Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Tourist guide of Lakonia
Αρχική Ελλάδα Πελοπόννησος Νομός Λακωνίας Τουριστικός Οδηγός
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Νομός Λακωνίας, Τουριστικός Οδηγός

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γνωριμία της Λακωνίας συγκροτείται από την καστροπολιτεία του Μυστρά, το βράχο της Μονεμβασιάς, τα φράγκικα φρούρια, τα πυργόσπιτα της Μάνης και τους βυζαντινούς ναούς σπαρμένους σε όλη την περιοχή. Μοναδικές φυσικές ομορφιές, όπως τα σπήλαια Διρού, το τοπίο στο ακρωτήρι Ταίναρο, το φαράγγι της Καρδαμύλης, ο Ταΰγετος έλκουν κάθε χρόνο και μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών χωρίς όμως να παρουσιάζεται ασφυκτική πολυκοσμία.
Στην ίδια θέση που ήταν η αρχαία Σπάρτη βρίσκεται σήμερα η σύγχρονη πόλη - πρωτεύουσα του νομού. Πρόκειται για μία από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας με έντονη νυχτερινή ζωή, πολλά νεανικά στέκια, καλή ρυμοτομία, δεντροφυτεμένες λεωφόρους, πάρκα και δημόσια κτίρια εξαίρετου κάλλους.
 Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε στην Σπάρτη τον Μητροπολιτικό ναό της Ευαγγελίστριας και του Οσίου Νίκωνος, το άγαλμα του νομοθέτη των Σπαρτιατών, Λυκούργου, το άγαλμα του Λεωνίδα, τη δημοτική αγορά, την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, την αρχαία Σπάρτη, το Ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος καθώς και του Αμυκλαίου Απόλλωνος, το Μενελάιον, τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Νικολάου και του Προφήτη Ηλία, την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και τις μονές Κουμπάρη και Καταφυγιώτισσας.

