Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Archaeological Museum in Naxos
Αρχική Ελλάδα Κυκλάδες Νάξος Αξιοθέατα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Αρχαιολογικό Μουσείο

Στο αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου εκτίθενται έργα τέχνης και αντικείμενα καθημερινής χρήσης που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί συνεχώς μετά το Β' παγκόσμιο Πόλεμο, και χρονολογούνται από τα νεότερα νεολιθικά έως τα παλαιοχριστιανιθκά χρόνια (5300 π.Χ. - 5ος αι. μ.Χ.)

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο νησί των Κυκλάδων, τόπος πλούσιος με κατάλληλους περιβαλλοντολογικούς παράγοντες για την ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Είναι εξάλλου ένα "ευλίμενο" νησί, γεγονός που βοήθησε ιδιαίτερα στην έντονη και συνεχή πολιτιστική περουσία του στον ελληνικό χώρο από το τέλος της 4ης χιλιετίας π.Χ. έως σήμερα.

Η πρώτη μεγάλη ακμή της Νάξου σημειώνεται κατά την πρωτοκυκλαδική ΙΙ εποχή (περ. 2700-2300 π.Χ.) κατά την οποία η Νάξος με τα γύρω μικρά νησιά εξελίσσεται σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και πολιτιστικά κένταρ της εποχής. Κατά τις επόμενες περιόδους της Χαλκοκρατίας συμβαίνουν διάφορες μεταβολές και αναστατώσεις στον αιγιακό χώρο που έχουν ως αποτέλεσμα να αναδειχθούν νέα κέντρα σε άλλα νησιά (Θήρα, Μήλος, Πάρος) και η Νάξος να χάσει την κυριαρχική της θέση στο Αιγαίο.

Oι ανασκαφές στα τελευταία 40 χρόνια έχουν φέρει στο φώς πλήθος αρχαιολογικών χώρων (Γρόττα, Απλώματα, Πλίθος στη Χώρα, Μέλανες, Σαγκρί, Ύρια, Τσικαλαριό στην κεντρική Νάξο, Πάνορμος, Κορφή τ' Αρωνιού στην ανατολική Νάξο) αλλά και πολυάριθμων ευρημάτων που στεγάζονται στο Μουσείο της Νάξου.

Στις αρχαιολογικές συλλογές του Μουσείου Νάξου περιλαμβάνονται σημαντικότατα ευρήματα, ιδιαίτερα της πρωτοκυκλαδικής περιόδου (3200 - 2300 π.Χ.) αλλά και από τις παλαιότερες φάσεις των ιστορικών χρόνων, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά.

Μοναδική είναι, μετά από την αντίστοιχη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η συλλογή των πρωτοκυκλαδικών μαρμάρινων ειδωλίων, χωρίς να υστερούν και οι πλουσιότατες σε αγγεία συλλογές της μυκηναϊκής (τέλος 2ης χιλιετίας π.Χ.) και της γεωμετρικής περιόδου (9ος - 8ος αι. π.Χ.).

Οι αρχαϊκοί (7ος - 6ος αι. π.Χ.), οι κλασικοί (5ος - 4ος αι. π.Χ.) και οι ελληνιστικοί (3ος - 1ος αι. π.Χ.) χρόνοι αντιπροσωπεύονται από χαρακτηριστικά δείγματα κεραμικής και πήλινων ειδωλίων. Από τη ρωμαϊκή εποχή (1ος π.Χ. - 2ος αι. μ.Χ.) εκτός από τα κεραμικά υπάρχει και μια μεγάλη, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλογή γυάλινων αγγείων.

Η αρχαϊκή γλυπτική αντιπροσωπεύεται με λίγα σημαντικά γλυπτά.


ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ

Εξωτερική άποψη του μουσείουΤο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, κηρυγμένο ιστορικό μνημείο, χτίστηκε στην περίοδο από το 1600 - 1800 και αποτελεί ένα επιβλητικό δείγμα της αρχιτεκτονικής που αναπτύχθηκε στη Νάξο κατά την ακμή την οποία γνώρισε το νησί στο διάστημα της φραγκοκρατίας.

Εξωτερική άποψη του μουσείουΕίναι πενταώροφο και κατασκευάστηκε στη διαδρομή του φράγκικου τείχους, συμπεριλαμβάνοντας δύο από τους πύργους του. Προοριζόταν για τη στέγαση μιας σχολής Ιησουητών, που ιδρύθηκε το 17ο αι., και κατέληξε στο τέλος του 19ου αι. - αρχές του 20ού να στεγάζει τη γνωστή εμπορική σχολή, ανάμεσα στους μαθητές της οποίας συγκαταλέγεται και ο Ν. Καζαντζάκης.


Θαυμάστε στην ταράτσα του μουσείου, το μοναδικό ψηφιδωτό δάπεδο που βρέθηκε σε κατοικία του 3ου αι. π.Χ. και που απεικονίζει ημίγυμνη γυναικεία μορφή που ιππεύει θαλλάσιο τέρας.

Το κτίριο παραχωρήθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και χρησιμοποιήθηκε για τη στέγαση του Μουσείου από το 1973.

Αποψη της ταράτσας με το ψηφιδωτό Αποψη της ταράτσας με το ψηφιδωτό

Αποψη της ταράτσας με το ψηφιδωτό Εκθέματα στην ταράτσα του μουσείου Εκθέματα στην ταράτσα του μουσείου Εκθέματα στην ταράτσα του μουσείου

ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Σχέδιο του ισογείου I. 
II. 

III. 

IV. 

V-VI. 
VII-IX. 


X. I. 
II. 

III. 

IV. 

V-VI. 
VII-IX. 


X. 
ΑΡΧΑΪΚΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗ (6ος αι. π.Χ.)
ΕΠΙΤΥΜΒΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ
ΓΛΥΠΤΑ (6ος αι. π.Χ. - ΡΩΜΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ)
ΠΡΩΤΟΚΥΚΛΑΔΙΚΗ - ΜΥΚΗΝΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (3200-1100 π.Χ.)
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΓΛΥΠΤΑ, ΚΕΡΑΜΙΚΗ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΤΕΧΝΙΑ (ΑΡΧΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ - ΡΩΜΑΪΚΑ ΧΡΟΝΙΑ)
ΕΠΙΤΥΜΒΙΕΣ ΣΤΗΛΕΣ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΟΙΚΙΑΣ (3ος αι. μ.Χ.)

Σχέδιο του υπογείου
Λειτουργεί καθημερινά 08.30-15.00 εκτός Δευτέρας
Τηλ.: 22850.22.725, 22850.24.150
Πηγή: ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διαδρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στη ΝάξοΑρχή Σελίδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.