Tourist Guide of Evia
Μεσογειακή φώκια Monachus monachus, στα κρυστάλλινα νερά της Αλοννήσου
Αλόννησος
Σκόπελος
Εκδρομή στα Ερημόνησα
Κοριτσάκι φροντίζει φώκια στην Αλόννησο
Μαγευτική παραλία της Αλοννήσου
Παράδεισος για τους φανατικούς των καταδύσεων τα νερά των Σποράδων
Αρχική Ελλάδα Σποράδες Οικοτουρισμός στις Σποράδες
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Οικοτουρισμός στις Σποράδες

Χλωρίδα και Πανίδα


Βλάστηση:
Η νότια Αλόννησος είναι κατάφυτη με χαλέπιο πεύκη, που στην ελληνική μυθολογία ήταν το αγαπημένο δέντρο της Θεάς Ρέας, κόρης του Ουρανού και της Γης. Έτσι το όμορφο πεύκο της Μεσογείου συμβολίζει τον σύνδεσμο ουρανού και γης.
Μέσα στο απέραντο πευκόδασος υπάρχουν ελαιώνες και αμπέλια. Η βόρεια Αλόννησος είναι καλυμμένη από μακία, τους χαρακτηριστικούς θαμνώνες της Μεσογείου. Τα μικρότερα νησιά των Βορείων Σποράδων είναι καλυμμένα από φρύγανα, ένα πυκνό στρώμα από αγκαθωτά φυτά με ύψος 20-30 εκατοστά.

Φυτά:
Υπολογίζεται ότι στις Βόρειες Σποράδες φυτρώνουν περίπου 1.000 είδη και υποείδη φυτών. Κάτω από τα πευκοδάση ανθίζουν πολλά μικρά φυτά, όπως οι
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στις Βόρειες Σποράδες Διαμονή στις Σποράδες

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ
Οικοτουρισμός στις Σποράδες
Μεσογειακή φώκια Monachus - Monachus
Χλωρίδα και Πανίδα
Το Αγριοκάτσικο των Γιούρων
Θαλάσσιο Πάρκο και οικότοποι
Ανακαλύπτοντας τα Ερημόνησα
Μονοπάτια της Αλοννήσου
ορχιδέες. Η μακία βλάστηση αποτελείται από πολλά είδη αειθαλών μικρών δέντρων (αγριελιά, κρητικό σφενδάμι, θαμνοκυπάρισσο κ.ά.) και σκληρόφυλλων θάμνων (κουμαριά, γλιστροκουμαριά, σχίνος, ρείκι, πουρνάρι κ.ά.). Στα φρύγανα φυτρώνουν πολλά είδη αστοιβών και άλλων χαμηλών αγκαθωτών θάμνων (γαλαστοιβή, θυμάρι, λεβάντα, δεντρολίβανο, αφάνα, σκυλοκρέμμυδα, κίτρινος ασφόδελος, γενίστες, λαδανιές κ.ά.).
Από τη θαλάσσια χλωρίδα ξεχωρίζουν τα εκτεταμένα λιβάδια ποσειδωνίας, που αποτελούν σημαντική πηγή οξυγόνου και χώρο κατοικίας και διατροφής για πολλά ψάρια. Όπως τα δάση εμποδίζουν τη διάβρωση του εδάφους, έτσι και τα λιβάδια ποσειδωνίας συγκρατούν με τις ρίζες τους τον αμμώδη βυθό.

Ζώα και Πτηνά
Πουλιά:
Στα νησιά φωλιάζουν περίπου 80 είδη πουλιών. Τα πιο χαρακτηριστικά είναι ορισμένα είδη αρπακτικών (μαυροπετρίτης, σπιζαετός, φιδαετός, πετρίτης), κάποια θαλασσοπούλια (θαλασσοκόρακας, μύχος, αρτέμης και ο σπάνιος αιγαιόγλαρος) και πολλά μικρά πουλιά της μεσογειακής μακίας (τσιροβάκοι κ.ά.) και των βράχων (γαλαζοκότσυφας, ασπροκώλα, βραχοτσοπανάκος κ.ά.).

Οι Βόρειες Σποράδες είναι πολύ σημαντικές για χιλιάδες αποδημητικά πουλιά, που ξεκουράζονται εδώ κατά το ετήσιο μεταναστευτικό ταξίδι τους.
Ακόμη και υδρόβια πουλιά, όπως οι ερωδιοί, που τρέφονται και φωλιάζουν σε υγρότοπους, σταματούν κατά τη μετανάστευση για να ξεκουραστούν στις βραχώδεις ακτές.

