Κάτω από τη σκιά του θεϊκού Ολύμπου, στις δυτικές απολήξεις του και σε υψόμετρο 300 μ., ανάμεσα στα μαγευτικά του χρώματα, δίπλα στις μοναδικές ακτές της Πιερίας, στη νότια άκρη της μακεδονικής γης, θα βρείτε το Λιτόχωρο, απλωμένο στην πλαγιά του ψηλότερου ελληνικού βουνού.
Το Λιτόχωρο βρίσκεται σε απόσταση 22 χλμ. από την Κατερίνη, 92 χλμ. από την Θεσσαλονίκη, 24 από την Κατερίνη, 65 από την Λάρισα και διαθέτει εύκολη πρόσβαση μέσω του Εθνικού Αυτοκινητόδρομου Ε75 (κόμβος Λιτοχώρου) και του Σιδηρόδρομου (Σταθμός Λιτοχώρου).
Είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Πιερίας με 7.000 κατοίκους.
Φιλόξενο και γραφικό με ένα θαυμάσιο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, σας περιμένει όποια εποχή του χρόνου και αν επιλέξετε να το επισκευθείτε, με την κατάλληλη υποδομή του και όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες ώστε να χαρείτε τις διακοπές ή τις μικρές αποδράσεις σας.
Από εδώ, αρχίζει η περιπλάνηση σε δασιές χαράδρες, σε τοπία με ποικίλη βλάστηση και ξεχωριστή ομορφιά, στην περίφημη κοιλάδα του Ενιπέα ποταμού, ενώ σε μικρή απόσταση η θαλάσσια διασκέδαση στις θαυμάσιες παραλίες της Πιερίας είναι μοναδική.
Ακόμη στα στενά, γραφικά σοκάκια και τις πλατείες του Λιτόχωρου, φανερώνεται η συνοχή και η γνησιότητα του λαϊκού πολιτισμού, αποτυπωμένη στα σπίτια με τη χαρακτηριστική μακεδονική αρχιτεκτονική. Είναι γνωστό ότι οι Λιτοχωρίτες οικοδόμοι τεχνίτες της πέτρας και του ξύλου ήταν πάντα ξακουστοί, γεγονός που φαίνεται ολοκάθαρα η μοναδική τους ικανότητα στα παραδοσιακά σπίτια που ξεχωρίζουν με τα τοξωτά τους υπέρθυρα, τις ξύλινες αυλόπορτες, προστατευμένες από δίρριχτες στέγες, και στους χώρους αποδοχής με τα πολλά παράθυρα.
Ο ναός του Αγίου Δημητρίου ήταν για αρκετά χρόνια το κέντρο που γύρω του αναπτύχθηκε το Λιτόχωρο. Εδώ ξεχωρίζει το εμπορικό κέντρο (το παζάρι) και η πλατεία του Πλάτανου, με το 1ο Δημοτικό Σχολείο, χτισμένο το 1904 από προκρίτους ναυτικούς, στο οποίο φυλάσσεται αξιόλογο αρχείο.
Κυρίαρχη θέση έχει
ο αιωνόβιος πλάτανος που θυμίζει ότι κάτω από τη σκιά του ακούστηκε ο λόγος του Κοσμά του Αιτωλού, με τη μνήμη του να τιμάται σε παρακείμενο εκκλησάκι.
Περιπλανηθείτε στον παλιό οικισμό του Λιτόχωρου, ανακηρυγμένο ως διατηρητέο από το 1923 και δείτε παλιές βρύσες με πέτρινες διακοσμήσεις στις συνοικιακές πλατείες "μπαϊρια", όπως "του Τσίντζα το μπαϊρι", η πλατεία των ναυτικών, με τα όμορφα νεοκλασικά της οικήματα.
Δύο καινούργια μουσεία, με ενδιαφέροντα και πλούσια εκθέματα, το Ναυτικό και το Βυζαντινό μουσείο (το δεύτερο μέσα στο χώρο της μονής Αγίου Διονυσίου) γεφυρώνουν το χθες με το σήμερα που σφύζει
από ζωντάνια που αντανακλάται στη βραδυνή ζωή, στα γεμάτα μπαράκια και τις κατάμεστες ταβέρνες που ξαναζωντανεύουν από την παρουσία καλλίφωνων θαμώνων.
Στην περιοχή του Λιτοχώρου λειτουργούν πολλές μονάδες διαμονής (
ξενοδοχεία, παραδοσιακοί ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, διαμερίσματα κλπ.), διαφόρων κατηγοριών και τύπων που θα σας εξασφαλίσουν μία ευχάριστη και άνετη διαμονή.