Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Tourist guide of Rodos
Αρχική Ελλάδα Δωδεκάνησα Ρόδος Αφιερώματα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Ενυδρείο Ρόδου

  Ενυδρείο Ρόδου
Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου

[Περιοχή: Οδός Κω, Ρόδος]
Ιστορικό
Το "Reale Istituto di Ricerche Biologiche di Rodi" (Βασιλικό Ινστιτoύτo Θαλάσσιας Βιoλoγίας Ρόδoυ) άρχισε να κατασκευάζετε το 1934 και ολοκληρώθηκε ύστερα από ένα χρόνο, μετά από απόφαση του Ιταλού Κυβερνήτη Μario Lago (τα Δωδεκάνησα ήταν υπό ιταλική κατοχή 1912-43).
Ως τόπος κατασκευής του ορίστηκε το βορειότερο σημείο του νησιού, στην Ακρα των Μύλων και είναι έργο του ιταλού αρχιτέκτονα Armando Bernabiti. Το σχέδιό του κατάφερε να συνδυάσει στοιχεία
  από την τοπική αρχιτεκτονική με Art Deco, η οποία χαρακτηρίζεται από καμπύλες γραμμές και στρογγυλά παράθυρα όπως των πλοίων, διαφορετικά επίπεδα με ένα κεντρικό κυλινδρικό πύργο, δίνοντας στο όλο έργο ναυτική αισθητική.
Ξεχωριστή θέση έχει η κεντρική είσοδος με την ιδιαίτερη διακόσμηση εμπνευσμένη από το ζωϊκό θαλάσσιο περιβάλλον.
Η όλη εξωτερική όψη του κτιρίου παρέμεινε αναλλοίωτη μέχρι το 1971-2, όταν προστέθηκε ο εκθεσιακός χώρος του Μουσείου και της δεξαμενής για τις φώκιες στη βορινή πλευρά.
Το κτίριο του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και ιδιαίτερα ξεχωριστό δείγμα αρχιτεκτονικής του "Διεθνούς Στυλ".

Η ξεχωριστή διακόσμηση του διαδρόμου των επισκεπτών που αποτελείται από πορώδεις πέτρες στολισμένες με φυσικά κοχύλια, αναπαριστώντας υποθαλάσσια σπηλιά και η ιδιαίτερη διακόσμηση του δαπέδου φτιαγμένη με σχέδια θαλάσσιων οργανισμών από άσπρα και μαύρα χαλίκια, δίνουν μια άλλη αίσθηση και παραμένουν αναλλοίωτα με το πέρασμα του χρόνου.

Η λειτουργία του Ινστιτούτου άρχισε το 1937 με αντικείμενο την μελέτη θεμάτων βιολογίας και υδρολογίας του Αιγαίου, προβλήματα της σπογγαλιείας, της αλιείας και γεωπονικής εντομολογίας. Σε χώρο του είχε εγκατασταθεί και το πρώτο ενυδρείο με δείγματα από τη θαλάσσια πανίδα της Μεσογείου.
Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου το 1948 και μέχρι το 1963, το Ινστιτούτο συνέχισε να λειτουργεί υπό την επίβλεψη της Ακαδημίας Αθηνών σαν Περιφερειακός Σταθμός του Ελληνικού Υδροβιολογικού Ινστιτούτου. Μετά το 1963 λειτουργεί σαν Ενυδρείο - Μουσείο με την επωνυμία Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου, αποτελώντας παράλληλα και ερευνητική μονάδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Εκθέματα
Στο Ενυδρείο που εκσυγχρονίστηκε πρόσφατα, θα θαυμάσετε στις δεξαμενές που υπάρχουν κατά μήκος του διαδρόμου, δείγματα της θαλάσσιας ενδημικής πανίδας και χλωρίδας του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβάνοντας και είδη που συναντώνται στο ωοτιοανατολικό Αιγαίο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα.

Ο χώρος που μπορείτε να επισκεφθείτε και είανι αφιερωμένος στη θάλασσα, περιλαμβάνει 12 δεξαμενές, χωρητικότητας 1.000 έως 5.000 λίτρων, την κεντρική κυκλική δεξαμενή 25.000 λίτρων και 15 μικρές δεξαμενές 50 έως 100 λίτρων, με τον συνολικό όγκο θαλασσινού νερού που κυκλοφορεί στις εγκαταστάσεις του να φτάνει τα 75.000 λίτρα. Η ιδανική ποιότητα του νερού εξασφαλίζεται από σύστημα κυκλοφορίας "ανοικτού τύπου" με την συνεχή αναννέωση και ελάχιστη επεξεργασία για καλύτερες και πιο σωστές συνθήκες διαβίωσης.

ΓΚΙΖΑΝΙ
Εχει δε δοθεί έμφαση στην ιδιαίτερη παρουσίαση του Γκιζανίου (Ladigesocypris ghigii - Pisces, Cyprinidae), ενός μικρού ψαριού που ζει μόνο στα γλυκά νερά της Ρόδου, το οποίο θεωρείται ως ένας μικρός πρωταθλητής της επιβίωσης αφού καταφέρνει να ζει σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον των ρεμάτων του νησιού που κατά τη διάρκεια του χειμώνα πλημμυρίζουν, ενώ το καλοκαίρι ξεραίνονται σε μεγάλα σημεία.

