Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Tourist guide of Rodos
Αρχική Ελλάδα Δωδεκάνησα Ρόδος Αφιερώματα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Αξιοθέατα της Ρόδου

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΩΝ
Στην περιοχή της Κοιλάδας των Πεταλούδων και μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Πεταλούδων ιδρύθηκε και λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Ρόδου.
Κατάλληλα διαμορφωμένα ιταλικά κτίρια του 1930, στεγάζουν το Μουσείο, δίνοντας στον επισκέπτη την δυνατότητα να συνδυάσει τον περίπατο στην υπέροχη κοιλάδα με την σωστή επιστημονική ενημέρωση για θέματα που αφορούν την χλωρίδα και πανίδα του μοναδικού αυτόυ βιοτόπου.
Σε ειδικές προθήκες κατασκευασμένες με μουσειολογικές αντιλήψεις και σε συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος, παρουσιάζονται τα υπέροχα εκθέματα του Μουσείου.
Στο σύνολο των εκθεμάτων περιλαμβάνονται ενδημικά και σπάνια είδη που ζουν στην ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας, του νησιού της Ρόδου αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, καθώς και ορυκτά και πετρώματα.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το εκκολαπτήριο - εκθετήριο πεταλούδων, με ζωντανά εκθέματα, τα οποία αναπαράγονται και συντηρούνται σε κατάλληλο θερμοκήπιο που έχει κατασκευαστεί στο χώρο του Μουσείου.
Ακόμη στο χώρο του Μουσείου, μέσα από την ειδική αίθουσα ελέγχου και το κλειστό κύκλωμα που λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ελέγχεται ο χώρος της κοιλάδας ώστε να προστατεύται η οικολογική ισορροπία του βιοτόπου από τους επισκέπτες.
Επιπλέον στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί βιβλιοθήκη καθώς και ένα αξιόλογο εντομολογικό και βοτανολογικό εργαστήριο.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με την λειτουργία του, τις δραστηριότητες και γενικά την προσφορά του συντελεί στην οικολογική αναβάθμιση και ανάπτυξη της περιοχής, αποτελώντας τον πυρήνα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ενημέρωσης, επιστημονικής έρευνας και μελέτης των τοπικών οικοσυστημάτων. Συμβάλει δε στην διαχείρηση και προστασία της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς του βιοτόπου της Κοιλάδας των Πεταλούδων.

ΚΟΙΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΕΣ - ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΛΟΠΕΤΡΑ
Κοιλάδα με τις πεταλούδεςΕνα από τα δημοφιλέστερα και πιο εδιαφέροντα αξιοθέατα της Ρόδου είναι η διάσημη Κοιλάδα των Πεταλούδων με την μοναδική χλωρίδα και πανίδα.
Εχει μήκος 6 χλμ. με ρυάκια, πλατάνια, πεύκα, πολύχρωμα λουλούδια και φυσικά χιλιάδες πεταλούδες.
Είναι 16 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης της Ρόδου.
Την καλοκαιρινή περίοδο η περιοχή κατακλύζεται από πεταλούδες και είναι πόλος έλξης για χιλιάδες εκδρομείς της Ρόδου. Την επισκέπτονται πλήθος κόσμου και πολλοί ερευνητές - επιστήμονες, για να απολαύσουν το θέαμα και να παρατηρήσουν το σπάνιο φαινόμενο.
Θα δείτε χιλιάδες πεταλούδες πάνω σε κορμούς δέντρων αναζητώντας δροσιά και τροφή.
Πιο κοινή είναι η πεταλούδα της Ρόδου με το επιστημονικό όνομα "Πεταλούδα η τετραγωνόστικτος" ή με την λατινική ονομασία "Panaxia Quandripunctaria".
Η κοιλάδα είναι όμορφα διαμορφωμένη με τεχνητές λίμνες, γεφυράκια και δρόμους για την διευκόλυνση του περιπάτου των επισκεπτών.

