Tourist Guide of Evia
Μεσογειακή φώκια Monachus monachus, στα κρυστάλλινα νερά της Αλοννήσου
Αλόννησος
Σκόπελος
Εκδρομή στα Ερημόνησα
Κοριτσάκι φροντίζει φώκια στην Αλόννησο
Μαγευτική παραλία της Αλοννήσου
Παράδεισος για τους φανατικούς των καταδύσεων τα νερά των Σποράδων
Αρχική Ελλάδα Σποράδες Οικοτουρισμός στις Σποράδες
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Οικοτουρισμός στις Σποράδες

Καθώς ακολουθούμε τη ρότα των αρχαίων Αργοναυτών, αφήνουμε πίσω μας την αρχαία Ιωλκό, (το σημερινό Βόλο) και συναντάμε το πανέμορφο νησιώτικο σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων.
"Πρόκειται δε των Μαγνήτων νήσοι συχναί μεν αι δ'εν ονόματι Σκιάθος τε και Πεπάρηθος και Ίκος, Αλόννησός τε και Σκύρος ομωνύμους έχουσαι πόλεις ..." αναφέρει στα Γεωγραφικά του ο αρχαίος γεωγράφος Στράβωνας.
Οι Βόρειες Σποράδες εκτείνονται ανατολικά των ακτών του Πηλίου.
Όταν ο καιρός είναι καλός, μπορούμε να διακρίνουμε από τις Σποράδες τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής, με δεσπόζουσα την ανατολικότερη όπου προβάλλει η επιβλητική κορυφή του όρους Άθως, το "Περιβόλι της Παναγιάς" για τους ντόπιους κατοίκους.

Η Αλόννησος είναι το τρίτο στη σειρά μεγάλο νησί των Βορείων Σποράδων. Έχει μήκος 20χλμ. περίπου, έκταση 62 τετρ. χλμ. και ψηλότερη κορυφή το βουνό Κουβούλι (476μ.).

Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στις Βόρειες Σποράδες Διαμονή στις Σποράδες

ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ
Οικοτουρισμός στις Σποράδες
Μεσογειακή φώκια Monachus - Monachus
Χλωρίδα και Πανίδα
Το Αγριοκάτσικο των Γιούρων
Θαλάσσιο Πάρκο και οικότοποι
Ανακαλύπτοντας τα Ερημόνησα
Μονοπάτια της Αλοννήσου
Η νότια και ανατολική πλευρά είναι ομαλή και σχηματίζει πολλές θαυμάσιες παραλίες από λεπτά βότσαλα και άμμο, που τις προστατεύει από τον άνεμο το γειτονικό νησί Περιστέρα (ή Ξηρό). Αντίθετα, η βόρεια και δυτική πλευρά του νησιού, έχει μια άγρια ομορφιά, με απόκρημνες ακτές εκτεθειμένες στους ανέμους.
Οι σημαντικότεροι οικισμοί του νησιού είναι η γραφική Παλιά Αλόννησος, το Πατητήρι -χτισμένο στον εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς ομώνυμο όρμο- το Βότση, ο Ρουσούμ Γιαλός, η γραφική Στενή Βάλα και τα Καλαμάκια.

Στους οικισμούς αυτούς ζουν περίπου 2.800 μόνιμοι κάτοικοι. Από το1995 η Αλόννησος αποτελεί ομώνυμο Δήμο, του Νομού Μαγνησίας.
Στα βόρεια και ανατολικά της Αλοννήσου υπάρχουν μικρά ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες εξαιρετικής ομορφιάς, που κανένα δεν είναι όμοιο με τα άλλα. Τα σημαντικότερα από αυτά είναι η Περιστέρα, οι Δύο Αδελφοί, τα Σκάντζουρα, η Κυρά Παναγιά, τα Γιούρα, η Ψαθούρα και το Πιπέρι.
Η Αλόννησος μαζί με τα ερημονήσια των Βορείων Σποράδων συνθέτουν ένα νησιώτικο σύμπλεγμα απαράμιλλης ομορφιάς και εξαιρετικής οικολογικής αξίας.