Το Γκιζάνι είναι ένα από τα υπό εξαφάνιση είδος ψαριού του γλυκού νερού στην Ευρώπη και προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία. Συμπεριλαμβάνεται ακόμη στο Κόκκινο Βιβλίο Απειλουμένων Ειδών της Ελλάδας.
Στο Μουσείο φιλοξενείται και παρουσιάζεται σε μια δεξαμενή 1000 λίτρων.
Το Γκιζάνι τρέφεται από μία μεγάλη ποικιλία τροφών και αναπαράγεται σε μεγάλους αριθμούς κατά την περίοδο της Ανοιξης και του Καλοκαιριού, με διάρκεια ζωής στη φύση έως και τρία χρόνια.

Εκτός από τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου ο οποίος συμμετέχει ενεργά στην προστασία του γκιζανιού, έχουν δημιουργηθεί δύο ακόμη κέντρα προστασίας και ενημέρωσης στα όρια των κοινοτήτων της Αγίας Ελεούσας και της Ψίνθου.
Στους χώρους αυτούς έχουν κατασκευαστεί μικρά περίπτερα που στεγάζουν μια έκθεση με πληροφορίες σε μορφή έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού, σχετικά με τη μοναδικότητα, βιολογία, οικολογία και ανάγκη προστασίας του είδους.
Κοντά σε κάθε ένα από τα περίπτερα, λειτουργούν υδατοδεξαμενές που συντηρούν μικρούς τοπικούς πληθυσμούς γκιζανιών. Ο γύρω χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για τους επισκέπτες, με μονοπάτια, παγκάκια, κ.λ.π.

Τα τρία κέντρα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως σημεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και ελεγχόμενης διαβίωσης των αποθεμάτων του γκιζανιού. Οι επισκέπτες πληροφορούνται σχετικά με το γκιζάνι, ενώ μπορούν να παρατηρούν τα ψάρια που φιλοξενούνται στις υδατοδεξαμενές συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και του μοναδικού αυτού ψαριού.


ΦΡΟΝΤΙΔΑ:
Η όλη προσπάθεια του Ενυδρείου απαιτεί καθημερινή και υπομονετική δουλειά για την σωστή διαχείρση των φιλοξενούμενων οργανισμών (συλλογή, μεταφορά, διατροφή, διατήρηση και παρουσίαση),, αλλά και την επιθεώρηση και συντήρηση των τεχνικών εγκαταστάσεων, από μια σημαντική ομάδα βιολόγων, ιχθυολόγων και τεχνολόγων, οι οποίοι προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες τους για να υπάρξει το συνολικό αποτέλεσμα που θα δείτε και θα θαυμάσετε.

Σημαντική προσοχή και φροντίδα δίνεται στην προετοιμασία και διανομή της τροφής στους φιλοξενουμένους οργανισμούς, που κάθε μήνα καταναλώνουν συνολικά 130 κιλά τροφής (καλαμάρια, μύδια, γαρίδες, χταπόδια, μικρά ψάρια και φυτικά προϊόντα).


Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου:
Η αποστολή του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου είναι η εξέλιξη και διάδοση της επιστημονικής γνώσης για το θαλάσσιο περιβάλλον και την προστασία του με την έρευνα, την εξέλιξη της τεχνογνωσίας στον τομέα διαχείρισης οργανισμών σε εγκαταστάσεις ενυδρείων, την μελέτη και προστασία υδρόβιων οργανισμών, την περισυλλογή, περίθαλψη και επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον υδρόβιων ζώων, την εκπαίδευση και παροχή εξειδικευμένων συμβουλών, την εξειδικευμένη εκπαίδευση φοιτητών και την μεταφορά της γνώσης για τη θάλασσα.

Στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου υλοποιούνται προγράμματα που αφορούν την ωκεανογραφική έρευνα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο Θάλασσα, την μελέτη και προστασία απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, την περισυλλογή, περίθαλψη και επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον υδρόβιων ζώων που κινδυνεύουν, την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας στην ενυδρειολογία, και την συνεργασία με ελληνικά και διεθνή ερευνητικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, Ενυδρεία, Μουσεία Φυσικής Ιστορίας με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών , πρακτικών και τεχνογνωσίας που αφορούν θέματα λειτουργίας - βελτίωσης εγκαταστάσεων ενυδρείων και εκθεσιακών χώρων, καθώς και θέματα κοινής δράσης για διατήρηση και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των απειλουμένων ειδών.

   
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Τηλ.: 22410.27.308, 22410.78.320, fax: 22410.78.321
Ωράριο λειτουργίας:
Χειμερινό: 1/11 - 31/3: 09.00 - 16.30

Θερινό: 1/4 - 31/10: 09.00 - 20.30
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ




Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο Υπηρεσιών



Επικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
  • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
  • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
  • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
  • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
  • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
  • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

  • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
    Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
    Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.