Με αέρα κοσμοπολίτικο, μα και γραφικό ταυτόχρονα,
το Μικρολίμανο είναι ένα «νησί»
μέσα στον Πειραιά!
Από τις πιο αγαπημένες γωνιές της πόλης για τη νεολαία αλλά και για τους τουρίστες, γεμάτο χρώμα και ζωντάνια από το πρωί ως αργά το βράδυ. για καφεδάκι, μεζεδάκια με ουζάκι ή ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά που συνοδεύονται με ένα ποτήρι καλό λευκό κρασί.
Σε κοντινή απόσταση από το Πασαλιμάνι και το κέντρο του Πειραιά, προσφέρεται για βόλτες με τα πόδια και χαλάρωση σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον με αέρα. θαλασσινό!
Οι καφετέριες, οι ταβέρνες, τα πολυτελή εστιατόρια και τα ψαγμένα μπαράκια εναλλάσσονται το ένα μετά το άλλο, μπροστά στο λιμανάκι που βρίσκουν απάγκιο οι ψαρόβαρκες, τα τρεχαντήρια και τα ιστιοπλοϊκά σκάφη.
Τα ψαροκάικα προμηθεύουν καθημερινά με ολόφρεσκα θαλασσινά τις ψαροταβέρνες με την υπέροχη θέα, ενώ οι ψαράδες ετοιμάζουν το δίχτυα για την επόμενη ψαριά.
Ωστόσο, το σημερινό κουκλίστικο λιμανάκι του Πειραιά άλλαξε πολλές φορές όνομα στο διάβα του χρόνου κι έχει μακραίωνη ιστορία. Στα νεώτερα χρόνια, γνώρισε μεγάλη φήμη, καθώς έγινε στέκι για πολλούς επώνυμους, που έρχονταν ως εδώ για καλό ψάρι και ρομαντική θέα στο γραφικό Μικρολίμανο.
Από το 1960 είχαν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες κοσμικές ταβέρνες, ενώ από το 1980 και μετά, στην ευρύτερη περιοχή της Καστέλας, άρχιζαν να ξεφυτρώνουν ένα-ένα τα μπαράκια και οι καφετέριες.
Σήμερα, η Ακτή Κουμουνδούρου και στη συνέχεια η Ακτή Δηλαβέρη (που φθάνει ως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που υπήρξε Ολυμπιακό Κέντρο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004), θυμίζει παραλιακό δρόμο νησιού που σφύζει από ζωή και κίνηση κάθε στιγμή της ημέρας.
Ανάμεσα στα κοσμικά εστιατόρια και τις πρωτότυπα διακοσμημένες καφετέριες, στην Ακτή Κουμουνδούρου, υπάρχει κι ένας μικρός χώρος που κινείται σε άλλους ρυθμούς. Είναι ο απλοϊκός χώρος του Αλιευτικού Σωματείου «Άγιος Νεκτάριος», όπου θα δούμε τους ψαράδες να μπαλώνουν τα δίχτυα τους ή να ξεκουράζονται από το ταξίδι τους και το δύσκολο καιρό.
Αξίζει μια βόλτα με τα πόδια ως τη δεξιά άκρη του λιμανιού, όπου βρίσκεται ο «Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς», για να πιείτε το καφεδάκι σας στην καφετέρια με την υπέροχη θέα στη θάλασσα ή να απολαύσετε πολύ καλό φαγητό στο εξαιρετικό εστιατόριο, που τα τραπέζια του να φθάνουν δίπλα στα ιστιοπλοϊκά. Η εικόνα όλου του Μικρολίμανου από αυτό το σημείο ξεκουράζει το νου και πλανεύει τις αισθήσεις.
Εδώ ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος είναι εγκατεστημένος από το 1933.
Ο επισκέπτης του Ομίλου μαγεύεται από την μοναδική και περίβλεπτη θέα, αντικρύζοντας ταυτόχρονα τον Σαρωνικό, την Πειραϊκή ακτή, τα γεμάτα ζωή λιμανάκια της Ζέας και του Μικρολίμανου και σαν σε πίνακα μεγάλου ζωγράφου, τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, τον λόφο του Λυκαβητού και τα όρη που περιστοιχίζουν το λεκανοπέδιο.