Από τους τύπους οικοτόπων, ξεχωρίζουν τα υποθαλάσσια λιβάδια ποσειδωνίας (οικότοπος προτεραιότητας), η χασμοφυτική βλάστηση σε ασβεστολιθικά βράχια του Αιγαίου (σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση και με πολλά ενδημικά φυτά), καθώς και τα θαλάσσια σπήλαια (καταφύγιο για τη μεσογειακή φώκια).
Από τα φυτά, πολλά χασμόφυτα είναι ενδημικά των Σποράδων και του Αιγαίου ενώ 5 είδη περιλαμβάνονται στο "Κόκκινο Βιβλίο των φυτών της Ελλάδας".
Από τα ζώα, η μεσογειακή φώκια είναι από τα πιο απειλούμενα με εξαφάνιση είδη στον πλανήτη. Η μεγάλη αξία των οικοσυστημάτων της περιοχής άρχισε να γίνεται γνωστή ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, οπότε ξεκίνησαν και οι πρώτες προσπάθειες για την προστασία της. Το Μάιο 1992 ιδρύθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, που περιλαμβάνει όλες τις Βόρειες Σποράδες εκτός από τη Σκιάθο και τη Σκόπελο.

Πως σχηματίστηκαν οι Βόρειες Σποράδες
Τα νησιά των Βορείων Σποράδων αποτελούνται από ασβεστολιθικά πετρώματα που σχηματίστηκαν με τη συσσώρευση μικροσκοπικών οστράκων στο βυθό της προϊστορικής θάλασσας Τηθύος. Με τη μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών του στερεού φλοιού της Γης, ο βυθός της θάλασσας ανυψώθηκε και σχημάτισε οροσειρές. Μία από τις οροσειρές αυτές παρέμεινε βυθισμένη στη θάλασσα και οι κορυφές της είναι τα σημερινά νησιά.

Γεωλογία
Τα πετρώματα που σχηματίζουν τα περισσότερα νησιά είναι κυρίως ιζηματογενή (ασβεστόλιθος της μεσοζωικής περιόδου, δολομίτης και φλύσχης) και μεταμορφωμένα (γνεύσιος, σχιστόλιθος και μάρμαρο). Εξαίρεση αποτελεί η Ψαθούρα, που έχει ηφαιστειακή προέλευση και αποτελείται από ανδεσίτη και βασάλτη. Ο ασβεστόλιθος έχει διαβρωθεί από το νερό και σχηματίζει βάραθρα, δολίνες και σπηλιές που συχνά έχουν είσοδο κάτω από τη θάλασσα.
Πληροφορίες - Φωτογραφίες:
Εφημ. "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ" - Αφιέρωμα για τη Μαγνησία




Διαμονή- Διασκέδαση
Για τη διαμονή σας στις Σποράδες, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής.
Στις πόλεις και τους οικισμούς των Σποράδων αλλά και τις κοντινές περιοχές υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στον κατάλογο με τα καταλύματα της πόλης και στην σελίδα με τις προσφορές διαμονής.

Για την διασκέδασή σας στις Σποράδες θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.



Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής και διασκέδασης στις Σποράδες



Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ




Χρήσιμα και απαραίτητα τηλέφωνα Χρήσιμα Τηλέφωνα
Αεροδρόμιο Σκιάθου:
Λιμεναρχείο Αλοννήσου:
Λιμεναρχείο Σκοπέλου:
Λιμεναρχείο Γλώσσας:
Λιμεναρχείο Βόλου:

Λιμεναρχείο Αγίου Κωνσταντίνου:


  24270.22.049
24240.65.595
24240.22.180
24240.33.033
24210.28.888
24210.38.888
22350.31.759
22350.31.920
22350.31.614