Άλλα ζώα:
Στην περιοχή ζουν πολλά και σπάνια είδη ζώων, όπως η μεσογειακή φώκια, που έχει εδώ το σημαντικότερο ίσως πληθυσμό της στη Μεσόγειο.
Το ενδημικό αγριοκάτσικο των Γιούρων ζει μόνο στο ομώνυμο νησί, και φαίνεται ότι είναι απόγονος ημιάγριων γιδών που έφεραν οι πρώτοι κτηνοτρόφοι στη νεολιθική Ευρώπη.
Η θαλάσσια πανίδα είναι πλούσια σε αριθμό ειδών, και περιλαμβάνει το σπανιότατο κόκκινο κοράλλι και 300 είδη ψαριών. Στο ανοιχτό πέλαγος παρατηρούνται συχνά διάφορα είδη κητωδών (ζωνοδέλφινο, κοινό δελφίνι, ζιφιός, φυσητήρας κ.ά.) και μεγαλόσωμα ψάρια (ξιφίας, τόνοι, κά).
Το αγριοκάτσικο των Γιούρων
Το Αγριοκάτσικο των Γιούρων
Φαίνεται ότι το αγριοκάτσικο πρωτοεμφανίστηκε στα Γιούρα στο τέλος της Νεολιθικής περιόδου. Προήλθε από κατοικίδιες γίδες που μεταφέρθηκαν εκεί και στάθηκε αδύνατο να αιχμαλωτιστούν στο βραχώδες και ορεινό έδαφος.
Κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο έγινε νέα εισαγωγή ήμερων γιδών στο νησί, με αποτέλεσμα να ζευγαρώσουν με αυτές τα αγριοκάτσικα. Η ανάμιξη του αγριοκάτσικου με την ήμερη γίδα φανερώνεται στην ποικιλόμορφη όψη του, που σήμερα περιλαμβάνει δύο τύπους.
Στον πρώτο τύπο ανήκουν τα περισσότερα ζώα, που μοιάζουν με τα αγριοκάτσικα της Κρήτης και της Μικράς Ασίας. Έχουν καστανό σώμα με ανοιχτόχρωμη κοιλιά, άσπρα οπίσθια με μαύρα σχέδια και ουρά, μαύρες γραμμές στο μπροστινό μέρος των ποδιών. Τα αρσενικά έχουν επιπλέον μαύρη χαίτη, γένια και στήθος και συνήθως ένα μαύρο κολάρο στο λαιμό. Διαφέρουν όμως στα μεγάλα κέρατα των αρσενικών που στο αγριοκάτσικο των Γιούρων έχουν μύτες που απέχουν πολύ μεταξύ τους (κάτι που χαρακτηρίζει τις κατοικίδιες γίδες).
Ο δεύτερος τύπος περιλαμβάνει μαύρα ζώα με μακρύ μαλλί. Έχει παρατηρηθεί και ένας τρίτος τύπος, που περιλαμβάνει ελάχιστα λευκά ζώα.
Πληροφορίες - Φωτογραφίες:
Εφημ. "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ" - Αφιέρωμα για τη Μαγνησία
Διαμονή- Διασκέδαση
Για τη διαμονή σας στις Σποράδες, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής.
Στις πόλεις και τους οικισμούς των Σποράδων αλλά και τις κοντινές περιοχές υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στον κατάλογο με τα καταλύματα της πόλης και στην σελίδα με τις προσφορές διαμονής.

Για την διασκέδασή σας στις Σποράδες θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.


Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής και διασκέδασης στις ΣποράδεςΑρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Χρήσιμα και απαραίτητα τηλέφωνα Χρήσιμα Τηλέφωνα
Αεροδρόμιο Σκιάθου:
Λιμεναρχείο Αλοννήσου:
Λιμεναρχείο Σκοπέλου:
Λιμεναρχείο Γλώσσας:
Λιμεναρχείο Βόλου:

Λιμεναρχείο Αγίου Κωνσταντίνου:


  24270.22.049
24240.65.595
24240.22.180
24240.33.033
24210.28.888
24210.38.888
22350.31.759
22350.31.920
22350.31.614

