Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Cave of Vlichada in Diro at Mani
Αρχική Ελλάδα Πελοπόννησος Νομός Λακωνίας Μάνη Αφιερώματα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού Μάνης

Ταξίδι στη μαγεία της φύσης.
Ενα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία.
Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα!
Οφείλει το όνομά του στα γλυφά νερά της τοποθεσίας που στην περιοχή ονομάζονται βλυχά = Βλυχάδα. Από πολλούς πάντως αναφέρεται με την ονομασία Γλυφάδα από την παράφραση της λέξεως Βλυχάδα.

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το σπήλαιο Βλυχάδα.
  1. Από το 1900 περίπου, οι ντόπιοι γνώριζαν την ύπαρξή του αλλά κανείς δε μπορούσε να φανταστεί το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του. Το 1949 ήταν τότε που οι Γιάννης και Άννα Πετροχείλου, ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.
  2. Το σπήλαιο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που βρίσκονται κάτω από το νερό σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο απ' ότι βρίσκεται τώρα.
    Είναι απαραίτητο να σημειωθεί πως έχουν βρεθεί σταλακτίτες σε βάθος 71 μέτρων.
  3. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και η διάμετρος της είναι μόλις μισό μέτρο. Παλαιότερα, το σπήλαιο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες έκλειναν σταδιακά.
  4. Έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1600 μέτρα του σπηλαίου ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα! Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση. Συνεχίζεται έως σήμερα τόσο πάνω όσο και κάτω από το νερό με σπηλαιοκαταδύσεις.
  5. Το 1967 αποτέλεσε χρονολογία ορόσημο καθώς για πρώτη φορά οι πόρτες του σπηλαίου άνοιξαν για τους επισκέπτες, όταν ο ΕΟΤ ολοκλήρωσε τις εργασίες διευθέτησης που είχαν αρχίσει έξι χρόνια νωρίτερα.
  6. Ο διάκοσμος του σπηλαίου δημιουργείται από το νερό που εισχωρεί στις ρωγμές του ασβεστολιθικού πετρώματος και προκαλεί τη διάβρωσή του. Το ίζημα του διαλυμένου ανθρακικού ασβεστίου σχηματίζει με πολύ αργούς ρυθμούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες.
  7. Το νερό μέσα στο σπήλαιο είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα. Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 C, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 C.
  8. Στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας έχουν ανακαλυφθεί πολλά και σημαντικά ανθρωπολογικά ευρήματα από τη νεολιθική εποχή. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο μουσείο, δίπλα στην
    είσοδο του σπηλαίου.
  9. Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά λιονταριού, πάνθηρα, ύαινας, κουναβιού, ελαφιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα ιπποπόταμων στην Ευρώπη.
    Η ανθρώπινη παρουσία υποδηλώνεται από τα κεραμικά που έχουν βρεθεί κοντά στη φυσική του είσοδο.
  10. Η τουριστική διαδρομή εκτείνεται σε μήκος 1500 μέτρων, από τα οποία τα πρώτα 1200 είναι λιμναία, η περιήγησή τους πραγματοποιείται με βάρκα και η διάρκεια είναι 25 λεπτά περίπου.


Πως θα έρθετε
Θα φτάσετε στο σπήλαιο μέσω Σπάρτης περνώντας από το Γύθειο και μέσω Καλαμάτας περνώντας από το Οίτυλο. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 300 χλμ. Αξίζει να τα καλύψετε μιας και τόσο η ομορφιά του τοπίου της Μάνης, όσο και η μαγεία του σπηλαίου θα σας αποζημιώσουν!


Το σπήλαιο είναι ανοιχτό για τους επισκέπτες από τις 08.30 έως τις 15.00
από τον Οκτώβριο έως και το Μάιο και
έως τις 15.30 από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.

 
  Εχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο, από τα μέχρι στιγμής γνωστά σπήλαια.  
 


































