Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Accommodation in Fthiotida
Αρχική Ελλάδα Στερεά Ελλάδα Φθιώτιδα Τόποι Λατρείας
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Ιερές Μονές - Μοναστήρια

Φθιώτιδα, Τόποι Λατρείας
Αχινός - Αγιος Δημήτριος   ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
Αμέτρητα κειμήλια, εντυπωσιακες τοιχογραφίες και παμπάλαιες εικόνες, αρκετές από τις οποίες στις παραδόσεις αναφέρονται ως θαυματουργές, κοσμούν τα μοναστήρια της Φθιώτιδας. Βυζαντινά και μεταβυζαντινά, μεσαιωνικά ή κτίσματα που ο χρόνος οικοδόμησής τους παραμένει απροσδιόριστος, άντεξαν τις βάρβαρες επιδρομές στη διάρκεια της τουρκοκρατίας και, μετέπειτα, της γερμανικής κατοχής. Παρά τις καταστροφές, αντιστέκονται στο πέρασμα των αιώνων, αποτελούν δείγματα αρχιτεκτονικής διάφορων ρυθμών και κάποια από αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία.

Σήμερα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία 16 μονές (εννέα ανδρικές και επτά γυναικείες).


Παναγίας Αγάθωνος
Μέσα σ' ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, στην πλαγιά του βουνού Οίτη και σε μικρή απόσταση από την Υπάτη, ορθώνεται η ιερά μονή της Παναγίας Αγάθωνος, που κτίστηκε ανάμεσα στον 14ο και 15ο αιώνα. Διακρίνεται για το μεγαλοπρεπές καθολικό. Λόγω της φθοράς που υπέστη από το χρόνο και κυρίως εξαιτίας της καταστροφικής μανίας του Ι. Δράμαλη, που πυρπόλησε το καθολικό, το 1822, διασώζονται ελάχιστες τοιχογραφίες, αλλά αρκετά πολύτιμα κειμήλια. Σημαντικότερο έκθεμα θεωρείται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας. Στους χώρους του μοναστηριού λειτουργούν εκτροφείο θηραμάτων και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Οίτης.
  Ιερά μονή Παναγίας Αντίνιτσας
Κτισμένο στις πλαγιές του όρους Ώθρυς, καταστράφηκε ολοσχερώς από τις κατοχικές δυνάμεις, το 1944, για να ανοικοδομηθεί αρκετά χρόνια αργότερα. Διασώθηκε η εικόνα της Παναγίας, που θεωρείται θαυματουργή. Η μονή αποτέλεσε ορμητήριο των αγωνιστών κατά την επανάσταση του 1821. Το προσωνύμιό της σχετίζεται πιθανότατα, με την αρχαία πόλη Αντινοίτισσα, που ιδρύθηκε στην 'Οθρυ τον 2ο μ.Χ. αιώνα, από το Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό.


Φθιώτιδα, Τόποι Λατρείας
Ιερά μονή της Παναγίας Αγάθωνος   Φθιώτιδα, Τόποι Λατρείας
Ιερά μονή Παναγίας Αντίνιτσας


Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος
Κάτοικοι του χωριού Ξυνιάδα Δομοκού, ακολούθησαν, το 1962, την υπόδειξη της Παναγίας σε όραμα και έσκαψαν σε βάθος 1,50 μ. κάτω από τη γη, όπου βρήκαν την εικόνα της, με την επιγραφή «Μήτηρ Θεού Ελεούσα» (από την εποχή της εικονομαχίας). Εκεί ακριβώς κτίστηκε το μοναστήρι.
  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων
Τέσσερα χιλιόμετρα πάνω από τη λουτρόπολη βρίσκεται το μοναστήρι, που υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα.
Διαθέτει πολλά κειμήλια, ενώ κατά την τουρκοκρατία πρόσφερε υπηρεσίες στους αγωνιστές της επανάστασης.


Φθιώτιδα, Τόποι Λατρείας
Ιερά μονή Παναγίας Ελεούσης Ξυνιάδος   Φθιώτιδα, Τόποι Λατρείας
Ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Καμένων Βούρλων


Φθιώτιδα, Τόποι Λατρείας
Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Στυλίδας   Αγίου Γεωργίου Στυλίδος
Πάνω στο όρος Ώθρυς, κοντά στο χωριό Νεράιδα, μοιάζει από μακριά σαν βυζαντινό κάστρο. Μια επιγραφή πληροφορεί ότι κτίστηκε το 1753. Στους χώρους του φυλάσσονται λείψανα πολλών αγίων.