Ακόμη να επισκεφθείτε το χωριό Αναβρυτή με τρεχούμενα νερά και μαγευτική θέα στην κοιλάδα του Ευρώτα καθώς επίσης το δισυπόστατο ναό των Αγίου Νικολάου και Δημητρίου και τη μονή της Φανερωμένης. Κοντά τους βρίσκεται το φαράγγι της Σκοτιάς ξεχωριστής ομορφιάς καταπράσινο τοπίο, τρεχούμενα νερά που οδηγεί στον Μυστρά. Πανέμορφο είναι και το γραφικό χωριό Χρυσάφα, όπως και τα ορεινά χωριά Καστρί και Καστόριο. Σαν αετοφωλιά είναι το χωριό Γεωργίτση με πλατάνια, Καρυδιές, Καστανιές και βρύσες με τρεχούμενα νερά και το φημισμένο υπεραιωνόβιο πλατάνι στην πλατεία του Αγίου Αθανασίου. Ιστορικά χωριά είναι τα χωριά Πελλάνα και Λογκανίκος. Θα σας μαγέψει η διαδρομή Σπάρτη - Καλαμάτα δια μέσου του Ταΰγετου. Στην ίδια διαδρομή, στα όρια με το νομό Μεσσηνίας αξίζει να επισκεφθείτε το ορειβατικό πάρκο Λαγκαδάς. Το Νοέμβριο κάθε χρόνο στην Σπάρτη γίνεται η γιορτή του Πορτοκαλιού και κάθε χρόνο γίνεται το Σπάρταθλον, με συμμετοχή αθλητών από πολλές χώρες του κόσμου σε ανάμνηση της διαδρομής που έκανε ο αθηναίος κήρυκας και πρώτος μαραθωνοδρόμος, Φειδιππίδης.
Πάνω σε βραχώδες πλάτωμα είναι χτισμένη η Αρεόπολη με επιβλητικά πυργόσπιτα και συγκροτήματα. Με αφετηρία την Αρεόπολη μπορείτε να περιηγηθείτε στη Λακωνική Μάνη και να θαυμάσετε το γκρίζο των βράχων της περιοχής. Στην Αρεόπολη αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις εκκλησίες των Ταξιαρχών, του Αγίου Ιωάννη, της Παναγίας Γεωργιανίκης, των Αγίων Πάντων, του Αγίου Πολυκάρπου, της Παναγίας της Τσιπιώτισσας. Παραδοσιακό ξενοδοχείο του ΕΟΤ λειτουργεί στον πύργο Καπετανάκου ενώ αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε και τους πύργους Μπαρελάκου και Πικουλάκη καθώς και το σπίτι των Μαυρομιχαλαίων καθώς και τον ανδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Ιστορικό επίνειο της Αρεόπολης είναι το Λιμένι, από τα ωραιότερα και γραφικότερα μανιάτικα παραλιακά χωριά. Επίσης, αξίζει τον κόπο να δείτε το Απήδημα στο οποίο μέσα σε σπηλαιώδη κοιλώματα στην παραλιακή αυτή θέση βρέθηκαν λίθινα και οστέινα εργαλεία, ίχνη φωτιάς, πολυάριθμα κατάλοιπα οστών ζώων καθώς και σοβαρά στοιχεία σχετικά με την αντιμετώπιση των νεκρών και τα ταφικά έθιμα των παλαιολιθικών ανθρώπων. Επίσης οι έρευνες οδήγησαν στην ανακάλυψη δύο απολιθωμένων κρανίων που ανήκουν σε ανθρωπολογικό τύπο προγενέστερο του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο Αρχάγγελος είναι παραθαλάσσιο γραφικό ψαροχώρι με όμορφες αμμουδιές και καταγάλανα νερά. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα λιμανάκια του όρμου Αρχαγγέλου ή στις παραλίες Πιλάς, Χαρακιά και Μαραθιά Ελίκας.
Παραδοσιακός θησαυρός της παλιάς μανιάτικης πολιτείας της Βάθειας είναι οι αντιπροσωπευτικοί πύργοι που πολλοί έχουν αναστηλωθεί και διαμορφωθεί σε ξενώνες από ομάδα αρχιτεκτόνων του ΕΟΤ. Όμορφα και κοντά στη θάλασσα χωριά είναι το Μαρμάρι, το Πόρτο Κάγιο, το χωριό Λάγια, ενώ αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το ακρωτήρι Τέναρο που είναι και το νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου. Ο Βλαχιώτης είναι μεσόγειο χωριό στο οποίο λειτουργεί και κάμπινγκ. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην Κυανή Ακτή, στην παραλία Αστέρι και στην παραλία της Κοκκινιάς.
Στα Βρέσθενα μπορείτε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της κοίμησης της Θεοτόκου της Βρεσθενιώτισσας καθώς και το χωριό Καρυές. Ο Γέρακας περιβάλλεται από τραχύ και επιβλητικό τοπίο. Το λιμάνι του βρίσκεται στο εσωτερικό ενός θαυμάσιου φυσικού φιόρδ. Το Γεράκι είναι χτισμένο στους πρόποδες του Πάρνωνα με πλούσιο ιστορικό περιβάλλον και μακρά παράδοση στην υφαντική.
Το μοναδικό πράσινο του γραφικού μανιάτικου οικισμού του Γερολιμένα είναι οι φραγκοσυκιές και οι ελιές. Στο Γερολιμένα θα γνωρίσετε το χωριό Κοίτα με παλιά σπίτια, πολεμόπυργους και βυζαντινές εκκλησίες. Το όρμο του Μεζάπου και το νησάκι Καραβόπετρα.
Εμπορικό λιμάνι με πολλά νεοκλασικά κτίρια είναι το Γύθειο με αξιόλογες εκκλησίες και μονές, το Μαυροβούνι, θέρετρο με σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρεται για διακοπές και οικισμούς με ερειπωμένα σπίτια και πύργους: Η ομηρική πόλη Λας, ο Αγέρανος, το Σκουτάρι. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες, Σερινίτσα και Μαυροβούνι, στο Βαλτάκι, στο Βαθύ Αγερανού και στην παραλία Σκουταρίου. Έκθεση με υφαντά και εκκλησιαστικά είδη λειτουργεί στη μονή Παναγίας Ελεούσας Ζερμπίτσας στο μεσόγειο χωριό Δάφνι. Το χωριό μεταξύ των υπολοίπων τοπικών εκδηλώσεων - πανηγυριών φημίζεται και για την αναπαράσταση του βλάχικου γάμου την Καθαρή Δευτέρα.

