Το χωριό
Ψαράδες απέχει 60 χλμ. από τη Φλώρινα και είναι χτισμένο σε 850 μ. υψόμετρο. Έχει 100 μόνιμους κατοίκους ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται κατά 20. Κύρια ασχολία τους είναι η αλιεία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.
Οι Ψαράδες αποτελούν το μοναδικό ελληνικό οικισμό στις όχθες της
Μεγάλης Πρέσπας και έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός, το οποίο είναι εμφανές από τα σπίτια του που διατηρούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των αντίστοιχων σπιτιών της εποχής που χτίστηκαν.
Η λίμνη της
Μεγάλης Πρέσπας καλύπτει έκταση 272 τ.χλμ. και έχει βάθος 55 μ. Σε αυτή έχει παρατηρηθεί πλούσια ιχθυοπανίδα (18 είδη) και πολλά είδη σπάνιων πουλιών (αργυροπελεκάνοι, ερωδιοί, λαγγόνες, κορμοράνοι).
Επιπλέον, υπάρχουν καταπράσινες πλαγιές με μικτά δάση κέδρου, βελανιδιάς, θραύσου. Όλα αυτά μπορεί να τα απολαύσει κανείς από την κορυφή Ντέβας και τα ακρωτήρια Ρώτι, Στόκι και Άγ. Νικόλαος.
Το δάσος κέδρων στο εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου στο δρόμο για Ψαράδες εντάσσεται στον πυρήνα του
Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, που προστατεύεται από τη συνθήκη Ραμσάρ.
Από τους Ψαράδες μπορούμε να επισκεφτούμε με βάρκα τα ασκηταριά της Παναγίας Ελεούσας, της Ανάληψης και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, που βρίσκονται στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Επιπροσθέτως, στη διαδρομή μπορούμε να θαυμάσουμε τις βραχoγραφίες της Παναγίας Ελεούσας και της Παναγίας Βλαχερνίτισας.