Στις εγκαταστάσεις του Ομίλου, κυριαρχούν οι κλασσικές διακοσμητικές πινελιές, που θυμίζουν έντονα παραδοσιακό πλοίο, έτοιμο να ταξιδέψει με τους επισκέπτες του.
Οι ιδιαίτερα προσεγμένοι κήποι που περιστοιχίζουν τις εγκαταστάσεις, γαληνεύουν το βλέμμα και προσφέρουν έναν από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου στον Πειραιά
Σαν πέσει η νύχτα, το Μικρολίμανο «ντύνεται» στα βραδινά και τα καφέ του μεταμορφώνονται σε ατμοσφαιρικά club, που φροντίζουν να δροσίζουν τις καλοκαιρινές βραδιές με ποτό, κέφι, μουσική, events και happenings.
Στα μονοπάτια της Ιστορίας.
Όπως μας «σιγοψιθυρίζει» η Μυθολογία, κατά την αρχαιότητα το λιμάνι αυτό προστατευόταν από τη θεά Άρτεμη και ο ναός της εικάζεται ότι βρισκόταν στη θέση που υπάρχει σήμερα ο Ναυτικός Όμιλος. Το 479 π.Χ. ο Θεμιστοκλής είχε διαμορφώσει εδώ τον Λιμένα της Μουνιχίας,
για την εξυπηρέτηση του πολεμικού στόλου και των εμπορικών πλοίων, έχοντας αναπτύξει πλήρη ναυτική δραστηριότητα σε όλους τους τομείς, όπως στον πολεμικό τον εμπορικό αλλά και τον ναυταθλητικό.
Στους βυζαντινούς χρόνους ονομαζόταν Φανάρι (πιθανώς από την ύπαρξη φάρου ή φανού στην είσοδό του), ενώ κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας μετονομάστηκε σε Τουρκολίμανο.
Λεγόταν και Λιμένας Κουμουνδούρου (από την έπαυλη Κουμουνδούρου που βρισκόταν στο σημείο όπου είναι σήμερα ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος), ύστερα πάλι Λιμένας Μουνιχίας, για να φτάσουμε στο 1967 και στον δήμαρχο Αριστείδη Σκυλίτση, οπότε η περιοχή πήρε τη σημερινή της ονομασία, από το μικρό σχήμα του λιμανιού.
Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς
Στο γραφικό Μικρολίμανο έχει την έδρα του και ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς.
Ιδρύθηκε το 1937 και είναι από τους παλαιότερους ομίλους στο χώρο της ιστιοπλοΐας και του ναυταθλητισμού στην Ελλάδα.
Ιδρυτικά μέλη του Ι.Ο.Π. είναι οκτώ φίλοι που τους συνέδεε η αγάπη για τη θάλασσα και την ιστιοπλοϊα.
Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Πειραιώς έχει ενεργή συμμετοχή σε Πανελλαδικούς, Ευρωπαϊκούς, Βαλκανικούς, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το χώρο του έχουν αναδειχθεί πολλοί αθλητές και αθλήτριες που έχουν κατακτήσει επάξια σημαντικές διακρίσεις στο άθλημα και έχουν φέρει στην Ελλάδα Ολυμπιακά μετάλλια.
Εκτός από την αθλητική ιστιοπλοϊα, στον Ι.Ο.Π. λειτουργεί από το 1981 και Σχολή Ιστιοπλοϊας Ανοικτής Θαλάσσης που έχει ως σκοπό τη μετάδοση της γνώσης και της αγάπης για την ιστιοπλοϊα στα νέα παιδιά και όσους αισθάνονται νέοι.
(Πληροφορίες: τηλ.: 210-4177636, 210- 4225076, site: www.iop.gr e-mail: info@iop.gr ).
ΔΙΑΜΟΝΗ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Για τη διαμονή σας στην Αττική και την περιοχή του Πειραιά, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής.
Στον Πειραιά και τις κοντινές περιοχές, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στον κατάλογο με τα καταλύματα της πόλης και στην σελίδα με τις
προσφορές διαμονής.
Για την
διασκέδασή σας στον Πειραιά θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club, μπαρ, πίστες κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.