Μαγευτικές αμμουδιές, φρέσκο και άφθονο ψάρι και μεγάλη τουριστική ανάπτυξη είναι τα χαρακτηριστικά της Ελαφονήσου. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα χτισμένη πάνω σε ένα βράχο καθώς και τα νησάκια της Παναγιάς που από εκεί το ηλιοβασίλεμα θα σας μαγέψει. Το Σαρακήνικο έχει εξωτικές παραλίες και πρόκειται για χερσόνησο αγκαλιασμένη από αμμόλοφους με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.
 Στο Κοντογώνι, η παραλία της Παναγίας, οι παραλίες Λεύκι, Σίμος, Πούντα και Βιγκλάφια, μπορείτε να κολυμπήσετε σε πεντακάθαρα νερά.
Η πέτρινη γη έδωσε το όνομα στο παραλιακό χωριό του Κότρωνα. Μπαλκόνι της περιοχής με πυργόσπιτα και φραγκοσυκιές είναι τα χωριά Λουκάδικα. Μπορείτε να κολυμπήσετε στα λιμανάκια του χωριού, στις παραλίες Σολοτέρι και Κοκκάλα καθώς και στο λιμανάκι του Αγίου Κυπριανού.
Σε καταπράσινη τοποθεσία με πλατάνια και τρεχούμενο νερό βρίσκεται ο οικισμός Κουμάνοι κοντά στο χωριό Κροκεές που φημίζεται για τα κεραμοσκέπαστα σπίτια.
Πανοραμική θέα, απόκρημνοι βράχοι, σπήλαια, δάση, τρεχούμενα νερά και καταγάλανη θάλασσα είναι τα χαρακτηριστικά του γραφικού παραλιακού χωριού, Κυπαρίσσι. Από εκεί μέσα από τοπίο μοναδικής φυσικής ομορφιάς μπορείτε να επισκεφθείτε το ορεινό χωριό Χάρακας.
Οι Μολάοι είναι αγροτική κωμόπολη με επίνειο την ελιά που είναι γραφικό ψαροχώρι με εξοχικές κατοικίες και πολύ όμορφες παραλίες ολόγυρα. Στους Μολάους αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τα ψηφιδωτά δάπεδα κοντά στη θέση Χαλάσματα, τη δεντροστοιχία ευκαλύπτων μήκους 7 χλμ. από τους Μολάους προς της Συκιά καθώς και το χωριό Συκιά. Μπορείτε να κολυμπήσετε μεταξύ άλλων στις παραλίες της ελιάς, στο Μακρύ Γιαλό, στο Τηγάνι και στα Γερμανικά.
Στην περιοχή δεσπόζει η Μονεμβασιά, η ιστορική πόλη, ο βράχος της Μονεμβασιάς με την καστροπολιτεία. Μόλις ένα χιλιόμετρο από την καστροπολιτεία βρίσκεται η Γέφυρα (Νέα Μονεμβασιά) που αποτελεί σύγχρονο τουριστικό κέντρο. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες της Γέφυρας, στο Πορί, στον Ξιφιά, στην Καστέλλα και στον Αγιο Φωκά ενώ οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Μονεμβασιά είναι πλούσιες.
Ερειπωμένη πια, χτισμένη σε πλαγιά του Ταΰγετου είναι η καστροπολιτεία του Μυστρά, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα οικιστικά σύνορα της χώρας μας, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Σε μικρή απόσταση από την καστροπολιτεία βρίσκεται ο Νέος Μυστράς που περιλαμβάνει τέσσερις οικισμούς: Σλαβική, Πικουλιάνικα, Ταϋγέτη και Βλαχοχώρι. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τη βυζαντινή πολιτεία, την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη των Βουβάλων, την Κρήνη, τις μονές της Ζωοδόχου Πηγής και της Παναγίας Ζαγούνας καθώς και το Καιάδα που αποτελεί φυσική είσοδο στη χαράδρα της Λαγκάδας και έχει πολλά σπήλαια και βάραθρα, από όπου λέγεται ότι έριχναν οι Σπαρτιάτες τα μη αρτιμελή παιδιά τους.

