Αξιοθέατα:
Η αρχαία πόλη της Πύλου που βρισκόταν στο βορειοδυτικά από τη πόλη και απέκτησε μεγάλη σημασία κατά τη περίοδο του Πελοποννησιακού Πολέμου. Από την ακρόπολη μπορεί να διακριθούν ίχνη της Πρωτοχριστιανικής και Ελληνιστικής Εποχής.
Το
Παλαιόκαστρο που χτίστηκε από τους Φράγκους το 1278 και το οποίο κλείνει τη βόρεια πλευρά του κόλπου του Ναβαρίνου. Το σχήμα του ήταν ορθογώνιο και περίκλειε έκταση περίπου 200 μέτρων.
Στις ημέρες μας δε βρίσκεται σε πολλή καλή κατάσταση αν και έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες προσπάθειες οι οποίες απέφεραν αλλοίωση στην εξωτερική φυσιογνωμία του κάστρου.
Κοντά στο κάστρο βρίσκεται η σπηλιά του Νέστορα, όπως αναφέρεται από τον Παυσανία, και συγκοινωνεί με το κάστρο. Όπως με το κάστρο, ούτε η σπηλιά βρίσκεται σε καλή κατάσταση εκτός από το εξωτερικό τείχος.
Στην είσοδο του όρμου της Πύλου, το νεότερο κάστρο της πόλης, βρίσκεται το άλλοτε
ΝαβαρίνοΚατασκευάστηκε το 1573 από τους Τούρκους με σκοπό την οχύρψση της πόλης.
Το κάστρο αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά της Ελλάδας και διατηρείται έως και σήμερα σε καλή κατάσταση. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν ερείπια από τη γοτθική εκκλησία της
Μεταμόρφωσης του Σωτήρα η οποία κατά τη Τουρκοκρατία μετατράπηκε σε τζαμί και έπειτα σε εκκλησία.
Το
Nησάκι Σφακτηρία, στον όρμο του Ναυαρίνου, στο οποίο πραγματοποιούνται επισκέψεις με καΐκια. Στο νησί υπάρχει πληθώρα από μνημεία.
Στη βόρεια άκρη, στο
λόφο του Προφήτη Ηλία, βρίσκονται υπολείμματα του αρχαίου οχυρού τείχους από το Πελοποννησιακό Πόλεμο.
Στα νότια του νησιού υπάρχει το κενοτάφιο του Τσαμαδού, στο εσωτερικό βρίσκεται ο τάφος του πρiγκιπα Παύλου-Μαρία Βοναπάρτη, ανιψιού του Ναπολέοντα ενώ στο νότιο τμήμα ο τάφος του Γάλλου αξιωματικού Μεγιέ που σκοτώθηκε σε μονομαχία στο Ναυαρίνο.
Βόρεια της Πύλου, μόλις 4 χλμ προκαλεί δέος η
εκκλησία της Παναγίας Σγράππας, στο Ελαιόφυτο.