Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Τhe Square of the Cathedral in Naxos
Αρχική Ελλάδα Κυκλάδες Νάξος Αξιοθέατα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Πλατεία Μητρόπολης

Στον χώρο αυτό αποκαλύφθηκαν σημαντικά λείψανα του παρελθόντος της πόλης της Νάξου από τη 2η και την 1η π.Χ. χιλιετία. Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κάτω από την πλατεία μπορεί κανείς να δει τμήματα ενός τύμβου, στον οποίο οι αρχαίοι Νάξιοι τιμούσαν τους προγόνους - κτίστες της πόλης τους και των ερειπίων του τείχους του προϊστορικού οικισμού. Και τα δύο παρατηρούντο ως κεντρική αναφορά στην ιστορία του τόπου μπροστά στην αγορά της αρχαίας πόλης. Η περιοχή διατήρησε την κεντρική σημασία της και κατά τους χριστιανικούς χρόνους.

Χαρακτηριστική είναι η έντονη παρουσία της χριστιανικής λατρείας σ' αυτήν:
  Με κλικ θα δείτε το σχέδιο σε μεγαλύτερο μέγεθος
 • Ανατολικά υψώνεται ο μητροπολιτικός της Ζωοδόχου Πηγής (1), που χτίστηκε το 1787 από τον Μητροπολίτη Νεόφυτο στη θέση παλαιότερου μικρού ναού.
 • Δυτικά βρίσκεται το σύμπλεγμα της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας (2), που αποτελείται από τέσσερις μονόκλιτες βασιλικές σε επαφή, κτισμένες σε διαφορετικές εποχές: Η παλαιότερη, η πολιούχος της Νάξου Χρυσοπολίτισσα, γνωστή άλλωτε και ως Μέγας Θεολόγος, μαρτυρείται από τις αρχές του 17ου αιώνα. Τα άλλα κλίτη είναι αφιερωμένα στους Αγ. Αποστόλους, στον Αγ. Σπυρίδωνα και στον Αγ. Χαράλαμπο.
 • Νότια βρίσκεται ο δίκλιτος ναός της Παναγίας της Ελεούσας (3), γνωστός άλλωτε και ως Θεολόγος, που μαρτυρείται επίσης από τον 17ο αιώνα.
 • Βόρεια, στον ελεύθερο χώρο εκεί όπου σήμερα υπάρχει προσκυνητάρι, παραδίδεται ότι υψωνόταν η παλαιά μητρόπολη, ο ναός της Ευαγγελίστριας (4).
 • Στο εσωτερικό της πλατείας, μπροστά στη Μητρόπολη, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου (5). Η διατήρηση του δαπέδου του στο επίπεδο αρχαίων ερειπίων του 4ου-7ου μ.Χ. αιώνα (η πρόσβαση πριν από τη διαμόρφωση της στέγασης των αρχαίων ερειπίων και την ταπείνωση του εδάφους γινόταν με κλίμακα καθόδου) προδίδει μακρά ιστορία της λατρείας του Αγίου στον τόπο αυτό.
Στον κλειστό προφυλασσόμενο χώρο που μπορείτε να δείτε στην πλατεία της Μητρόπολης, διατηρήθηκε ορατό τμήμα από το ανατολικό τείχος της μυκηναϊκής πόλης της Νάξου (13ος - 11ος π.Χ. αι).
Το τείχος κατέβαινε πιθανότατα από το λόφο του Κάστρου μέχρι τη θάλασσα και περιέκλειε έναν εκτεταμένο οικισμό αστικού χαρακτήρα.
Η κατασκευή, με πέτρες στη βάση και ωμές πλίνθους από πηλό στην ανωδομή, έχει πάχος 3,10 μ.
Στο αριστερό μέρος η κατεστραμμένη πρόσοψη του τείχους ανακατασκευάσθηκε μερικώς για να δηλωθεί σαφέστερα η δομή του.


Στην περιοχή της βόρειας παραλίας της πόλης της Νάξου (Γρόττα) και στο νησί Παλάτια σώζονται πλούσια λείψανα συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας από τους νεολιθικούς χρόνους (5η π.Χ. χιλιετία) μέχρι τις μέρες μας. (1-2)

Το τμήμα της μυκηναϊκής πόλης που διατηρήθηκε στην πλατεία της Μητρόπολης δείχνει ότι η Νάξος ήταν ήδη κατά τον 13ο-11ο αιώνα ένα ανεπτυγμένο αστικό κέντρο (3). Τα λείψανα της επόμενης φάσης στο χώρο αυτό ανήκουν σε τύμβο, που σχηματίστηκε κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους και τεκμηριώνουν μια επίμονη ιστορική μνήμη των κατοίκων της περιοχής.
Στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής το παράλιο μέρος της πόλης ερημώθηκε, γιατί δεν υπήρχε ασφάλεια από τη θάλασσα. Οι κάτοικοι όμως έθαψαν στα ερείπια, που αισθάνονταν ως προγονική τους εστία, σημαντικούς νεκρούς τους και τους λάτρεψαν κατόπιν επί 1000 χρόνια (9ος π.Χ. - 1ος μ.Χ. αι.) στον ίδιο τόπο, ως ήρωες προγόνους δίπλα στην αγορά της κλασικής πόλης, που απλώθηκε ξανά στην παραλία. Κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους ιδιωτικές κατοικίες κάλυψαν ξανά τον πριν σεβάσμιο χώρο.

Η σπουδαιότητα και η κατάσταση διατήρησης των λειψάνων, καθώς και οι ανάγκες της σύγχρονης ζωής, υπήρξαν τα κριτίρια με τα οποία τα αρχαία προστατεύθηκαν ορατά μέσα στον στεγασμένο χώρο ή επιχωσμένα γύρω απ' αυτόν (4).
Το έργο έγινε με Προγραμματική Σύμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και του Δήμου Νάξου.

Πηγή: ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
Αρχή Σελίδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.