Η διαδρομή στο Σπήλαιο

Η εκπληκτική διαδρομή που πραγματοποιούν οι επισκέπτες, διαρκεί περίπου τρία τέταρτα, μοναδικής ομορφιάς.
Θα εντυπωσιαστείτε από την πρώτη αίθουσα όπου δεσπόζει ο σταλαγμίτης "Κάκτος", ενώ θα θαυμάσετε τον "Μανδύα του Ποσειδώνα" πιασμένος στην οροφή. Σε αυτό τον χώρο είναι και η αφετηρία της υπέροχης διαδρομής που θα ακολουθήσετε με τις βάρκες.
Θα περάσετε την "Νεκρή Πολιτεία", θα φθάσετε στο "Σταυροδρόμι" και θα συναντήσετε τις "Στήλες του Ηρακλέους".
Η "Λίμνη των Ωκεανίδων" με τον σταλαγμίτη "Μικρή Θημωνιά" στο κέντρο της, το "Δάσος των Φοινικόδεντρων, ο "Διάδρομος των Θαυμάτων" και ο "Πιστός Σκύλος" θα σας μαγέψουν με την ομορφιά τους.
Η επόμενη αίθουσα φιλοξενεί τη "Μεγάλη Θυμωνιά" με τη διάμετρο των 3,5 μέτρων, ακολουθούν το "Κιόσκι", η "Καθεδράλη", ο "Επισκοπικός Θρόνος", ο "Πέτρινος Κρίνος" και το "Πέλμα του Ποσειδώνα".
Το παραμυθένιο ταξίδι συνεχίζεται περνώντας κάτω από τον "Πολυέλαιο", ακολουθεί ο θάλαμος με τις "Αρχαίες Ελληνικές Χλαμύδες" φθάνοντας στα "Ροζ Διαμερίσματα" με τον "Βασιλικό Εξώστη", την "Ωραία Πύλη" και την "Κρεμασμένη Αλεπού" με την φουντωτή ουρά.
Ο κατάλευκος στολισμός της επόμενης λίμνης με τις "Μικρές, Λευκές, Κρεμαστές, Νυφικές Κλίνες των Νεράιδων και ο περίφημος στολισμός των "Λευκών Διαμερισμάτων" που ακολουθούν θα σας μείνουν αξέχαστα.
Αφήνοντας το "Παρεκκλήσι" παρουσιάζεται ο "Λευκός Διάδρομος" που καταλήγει στη "Θάλασσα των Ναυαγίων" με το "Βουλιαγμένο Καράβι" και τα κατάρτια του να προβάλουν έξω από το νερό.
Σειρά έχει η "Σοκολατένια Σάλα" με τον στολισμό της να έχει καλυφθεί από σκούρη λάσπη όπως και η επόμενη "Κόκκινη Σάλα" που και αυτή είναι καλυμένη με λάσπη κόκκινου χρώματος όμως.
Μετά, το "Αντρο του Δράκοντα" με τον θεόρατο βράχο που κρέμεται από την οροφή να μας φέρνει στο νου δράκο με ανοιχτό στόμα.
Ακολουθεί ο "Πύργος της Πίζας" την κολώνα που πήρε το όνομά της από την κλίση που της προκάλεσε η διάβρωση.
Τα "Βενετσιάνικα κανάλια" καταλήγουν στο μεγαλύτερο και επιβλητικότερο μέρος του σπηλαίου, το "Μεγάλο Ωκεανό" μήκους 160 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων. Τον εκπληκτικό στολισμό των τοίχων και της οροφής, συμπληρώνουν οι βυθισμένοι σταλαγμίτες.
Η επόμενη αίθουσα είναι της "Κρυστάλλινης Βροχής" και τέλος ο "Μεγάλος Δίσκος" που ολοκληρώνει και την λιμναία διαδρομή.
Το χερσαίο τμήμα που ακολουθεί δεν υστερεί σε ομορφιά και φαντασία από το λιμναίο με τον στολισμό του να εντυπωσιάζει εξίσου με τα χρώματα και τα σχήματα. Ξεχωρίζουν τα "Κινέζικα Κιόσκια", οι "Ανθόμορφοι Σταλαγμίτες και το "Μνημείο του Αγνώστου Ναύτη".
Το ανηφορικό κομάτι συνεχίζεται από σιδερένια σκάλα, ενώ το κατηφορικό από την αντίθετη πλευρά καταλήγει στα "Ανάκτορα του Ποσειδώνα" με τη "Σκηνή Θεάτρου", τη "Διαμαντένια Κολώνα", το "Πέτρινο Δάσος" και το "Αρμόνιο".
Τέλος τα "Νούφαρα" συμπληρώνουν τη συναρπαστική περιήγηση στο μοναδικό αυτό Σπήλαιο που σίγουρα δεν θα ξεκολήσει από την μνήμη σας.

Πρέπει να προσέχετε
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας να έχετε πάντοτε τα χέρια σας μέσα στη λέμβο και να ακολουθείτε τις οδηγίες του λεμβούχου.
Κατά την περιήγησή σας στο χερσαίο τμήμα προσέχετε το κεφάλι σας.
Το κόψιμο ή το άγγιγμα των σπηλαιοθεμάτων απαγορεύεται και οι παραβάτες διώκονται.
Τα σπήλαια είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Βοηθείστε να προστατευθεί!

Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διαδρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στο Σπήλαιο Βλυχάδα Διρού


Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ




Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ



Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο Υπηρεσιών



Επικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
  • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
  • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
  • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
  • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
  • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
  • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

  • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
    Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
    Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.