Αγίου Βλασίου Στυλίδος
Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Στυλίδας, πάνω σ' ένα λόφο, ιδρύθηκε το 1746 και έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην περίοδο της τουρκοκρατίας. Πρόκειται για ένα μεταβυζαντινό μνημείο, μέσα στο οποίο φυλάσσονται αξιόλογες εικόνες.


Αγίου Νικολάου Δίβρης
Διατηρητέο μνημείο έχει κηρυχθεί το μοναστήρι αυτό, λόγω του ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντός του. Είναι κτισμένο σε ερημικό σημείο του όρους 'Οθρυς, δίπλα σ' ένα μεγάλο φαράγγι, όπου με ειδική τροχαλία ανάβουν καντήλι στον Άγιο Νικόλαο.
  Αγίας Τριάδος Μελιταίας
Κτίσθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα, στην περιοχή της αρχαίας Μελιταίας και σε υψόμετρο 800 μέτρων. Από τα κειμήλια της μονής ξεχωρίζει ο τετράγωνος ογκόλιθος που στηρίζει την πλάκα της Αγίας Τράπεζας. Είναι του 3ου π.Χ. αιώνα και περιέχει σκαλισμένο κείμενο συνθήκης μεταξύ Μελιταίων και Πηρέων.


Φθιώτιδα, Τόποι Λατρείας
Ιερά μονή Αγίου Νικολάου Δίβρης   Φθιώτιδα, Τόποι Λατρείας
Ιερά μονή Αγίας Τριάδος Μελιταίας


Αγίας Τριάδος Τραγάνας
Ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα κοντά στο σημερινό χωριό Τραγάνα. Από το αρχικό μοναστηριακό συγκρότημα διασώζονται μόνο κάποιες στοές.

Γεννεσίου Θεοτόκου, Δαμάστας
'Ενα εντυπωσιακό κτιριακό συγκρότημα, στις πλαγιές του όρους Καλλίδρομος, 23 χιλιόμετρα από τη Λαμία, με μαγευτική θέα. Εκεί βρίσκεται μια ακόμη εικόνα της Παναγίας, έργο του 16ου αιώνα, που θεωρείται θαυματουργή.

Παναγίας Δαδίου Αμφίκλειας
Κτίσθηκε το 1755, σε υψόμετρο 800 μέτρων. 'Εχει θαυμάσιες τοιχογραφίες, παρά τις φθορές. Αποτέλεσε κέντρο δράσης του Αθανασίου Διάκου και του Οδυσσέα Ανδρούτσου.
  Κοιμήσεως Θεοτόκου Αγίας Μαρίνης Λοκρίδος
Είναι διατηρητέο μνημείο των μεταβυζαντινών χρόνων, κτισμένο στη βορειοανατολική πλευρά του Παρνασσού. Η προσφορά στον αγώνα κατά των Τούρκων θεωρείται ανεκτίμητη.

Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας
Βρίσκεται στη χερσόνησο της Αετολίμνης. Κτίσθηκε μεταξύ 11ου και 12ου αιώνα και κατ' άλλους, τον 16ο. Παρά τους σεισμούς του 1894, διασώζονται οι τοιχογραφίες του.

Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Λιβανάτων
Μέσα σ' ένα καταπράσινο τοπίο, κοντά στις Λιβανάτες, υπήρξε στήριγμα του Οδυσσέα Ανδρούτσου.


Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων
Ιδρύθηκε κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, κοντά στο χωριό Μύλοι της Πελασγίας. Σημαντική η συνεισφορά του κατά την επανάσταση του 1821.
  Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλεποσπίτων Λαμίας
Σε μια μαγευτική τοποθεσία, μια εκκλησία και πολλά ερείπια αποτελούν την ιστορική μαρτυρία για την ύπαρξη του μεγαλύτερου μοναστηριού της Φθιώτιδας, που κτίστηκε γύρω στο 1500. Πυρπολήθηκε για να μην πέσει στα χέρια της τούρκικης στρα τιάς, από τον τότε ηγούμενο της μονής. Αξιόλογο για τις αγιογραφίες του και με αρχαιολογική σημασία είναι και το ξωκλήσσι της Παναγίας της Αρχοντικής, κάτω από το Κάστρο της Λαμίας.

Φθιώτιδα, Τόποι Λατρείας
Ιερά μονή Αγίου Γεωργίου Μύλων   Φθιώτιδα, Τόποι Λατρείας
Αλεπόσπιτα
Ιερά μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις Ανανέωση θεμάτων
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.