Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Cog Railway, Odontotos
Αρχική Ελλάδα Πελοπόννησος Νομός Αχαϊας Οδοντωτός Σιδηρόδρομος
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Οδοντωτός Σιδηρόδρομος

  Μαγευτική περιήγηση
με τον "οδοντωτό" σιδηρόδρομο

[Περιοχή: Διακοπτό - Καλάβρυτα]
Ένα μαγευτικό ταξίδι μέσα από το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελεί ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της χώρας μας. Χρονολογείται από το 1889 και την κατασκευή του αποφάσισε ο Χαρίλαος Τρικούπης. Έργο δύσκολο που το ανέλαβαν τεχνίτες από τη Γαλλία και την Ιταλία, είχε διάρκεια επτά χρόνια. Το πρώτο του δρομολόγιο έγινε στις 10 Μαρτίου του 1896 και πρώτος επιβάτης ήταν ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Α'.
  Ο οδοντωτός συνέδεσε την ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων με την Πάτρα και την Αθήνα δεδομένου ότι δεν υπήρχε οδική πρόσβαση.
Οι πρώτες μηχανές ήταν ατμοκίνητες, ενώ ο σημερινός συρμός αποτελείται από δύο βαγόνια και κινείται από ντιζελομηχανή που βρίσκεται στο μέσον του. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σιδηροτροχιές στη γραμμή που φέρουν την ημερομηνία κατασκευής της.
Όλες οι εγκαταστάσεις (σταθμοί, στάσεις κλπ.) καθώς 20 μ. εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής έχουν χαρακτηρισθεί ιστορικά μνημεία με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το μήκος του είναι περίπου 22 χλμ. και συνδέει τα Καλάβρυτα με το Διακοπτό. Η διαδρομή διαρκεί μία ώρα, η ταχύτητα του συρμού κυμαίνεται από 30 έως 40 χλμ την ώρα.
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του συρμού αυτού είναι οι οδοντωτές ράγες του, έτσι προέκυψε και το όνομά του. Σε υψόμετρο 750 μέτρων τοποθετήθηκε αυτός ο οδοντωτός άξονας ο οποίος επιτρέπει στο συρμό να ανέβει από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθμό των Καλαβρύτων.
Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος έχει το μικρότερο πλάτος γραμμών (0,75 μ.) στην Ευρώπη. Στην αρχή όσο βρίσκεται χαμηλά η πορεία του είναι ομαλή και διασχίζει το σταθμό Νιάματα και στη συνέχεια ξεκινάει η ανοδική του πορεία με χαμηλή ταχύτητα και περνάει από το σταθμό Τρικλιών όπου βρίσκονται οι Πόρτες ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό σημείο όπου υπάρχουν ακόμα και σήμερα βαριές σιδερένιες πόρτες που άνοιγαν μόνο για να περάσει το τρένο.


Το τελευταίο ανηφορικό κομμάτι με "δόντια" είναι ο σταθμός της Ζαχλωρούς όπου κάποιος έχει την ευκαιρία με τα πόδια να επισκεφτεί το μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου. Στη συνέχεια περνάει από το σταθμό της Κερπινής και καταλήγει στο σταθμό των Καλαβρύτων. Η διαδρομή του είναι μαγευτική και δεν αφήνει λεπτό τον επιβάτη να αφοσιωθεί σε κάτι άλλο.
Νέος συρμός του οδοντωτού, στον σταθμό των ΚαλαβρύτωνΑπό το Μέγα Σπήλαιο της Κάτω Ζαχλωρούς έως την Κερπινή θα θαυμάσει κανείς το πράσινο, τα πλατάνια και το τρεχούμενο νερό ενώ μικρά παλιά πετρόχτιστα σπιτάκια συμπληρώνουν την παραμυθένια εικόνα.

Το 2003 ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης της γραμμής του οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων, οι οποίες και ολοκληρώθηκαν
το 2009.
Επιπλέον δρομολογήθηκαν και νέοι συρμοί της ελβετικής εταιρίας STADLER, που αντικατέστησαν τους παλαιούς οι οποίοι λειτούργησαν για περισσότερο από σαράντα χρόνια.

   
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Πραγματοποιούνται τακτικά δρομολόγια από Διακοπτό προς Καλάβρυτα και αντίστροφα, τα οποία τις αργίες και Σαββατοκύριακα πυκνώνουν.
Σταθμός ΟΣΕ Διακοπτού 26910.43.206
Σταθμός ΟΣΕ Καλαβρύτων Τηλ.26920.22.245
Κέντρο εξυπηρέτησης πελατών ΟΣΕ 1110

Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στα ΚαλάβρυταΟ σταθμός καλαβρύτων του οδοντωτού Νέος συρμός του οδοντωτού στον σταθμό των Καλαβρύτων, έτοιμος για την επιστροφή του στο Διακοπτό Ο σταθμός του οδοντωτού στην Κάτω Ζαχλωρού - Μέγα Σπήλαιο Νέος συρμός του οδοντωτού περνώντας την μεταλλική γέφυρα στην Κάτω Ζαχλωρού

Παλιός συρμός του οδοντωτού σε χιονισμένο τοπίο, λίγο πριν φτάσει στα Καλάβρυτα Εσωτερικό παλαιού συρμού Στην πορεία του στην κοιλάδα του Βουραϊκού, ο οδοντωτός περνά από εξαιρετικά όμορφες τοποθεσίες. Διακρίνεται στο μέσον των ραγών ο μηχανισμός που έχωνε τα δόντια του ο οδοντωτός, στα πολύ ανηφορικά σημεία Παλαιός συρμός του οδοντωτού σε μαγευτικό σημείο της διαδρομής

Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.