Καταχωρήστε την επιχείρησή σας
Syvota, Beaches, Thesprotia, Epirus
Αρχική Ελλάδα Ηπειρος Νομός Θεσπρωτίας Αξιοθέατα
Επιλέξτε στον χάρτη,
την περιοχή που σας ενδιαφέρει

 
Ο ποταμός Αχέροντας

Στο πέρασμα του ο Αχέροντας διασχίζει τα «αετόμορφα ψηλά βουνά». του Σουλίου. Ποταμός Αχέροντας, Αχέρων. Θεσπρωτία
Πηγάζει από τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων και με διαδρομή 64 χλμ. εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος, δημιουργώντας πλήθος οικοσυστημάτων
που φιλοξενούν και στηρίζουν πολλά φυτά και ζώα.

Ο ποταμός διασχίζει την κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Δυτικής Ηπείρου και κοντά στο χωριό Τρίκαστρο (στα όρια των νομών Ιωαννίνων, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας), εισέρχεται σε ένα στενό και επιβλητικό φαράγγι που σχηματίζουν τα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου. Η περιοχή αυτή, τα «Στενά του Αχέροντα», αποτελεί τοπίο ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους και οικολογικού ενδιαφέροντος.
Η έξοδος των στενών είναι κοντά στη Γλυκή. Εκεί ο Αχέροντας εισέρχεται στην πεδιάδα του Φαναρίου, όπου και σχηματίζει δέλτα κατά την εκβολή του στον όρμο της Αμμουδιάς.
Στα στενά περάσματα του Αχέροντα οι αρχαίοι Έλληνες είδαν τις πύλες του Αδη, στους παφλασμούς των ορμητικών νερών του, άκουσαν τους στεναγμούς των ψυχών που διάβαιναν στον Κάτω Κόσμο και στις εκβολές του, εκεί όπου οι καλαμιές και τα λιμνάζοντα νερά σχημάτιζαν το καταθλιπτικό τοπίο της Αχερουσίας λίμνης, τοποθέτησαν την είσοδο που οδηγούσε στο βασίλειο των νεκρών.

Ανάμεσα στα βουνά της Παραμυθιάς και του Σουλίου, η διαβρωτική δράση των νερών του ποταμού στο πέρασμα του χρόνου, δημιούργησε ένα επιβλητικό φαράγγι με κατακόρυφα τοιχώματα και οξύληκτα βράχια που προκαλεί δέος.

Η πλούσια βλάστηση και τα καθαρά νερά του ποταμού συνθέτουν ένα τοπίο ιδιαίτερης ομορφιάς. Ο ποταμός είναι πλωτός από τις εκβολές του μέχρι τον Μεσοπόταμο - Νεκρομαντείο.

Σε αρκετά τμήματα του ποταμού, εκεί που η ροή του είναι ομαλή σχηματίζονται νερόλακκοι και μικρές λιμνούλες, τόποι ιδανικοί για τη διαβίωση πολλών αμφιβίων και ψαριών.

Ο ποταμός Αχέροντας καθώς και το Τσαγγαριώτικο ρέμα, προσφέρονται για οικολογικές διαδρομές δίπλα στο ποτάμι. Μπορεί κανείς ακόμη να περπατήσει σε μονοπάτια όπως της «Σκάλας της Τζαβέλαινας σε τόπους δηλαδή, όπου η Ιστορία χάνεται μέσα στο μύθο.

Το τμήμα των στενών του ποταμού, θεωρείται διαδρομή πρόκληση για τους λάτρεις του Καγιάκ, (βαθμός δυσκολίας 5.)
Το ποτάμι είναι κατάλληλο για Ράφτινγκ στην έξοδό του από τα στενά κοντά στο χωριό Γλυκή, μέχρι τις εκβολές του.

Το χωριό Γλυκή βρίσκεται στην έξοδο των στενών και αποτελεί ιδανικό σημείο για την εκκίνηση της περιπλάνησης στον Αχέροντα, το Σούλι και το Νεκρομαντείο Αχέροντα.


