Δίπλα στις όχθες του Νέστου από τους Τοξότες έως τις εκβολές του, σε μήκος 27 και πλάτος 3 - 7 χλμ. αναπτυσσόταν με την βοήθεια των ζωτικών νερών του, το ωραιότερο και πολυτιμότερο υδροχαρές δάσος της Ευρώπης, το Κοτζά - Ορμάν (Μεγάλο ή θρυλικό Δάσος κατά την τουρκική γλώσσα), σε έκταση 130.000 στρεμμάτων περίπου.
Το δάσος έγινε ευρέως γνωστό από τον πανελλήνιο συναγερμό εναντίον της καταστροφής του, λόγω της μεγάλης σημασίας του της χλωρίδας αλλά και της πανίδας του.
Η καταστροφή του πραγματοποιήθηκε όταν το μεγαλύτερο μέρος του εκχερσώθηκε τη δεκαετία του 1950. Τα εναπομείναντα μόλις 4.500 στρέμματα (συνολικά και από τις δύο πλευρές του ποταμού), βρίσκονται κάτω από καθεστώς απόλυτης προστασίας, είναι περιφραγμένα.
Κέντρα ενημέρωσης στο νομό Ξάνθης, εξοπλισμένα με οπτικοακουστικό υλικό φροντίζουν να γνωρίζουν στους επισκέπτες την ιστορία αλλά και το μέλλον του.
Η ασπρόλευκα, η μαύρη λεύκα και από τα ευγενή και πολύτιμα πλατύφυλλα η οξύκαρπος και η ολότριχος μελία, η πεδινή πτελέα, η ποδισκοφόρος δρυς, ο πεδινός και ταταρικός σφένδαμος, καθώς και το σκλήθρο αποτελούν τα κυριότερα δένδρα μεταξύ πολλών άλλων.
Ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα δένδρα που είναι γνωστά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο η ολότριχος μελία με τα βελουδωτά φύλλα, που είναι γνωστή ως το πολυτιμότερο ξύλο της Ευρώπης, φύεται μόνον στο δάσος αυτό κατά συστάδες.
Σε όλη την Ευρώπη μόνο στο δάσος αυτό εύρισκαν τροφή και καταφύγιο τόσα πολλά αγρίμια όπως αγριόχοιροι, λύκοι, οι σπάνιοι λύγκες, τσακάλια δύο ειδών, ενυδρίδες, ασβοί, αλεπούδες, λαγοί και συχνά ζαρκάδια. Υπάρχουν επίσης και όλα τα υδρόβια, διαβατικά και ενδημικά πτηνά, καθώς και ο φασιανός, που μόνο στην Ελλάδα βρίσκεται σε άγρια κατάσταση.
|
|