Πως θα πάτε Πως θα πάτε
1. Οδικώς - Ακτοπλοϊκώς:
Αλόννησος
Με ferryboat:
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση πραγματοποιείται με Αγιο Κωνσταντίνο και Βόλο (5 ώρες και 30') με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σκιάθο και Σκόπελο.
Η σύνδεση είναι καθημερινή και όλο το χρόνο με τα δρομολόγια να πυκνώνουν τους καλοκαιρινούς μήνες.
Επίσης συνδέεται όλο το χρόνο με Σκύρο και Εύβοια, ενώ το καλοκαίρι συνδέεται και με την Θεσσαλονίκη.
Με ιπτάμενο δελφίνι η Καταμαράν:
Η Αλόννησος συνδέεται τακτικά με τα λιμάνια του Βόλου (2 ώρες και 30') και του Αγίου Κωνσταντίνου (2 ώρες και 40') μέσω Σκιάθου και Σκοπέλου.
Το καλοκαίρι συνδέεται Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Χαλκιδική.
2. Με δικό σας σκάφος:
Το λιμάνι του Πατητηριού αποτελεί τον κύριο προορισμό των ιδιωτικών σκαφών στην Αλόννησο στο οποίο παρέχονται και οι διευκολύνσεις προμήθειας καυσίμων, νερού, πάγου και τροφίμων.
Για την εξυπηρέτησή σας θα βρείτε τελωνείο και ταχυδρομείο και μηχανικοί για μικροεπισκευές.
Οι όρμοι του Βότση και της Στενής Βάλας είναι ασφαλή αγκυροβόλια για την παραμονή μικρού και μεσαίου μεγέθους σκαφών.
Στη Στενή Βάλα θα βρείτε πάγο, πόσιμο νερό και τρόφιμα.
Αρκετοί ακατοίκητοι όρμοι είναι κατάλληλοι για αγκυροβόλι και ασφαλή διανυκτέρευση, όπως οι όρμοι Βασιλικό και Περιστέρα.

Στα ερημονήσια του Θαλάσσιου Πάρκου τα ασφαλέστερα αγκυροβόλια αποτελούν οι δύο κύριοι όρμοι του νησιού Κυρά- Παναγιά, ο όρμος Πλανήτης στη βόρεια πλευρά του νησιού (ένα από τα ασφαλέστερα φυσικά λιμάνια του Αιγαίου) και ο όρμος Αγιος Πέτρος στα νοτιοδυτικά.

Εξερευνήσεις

Χρήσιμα και απαραίτητα τηλέφωνα Rhoto Gallery
Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών Δείτε τη συλλογή φωτογραφιών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημαντικές πληροφορίες Πληροφορίες
Εκδρομές με βάρκες, καϊκια και μικρά πλοία από την Αλόννησο:
Βάρκες και καϊκια πραγματοποιούν δρομολόγια και εκδρομές προς όλες τις όμορφες παραλίες και τους παραλιακούς οικισμούς του νησιού, με αφετηρία το λιμάνι του Πατητηριού.
Την καλοκαιρινή περίοδο πραγματοποιούνται πολλές ημερήσιες εκδρομές με προορισμό τις βόρειες και δυτικές ακτές του νησιού και το θαλάσσιο πάρκο.
Θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε τη νήσο Περιστέρα με τον κάβο του πειρατή και με τα πολλά αρχαία ναυάγια, τα Σκάτζουρα με τα λευκά μάρμαρα και το εγκαταλελημένο μοναστήρι, την Κυρά Παναγία με το μοναστήρι της Παναγίας, την Ψαθούρα με την υπέροχη παραλία στη νότια πλευρά και την σπηλιά του Κύκλωπα στα Γιούρα.
Εκδρομές με βάρκες, καϊκια και μικρά πλοία από τη Σκόπελο:
Στις πανέμορφες παραλίες της Σκοπέλου μπορείτε να φτάσετε καθημερινά και με οργανωμένες εκδρομές με καραβάκια.
Βάρκες και καϊκια πραγματοποιούν δρομολόγια και εκδρομές προς όλες τις όμορφες παραλίες και τους παραλιακούς οικισμούς του νησιού.
Ακόμη πραγματοποιούνται εκδρομές για Σκιάθο, Αλόννησο και το γύρο του νησιού.

Σελίδες με παρόμοιο περιεχόμενο Παρόμοιες και ενδιαφέρουσες σελίδες
Παραλίες της Σκιάθου
Τουριστικός οδηγός Σκιάθου
Τουριστικός οδηγός Σκοπέλου
Τουριστικός οδηγός Αλοννήσου
Εθνικός Δρυμός Παρνασσού
Εθνικός Δρυμός Βίκου - Αώου
Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων. Φαράγγι Σαμαριάς



Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο Υπηρεσιών



Επικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
  • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
  • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
  • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
  • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
  • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
  • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

  • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
    Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
    Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.