Πως θα πάτε Πως θα πάτε
1. Οδικώς - Ακτοπλοϊκώς:
Αλόννησος
Με ferryboat:
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση πραγματοποιείται με Αγιο Κωνσταντίνο και Βόλο (5 ώρες και 30') με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σκιάθο και Σκόπελο.
Η σύνδεση είναι καθημερινή και όλο το χρόνο με τα δρομολόγια να πυκνώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επίσης συνδέεται όλο το χρόνο με Σκύρο και Εύβοια, ενώ το καλοκαίρι συνδέεται και με την Θεσσαλονίκη.
Με ιπτάμενο δελφίνι η Καταμαράν:
Η Αλόννησος συνδέεται τακτικά με τα λιμάνια του Βόλου (2 ώρες και 30') και του Αγίου Κωνσταντίνου (2 ώρες και 40') μέσω Σκιάθου και Σκοπέλου.
Το καλοκαίρι συνδέεται Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Χαλκιδική.
2. Με δικό σας σκάφος:
Το λιμάνι του Πατητηριού αποτελεί τον κύριο προορισμό των ιδιωτικών σκαφών στην Αλόννησο στο οποίο παρέχονται και οι διευκολύνσεις προμήθειας καυσίμων, νερού, πάγου και τροφίμων.
Για την εξυπηρέτησή σας θα βρείτε τελωνείο και ταχυδρομείο και μηχανικοί για μικροεπισκευές.
Οι όρμοι του Βότση και της Στενής Βάλας είναι ασφαλή αγκυροβόλια για την παραμονή μικρού και μεσαίου μεγέθους σκαφών.
Στη Στενή Βάλα θα βρείτε πάγο, πόσιμο νερό και τρόφιμα.
Αρκετοί ακατοίκητοι όρμοι είναι κατάλληλοι για αγκυροβόλι και ασφαλή διανυκτέρευση, όπως οι όρμοι Βασιλικό και Περιστέρα.

Στα ερημονήσια του Θαλάσσιου Πάρκου τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια αποτελούν οι δύο κύριοι όρμοι του νησιού Κυρά- Παναγιά, ο όρμος Πλανήτης στη βόρεια πλευρά του νησιού (ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια του Αιγαίου) και ο όρμος Αγιος Πέτρος στα νοτιοδυτικά.

Εξερευνήσεις

Χρήσιμα και απαραίτητα τηλέφωνα Rhoto Gallery
Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικές πληροφορίες Πληροφορίες
Εκδρομές με βάρκες, καϊκια και μικρά πλοία από την Αλόννησο:
Βάρκες και καϊκια πραγματοποιούν δρομολόγια και εκδρομές προς όλες τις όμορφες παραλίες και τους παραλιακούς οικισμούς του νησιού, με αφετηρία το λιμάνι του Πατητηριού.
Την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιούνται πολλές ημερήσιες εκδρομές με προορισμό τις βόρειες και δυτικές ακτές του νησιού και το θαλάσσιο πάρκο.
Θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τη νήσο Περιστέρα με τον κάβο του πειρατή και με τα πολλά αρχαία ναυάγια, τα Σκάτζουρα με τα λευκά μάρμαρα και το εγκαταλελημένο μοναστήρι, την Κυρά Παναγία με το μοναστήρι της Παναγίας, την Ψαθούρα με την υπέροχη παραλία στη νότια πλευρά και την σπηλιά του Κύκλωπα στα Γιούρα.
Εκδρομές με βάρκες, καϊκια και μικρά πλοία από τη Σκόπελο:
Στις πανέμορφες παραλίες της Σκοπέλου μπορείτε να φτάσετε καθημερινά και με οργανωμένες εκδρομές με καραβάκια.
Βάρκες και καϊκια πραγματοποιούν δρομολόγια και εκδρομές προς όλες τις όμορφες παραλίες και τους παραλιακούς οικισμούς του νησιού.
Ακόμη πραγματοποιούνται εκδρομές για Σκιάθο, Αλόννησο και το γύρο του νησιού.

Σελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο Παρόμοιες και ενδιαφέρουσες σελίδες
Παραλίες της Σκιάθου
Τουριστικός οδηγός Σκιάθου
Τουριστικός οδηγός Σκοπέλου
Τουριστικός οδηγός Αλοννήσου
Εθνικός Δρυμός Παρνασσού
Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου
Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων. Φαράγγι ΣαμαριάςΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.