Μπέη αλλά το το 1454 το ανακαταλαμβάνουν οι κάτοικοι της. Ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1537 κατεδάφισε το υπάρχον φρούριο και πόλη.
Στη συνέχεια το κάστρο κατασκευάζεται ξανά με την βοήθεια των Ενετών, αλλά πριν την ολοκλήρωση, κατεδαφίζεται και πάλι από τους Τούρκους. Το 1792 οι Ενετοί χτίζουν για τρίτη και τελευταία φορά ένα ισχυρό φρούριο, που μένει απόρθητο μέχρι το 1819, παρά τις προσπάθειες για την κατάληψή του, κυρίως του Αλή Πασά των Ιωαννίνων που τους πολιορκεί.
Η πολύ ισχυρή κατασκευή, μαζί με την φυσική οχύρωση το καθιστούσαν φρούριο ανίκητο. Στο εξωτερικό μέρος του κάστρου οκτώ πύργοι σε διάφορες θέσεις, συμπλήρωναν την άμυνα. Μέσα στο στενό χώρο της ακρόπολης ήταν στοιβαγμένα 400 σπίτια, με τρόπο που να καταλαμβάνουν μικρό χώρο, απυρόβλητα από τη θάλασσα.
Από τη βρύση "Κρέμασμα" γίνονταν ο εφοδιασμός με νερό των δεξαμενών του κάστρου και των σπιτιών. Για τον εφοδιασμό του κάστρου, χρησίμευαν οι δύο όρμοι, του Βάλτου και της Πωγωνιάς. Ηταν απόρθητο σε όλη τη διάρκεια της διοίκησης του Αλή Πασά και πρόσφερε μεγάλη ανακούφιση στους Σουλιώτες που τον αντιμάχονταν. Σε αυτό, ελεύθεροι πολιορκημένοι Παργινοί και Σουλιώτες έδωσαν ηρωικές μάχες και κράτησαν την ελευθερία τους επί αιώνες.
Στο κάστρο της Πάργας μπορεί κανείς να φτάσει μέσα από στενά δρομάκια και σκαλοπάτια από το λιμάνι της Πάργας και υπάρχει και πλακοστρωμένος δρόμος που οδηγεί στην παραλία του Βάλτου.
Στην πύλη της εισόδου ξεχωρίζουν στο τείχος ο φτερωτός λέων του Αγίου Μάρκου, το όνομα "ΑΝΤΟΝΙΟ CERVASS 1764", διάφορα εμβλήματα του Αλή πασά, δικέφαλοι αετοί και επιγραφές. Οι θολωτοί διάδρομοι, οι αίθουσες πυροβολείων, οι ισχυροί προμαχώνες με θυρίδες πυροβόλων, οι θυρίδες ελαφρών όπλων, οι αποθήκες, τα δύο οχυρά στην τελευταία γραμμή αμύνης και τα υπόλοιπα βοηθητικά κτίσματα, δείχνουν το ολοκληρωμένο σχέδιο άμυνας που σε συνδυασμό με την φυσική οχύρωση καθιστούσαν το φρούριο ανίκητο.
Σήμερα το κάστρο φωτίζεται και μπορούν οι επισκέπτες της Πάργας να το δουν από κοντά. Στον κεντρικό χώρο έχουν ανακατασκευαστεί δύο κεντρικά κτίρια που σε διάφορες περιόδους φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο Κάστρο λειτουργεί αναψυκτήριο-καφετέρια, εκθεσιακός χώρος όπου στεγαζεται έκθεση φωτογραφίας. Το κάστρο είναι επισκέψιμο από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ.
Διαμονή - Διασκέδαση
Για τη διαμονή σας στην Πάργα, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και καταλύματα της πόλης ή της γύρω περιοχής.
Στην Πάργα υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, επιπλωμένα διαμερίσματα, πανσιόν κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω.
Για την διασκέδασή σας στην Πάργα θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.