Το Δέλτα του Αχέροντα
Μετά την έξοδο του από το φαράγγι, κοντά στη Γλυκή, ο ποταμός διασχίζει την πεδιάδα που δημιουργήθηκε από την ξήρανση της Αχερουσίας λίμνης. Οι εκβολές του, κατόπιν πορείας 24 χιλιομέτρων, βρίσκονται στον όρμο της Αμμουδιάς ένα γραφικό ψαροχώρι στο Ιόνιο πέλαγος.
Τα Στενά και το Δέλτα του Αχέροντα, περιοχές μοναδικής ομορφιάς, και ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος αποτελούν ένα σημαντικό υγρότοπο, όπου θα συναντήσετε σήμερα έναν μικρό οικολογικό παράδεισο με 180 είδη φυτών και δένδρων, πολλά από τα οποία είναι σπάνια.
Οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν πληροφορίες από το Κέντρο Πληροφόρησης στην Αμμουδιά.
Οι περιοχές αυτές έχουν προταθεί να ενταχθούν στο πανευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών.


Για τη διαμονή σας κοντά στον Αχέροντα ποταμό, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία και καταλύματα της γύρω περιοχής.
Κοντά στον Αχέροντα ποταμό υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, επιπλωμένα διαμερίσματα,
Διαμονή σε ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, βίλλες, επιπλωμένα διαμερίσματα, στούντιος στη Θεσπρωτία Διαμονή στη Θεσπρωτία

Ποταμός Αχέροντας, Αχέρων. Θεσπρωτία

Τα Στενά του Αχέροντα. Θεσπρωτία

Ιππασία στον Αχέροντα. Θεσπρωτία

Ποταμός Αχέροντας, Αχέρων. Θεσπρωτία

Στη γέφυρα Ντάλα συναντάται το τσαγγαριώτικο ρέμα με τον Αχέροντα. Ποταμός Αχέροντας, Αχέρων. Θεσπρωτία

Παλιός νερόμυλος στον ποταμό Αχέροντα. Θεσπρωτία
πανσιόν κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Για την διασκέδασή σας στην περιοχή, κοντά στον Αχέροντα ποταμό θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.

Ποταμός Αχέροντας, Αχέρων. Θεσπρωτία

Ποταμός Αχέροντας, Αχέρων. Θεσπρωτία Ποταμός Αχέροντας, Αχέρων. Θεσπρωτία Ποταμός Αχέροντας, Αχέρων. Θεσπρωτία

Κείμενα-Φωτογραφίες: Νομαρχία Θεσπρωτίας
Με κλικ πάνω στο εικονίδιο της διασρομής του πίνακα θα δείτε την οδική διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσετε Προτάσεις διαμονής, διασκέδασης και αγορών στη ΘεσπρωτίαΑρχή Σελίδας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημαντικές πληροφορίες Πληροφορίες
Η ιστορική τοποθεσία "σκάλα της Τζαβέλαινας" στα στενά του Αχέροντα, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη φυσική της ομορφιά, γι' αυτό και έχει δημιουργηθεί περιπατητικό μονοπάτι, το οποίο ακολουθώντας τις όχθες του Αχέροντα οδηγεί μέσω του γεφυριού της Ντάλας στο σουλιώτικο χωριό Σαμονίβα, απ' όπου κανείς μπορεί να επισκεφθεί το κάστρο της Κιάφας και το Κούγκι ή ακολουθώντας άλλη διαδρομή να φθάσει στις πύλες του Αδη.

Εξερευνήσεις
 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΚαταχωρήστε την επιχείρησή σας
Στείλτε την προσφορά σας
Καταχώρηση συντεταγμένων
Επισκεψιμότητα καταλυμάτων
Στατιστικά επιχειρήσεων
Στατιστικά Διαφημίσεων
Τηλέφωνα Υπερασ. λεωφορείων
Τηλέφωνα Ναυτιλιακών Εταιριών
Λιμεναρχεία - τηλέφωνα
Site Map
Διαφημιστείτε
Χρήσιμες πληροφορίες
Δρομολόγια
Οροι χρήσης
Προσωπικά δεδομένα
Αντικείμενο ΥπηρεσιώνΕπικοινωνία
Η Εταιρεία
Πείτε μας τη γνώμη σας
Powered by Hotelsline.gr:
 • Παξοί, το διαμάντι του Ιονίου: paxos-island-hotels.com
 • Παλιός Αγιος Αθανάσιος Πέλλας: palaiosagiosathanasios.com
 • Ορεινή Κορινθία και Τρίκαλα Κορινθίας: trikalakorinthias-hotels.gr
 • Καλάβρυτα και Ορεινή Αχαϊα: kalavryta-hotels.gr
 • Καστοριά: hotels-kastoria.gr
 • Ελαφόνησος Λακωνίας: elafonisos-hotels.gr

 • Created by WebLines© 2000-2012 Hotelsline.gr
  Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του hotelsline.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.
  Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια.