφαιρα που επικρατεί προκαλεί δέος.
Το σπήλαιο είναι γνωστό και σαν Σαρανταύλι και κατά την αρχαιότητα υπήρχε μαντείο και γίνονταν διαφόρων ειδών τελετές.
Το Κωρύκειον Αντρον χρησιμοποίησαν το 480 π.Χ. οι κάτοικοι των Δελφών για να προφυλαχτούν από τους Πέρσες. Το όνομα Κωρύκειον το έλαβε από τις Κωρύκειες Νύμφες που κατοικούσαν εκεί στην αρχαιότητα.
Ερευνήθηκε το 1970 από τον P. Amandry και βρέθηκε πληθώρα αντικειμένων που ανάγονται στα αρχαϊκά και κλασικά χρόνια, καθώς και αγαλματίδια από τη νεολιθική εποχή, πήλινα κομμάτια από αγγεία, αστράγαλοι, ζωγραφισμένα αγγεία του 6 αι. πΧ και δαχτυλίδια. Πολλά από τα ευρήματα εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών.
Η είσοδος του Κορύκειου Αντρου όπως φαίνεται από το εσωτερικό

το εσωτερικό του Κορύκειου Αντρου


Αμφίκλεια
Στους πρόποδες του Παρνασσού βρίσκεται η πόλη της Αμφίκλειας. Απέχει από το χιονοδρομικό κέντρο 17 χλμ. και η απόστασή της από την Αθήνα είναι μόλις 170 χλμ. ενώ από τη Λαμία 50 χλμ. Η Αμφίκλεια διαθέτει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική με μεγαλόπρεπες εκκλησίες, περιποιημένες πλατείες, όμορφα γραφικά καλντερίμια και καλόγουστα παραδοσιακά καταλύματα για τη διαμονή σας.
Στη κεντρική πλατεία θα βρείτε το λαογραφικό μουσείο, τη βιβλιοθήκη και διάφορα πολιτιστικά κέντρα.
Κατά τη διάρκεια της διαμονής σας εκεί αξίζει να επισκευθείτε το μεσαιωνικό κάστρο και τα πανέμορφα παραδοσιακά πέτρινα γεφύρια, καθώς και το μουσείο ψωμιού.
Ακρόπολη Αμφίκλειας.
Στη δυτική πλευρά της Αμφίκλειας βρίσκεται η ακρόπολη της Αρχαίας πόλης.


Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διαδρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στην περιοχή του Παρνασσού


Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ




Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο Υπηρεσιών



Επικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
  • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
  • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
  • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
  • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
  • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
  • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

  • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
    Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
    Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.