Στην κορυφή της κοιλάδας βρίσκεται το μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Παναγιά την Καλόπετρα, με σημαντική θέση στην νεότερη ιστορία της Ρόδου.
Η Εκκλησία είναι σε ένα μικρό πλάτωμα του βουνού «Λευκόποδα» ή «Λευτόπαγος» και έχει κτιστεί από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, ύστερα από ένα θαύμα, όπως λέει η παράδοση.
Το Μοναστήρι ήταν Κοινοβιακή Μονή και βρισκόταν σε μεγάλη ακμή ως τις αρχές του αιώνα μας, με μεγάλη προσφορά στην παιδεία.
Διατηρούσε κελιά που χρησίμευαν για κοιτώνες των μοναχών, αποθήκες και αναγνωστήρια.

ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΜΕΙΡΟΣ
Αρχαία ΚάμειροςΗ περιοχή της Kαμείρου εκτείνεται στη βορειοδυτική παραλία του νησιού κοντά στο ακρωτήριο του Aγίου Mηνά.
Eυρήματα γεωμετρικής εποχής μαρτυρούν την ύπαρξη ναού αφιερωμένου στην Aθηνά στην ακρόπολη. O σεισμός του 226 π.X. καταστρέφει την κλασική πόλη και πιθανά τον κλασικό ναό της Aθηνάς Kαμειράδας.
H ελληνιστική έχει οικοδομηθεί ι σύμφωνα με το Iπποδάμειο σύστημα, σε τρία επίπεδα. Στην κορυφή του λόφου η ακρόπολη με το ναό της Aθηνάς και τη στοά. Στο μεσαίο ο οικισμός και χαμηλότερα ο ελληνιστικός ναός, η δωρική κρήνη, η αγορά και ο περίβολος των βωμών. O σεισμός του 142 π.X. καταστρέφει την πόλη για δεύτερη φορά.
Οι ανασκαφές στην ακρόπολη έγιναν για πρώτη φορά από τους Biliotti και Salzmann τον περασμένο αιώνα (1852-1864).
Ο αρχαιολογικός χώρος της Kαμείρου περιλαμβάνει τον οικισμό, που είναι διαμορφωμένος σε τρία επίπεδα στο λόφο, με τα εξής μνημεία:
 • Aκρόπολη με το τέμενος της Aθηνάς Kαμειράδος. O ναός, δωρικού ρυθμού, τετράστυλος, περίπτερος (στοές με κίονες στις τέσσερεις εξωτερικές πλευρές του) οριζόταν από περίβολο.
 • Δεξαμενή. Oρθογώνια κατασκευή επενδυμένη με κονίαμα. Eίχε χωρητικότητα 600 κυβικών μέτρων νερού, απόθεμα επαρκές για 300-400 οικογένειες. Xρονολογείται τον 6ο-5ο αιώνα π.X.
 • Eλληνιστική στοά. Aποτελείτο από δύο σειρές δωρικών κιόνων και καταστήματα ή ενδιαιτήματα για τους προσκυνητές στην πίσω πλευρά. Kάτω από το δάπεδό της σώζεται αξιόλογο υδρευτικό σύστημα με πηγάδια, υπόγειες δεξαμενές και πήλινους υδρευτικούς σωλήνες, που αντικατέστησαν την παλαιότερη δεξαμενή.
 • Tετράπλευρος βωμός ελληνιστικής εποχής, σώζεται μπροστά από τη δωρική στοά.
 • Oικισμός ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής, κτισμένος σύμφωνα με το Iπποδάμειο σύστημα (δηλ. κάθετοι και παράλληλοι δρόμοι όριζαν οικιστικά τετράγωνα συγκεκριμένων διαστάσεων, τις λεγόμενες νησίδες-insulae-) εκτείνεται στο μεσαίο επίπεδο του λόφου.
 • Eλληνιστικός ναός στο τρίτο - χαμηλότερο επίπεδο του αρχαιολογικού χώρου. Πώρινος ναός, δίστυλος, με πρόναο, σηκό και οπισθόδομο. O ναός ήταν αφιερωμένος πιθανώς στον Πύθιο Aπόλλωνα.
 • Iωνικός ναΐσκος, πώρινος με επένδυση κονιάματος χρησίμευε για τη στέγαση αναθηματικού αγάλματος.
 • Kρήνη. H πρόσοψη αποτελείται από δωρικούς, πώρινους ημικίονες με επένδυση κονιάματος, που στήριζαν θριγκό.
 • Tετράπλευρη πλατεία (αγορά) ανοιγόταν μπροστά από την κρήνη, για τη συγκέντρωση των πολιτών κατά τη διάρκεια θρησκευτικών τελετών, με τρείς βαθμίδες στη νότια και ανατολική πλευρά. Tοίχοι έκλεισαν αργότερα τη βόρεια και τη νότια πλευρά της και ανοίχθηκαν θύρες για τη διέλευση των πιστών. Hμικίονες κοσμούσαν το βόρειο τοίχο, ενώ στη νοτιοανατολική γωνία σώζεται τετράπλευρη κατασκευή, ίσως ανάθημα.
 • Περίβολος με βωμούς. Στη βορειοανατολική πλευρά του τρίτου επιπέδου κατά μήκος αναλημματικού τοίχου έχουν τοποθετηθεί ενεπίγραφοι βωμοί-σε δύο επίπεδα- αφιερωμένοι σε διάφορες θεότητες (Aγαθός Δαίμων, Aρτεμις, Δίας, Ποσειδών κ.ά.). Στο πρώτο επίπεδο σώζεται επιμήκης βωμός μεγάλου μεγέθους αφιερωμένος στον Hλιο.
 • Hμικυκλική εξέδρα μπροστά από τον περίβολο των βωμών έφερε ανάθημα. Mνημειώδης κλίμακα ανάμεσα στην αγορά και τον περίβολο των βωμών οδηγεί στο οικιστικό κέντρο.

