Στην πόλη της
Πύλου της Μεσσηνίας, στο λόφο του
Επάνω Εγκλιανού, 4 μόλις χλμ από το χωριό
Χώρα, βρέθηκε το
ανάκτορο του Νέστορα, το οποίο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα ευρήματα της μυκηναϊκής Ελλάδας.
Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1939 από τον Αμερικανό αρχαιολόγο
C.W. Blegen σε συνεργασία με τον Έλληνα αρχαιολόγο
Κ. Κουρουνιώτη - ο οποίος εντόπισε τη θέση του προϊστορικού παλατιού- και ολοκληρώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
Τα ανάκτορα χτίστηκαν το 13ο αιώνα π.Χ. από το βασιλιά Νέστορα ο οποίος μετέτρεψε την Πύλο στη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του μυκηναϊκού κόσμου ύστερα από τις Μυκήνες .
Το περιβάλλον τοπίο χαρακτηριζόταν ήρεμο κάτι το οποίο συντέλεσε στη μη οχύρωση του, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μυκηναϊκές πόλεις.
Το Ανακτορικό συγκρότημα αποτελείτο από τέσσερα κτίρια. Το παλαιότερο, γνωστό ως Νοτιοδυτικό κτίριο, ταυτίζεται με το
ανάκτορο του Νηλέως, πατέρα του Νέστορα.
Το κεντρικό είναι το φημισμένο ανάκτορο του Νέστορα όπου στα ανατολικά στεγαζόταν η αποθήκη του οίνου. Κάτω από το κεντρικό βρισκόταν ένα πρωιμότερο ανακτορικό κτίριο, που ισοπεδώθηκε στο τέλος του 14ου π.Χ .
Το ανάκτορο του Νέστορος ήταν διώροφο με μεγάλες αυλές, αποθηκευτικούς χώρους, λουτρά, κλιμακοστάσια, ιδιωτικούς χώρους, αποχετευτικό σύστημα. Επιπλέον, υπήρχαν εργαστήρια όπου κατασκεύαζαν αντικείμενα για δική τους χρήση αλλά και για εξαγωγή όπως όπλα, μεταλλικά εργαλεία, μάλλινα και λινά υφάσματα, αγγεία κ.α.
Οι αίθουσες ήταν διακοσμημένες με κάθε είδους τέχνη. Οι εντυπωσιακές παραστάσεις ήταν παρούσες όχι μόνο στους τείχους αλλά και στα δάπεδα.
Το 1952 ο αρχιτέκτονας
Τζον Τσάντγουικ αποκρυπτογράφησε πάνω από 1000 πήλινες πλάκες της Γραμμικής Β' Γραφής, σύμφωνα με τις οποίες πολλές χρήσιμες πληροφορίες ήρθαν στο φως,. Κάποιες από αυτές είναι πως το οικονομικό, το διοικητικό, το πολιτικό και το θρησκευτικό κέντρο του Μυκηναϊκού κέντρο ο ανακτορικός χώρος
Το Ανακτορικό συγκρότημα καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά το 1200 π.Χ. σε μία περίοδο που χαρακτηριζόταν από λαϊκές εξεγέρσεις στις έδρες των μυκηναϊκών βασιλείων.