Παραλιακή κωμόπολη είναι η Νεάπολη. Η ευρύτερη περιοχή είναι γνωστή από παλιά με την ονομασία Βάτικα. Στο νότιο άκρο της βρίσκεται το πασίγνωστο ακρωτήρι Μαλέας (Κάβο Μαλιάς). Στη Νεάπολη αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το άγαλμα του Ναύτη, το Μεσαιωνικό κάστρο στην περιοχή Αγία Παρασκευή, τον οικισμό Παραδείσι και με πλατάνια, καρυδιές, τρεχούμενα νερά και υδρόμυλους, τα ερείπια από κτίρια και ναούς των αρχαίων Βοιών, τα γερμανικά μεταλλεία σιδήρου στον Κουλεντανιού Πύργου, την εκκλησία Αγίων Αναργύρων, τα μοναστήρια της Αγίας Ειρήνης και του Αγίου Γεωργίου στον Καβομαλιά, ο γραφικός οικισμός του Προφήτη Ηλία, τα γραφικά χωριά Αγιος Νικόλαος, Βελανίδια, Φαρακλό, Κάμπος, Λάχη, Μεσοχώρι, Καστανιά, Αγιοι Απόστολοι, Ελίκα, Παντάνασσα και Αγιος Γεώργιος. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το απολιθωμένο δάσος από φοίνικες, στον Αγιο Νικόλαο, το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα στην Καστανιά, την πεντάτρουλη βυζαντινή εκκλησία της Παντάνασσας Μονεμβασιάς καθώς και τη στρογγυλή λίμνη στον Αγιο Γεώργιο (Βιγκλάφια), που αποτελεί σημαντικό βιότοπο. Μπορείτε να κολυμπήσετε παντού στην οργανωμένη παραλία, στα όρια του οικισμού καθώς και στα γραφικά λιμανάκια της περιοχής και στις παραλίες Νεραντζιώνας, Κάμπος και Βιγκλάφια.

Το Οίτυλο είναι χτισμένο σε απόκρημνο ύψωμα. Το επίνειο του οικισμού πλάι στο Λιμένι έχει φροντισμένα σπίτια και απλωτή αμμουδιά. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε το μοναστήρι των Δεκουλών, τα ερείπια του κάστρου της Κελέφας, το χωριό Κρυονέρι με θέα στο Λιμένι και τη γύρω περιοχή, ενώ η διαδρομή Οίτυλο - Καλαμάτα μέσα από τα γραφικά χωριά της δυτικής ή μεσσηνιακής Μάνης θα σας εντυπωσιάσει.
Ερείπια του αρχαίου Ασωπού βρίσκονται ακόμα βυθισμένα στη θαλάσσια περιοχή νότια του οικισμού Πλύτρα.
Με πύργους, αξιόλογες βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες το καθαρά μανιάτικο βουνό του πύργου Διρού φημίζεται για τα περίφημα σπήλαια Αλεπότρυπα και Βλυχάδα. Το τειχισμένο συγκρότημα του οπλαρχηγού Σκλαβουνάκου στον Πετρόλακκο, τις παλιές εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας και των Ταξιαρχών και τα χωριά της Πεντάδας, με πολυάριθμους πύργους και πυργόσπιτα. Θα δείτε κατά σειρά το Δρύαλο, την Παλαιόχωρα, τη Βάμβακα, το Μπρίκι, τη Μίνα, τον Πολεμίτα και την Καρύνια.
Στη Σκάλα αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Σωτήρα, της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Παρασκευής, πολιούχου, τον Κάμπο, τα ερείπια αρχαίας πόλης, το χωριό Στεφανιά και το Παλαιομονάστηρο.

Αν επισκεφθείτε το νομό Λακωνίας μη ξεχάσετε να γευθείτε σύγκλινα, ραφιόλια, σακουσάδες, χυλοπίτες, τραχανά, να αγοράσετε υφαντά, να δοκιμάσετε εσπεριδοειδή, μέλι και να γνωρίσετε από κοντά τα λούπινα.

Αρχή Σελίδας
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.