ΕΠΤΑ ΠΗΓΕΣ
Επτά πηγέςΕνας μικρός παράδεισος στο κέντρο του νησιού με την καταπράσινη φύση, τα αιωνόβια πλατάνια και τα άφθονα τρεχούμενα νερά να δημιουργούν ένα καταφύγιο δροσιάς και ξεκούρασης για τους περιηγητές του νησιού της Ρόδου.
Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις φυσικές πηγές που αναβλύζουν σε επτά σημεία.
Το νερό μέσω μιας σήραγγας καταλήγει σε μια μικρή λίμνη (Έχει μήκος 200 μ. περίπου και πλάτος που κυμαίνεται από 10 έως 50 μ.. Το βάθος είναι από 1 έως 8 μέτρα.), που σχηματίζεται με την βοήθεια ενός φράγματος. Η λίμνη των Επτά Πηγών είναι ο μοναδικός χώρος στη Ρόδο που μπορεί κανείς να κάνει μπάνιο σε γλυκό νερό και να απολαύσει τη δροσιά του τρεχάμενου νερού Επτά πηγές, η λίμνηκαι του δάσους που περιβάλει τη λίμνη.
Στα νερά αυτά ζει το σπάνιο είδος ψαριού "Γκιζάνι" (το οποίο απαντάται μόνο στα ρυάκια της Ρόδου), και στην ευρύτερη περιοχή παγώνια, πάπιες, χήνες, χελώνες, χέλια και καβούρια.
Η σήραγγα έχειι μήκος 150 μέτρα και στο μέσον της περίπου υπάρχει ένα πηγάδι το οποίο χρησιμεύει ως φωταγωγός και αεραγωγός το δε βάθος της είναι 13 μέτρα. Περνώντας κανείς μέσα από τη σήραγγα και περπατώντας μέσα στο νερό, νοιώθει να βρίσκεται σε μια άλλη διάσταση. Η εμπειρία αυτή μένει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό των επισκεπτών
Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.