Με αριστοκρατική καταγωγή
και το θαλασσινό αεράκι του Σαρωνικού
να τη «φλερτάρει» χρόνια τώρα.
Η Φρεαττύδα είναι μία από τις πιο όμορφες περιοχές του Πειραιά. Εκτείνεται γύρω από την Ακτή Θεμιστοκλέους και είναι η συνέχεια του Λιμένα της Ζέας (Πασαλιμάνι).
Η πολυσύχναστη Μαρίνα Ζέας φιλοξενεί στην υδάτινη «αγκαλιά» της πολυτελή σκάφη, κότερα και ιστιοπλοϊκά που τα χαζεύουμε καθώς κάνουμε τη βόλτα μας στην παραλία της Φρεαττύδας.
Εδώ βρίσκεται και το εξαιρετικό
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος με την απλόχερη καταπράσινη πλατεία και το ιστορικό «Υποβρύχιο Παπανικολής» στον προαύλιο χώρο της, για να μας θυμίζει ένδοξες στιγμές του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.
Κατά μήκος της όμορφα διαμορφωμένης μαρίνας της, μπορεί κανείς να κάνει μια χαλαρωτική βόλτα με τα πόδια, να χαρεί μια ενδιαφέρουσα διαδρομή με ποδήλατο ή απλά να απολαύσει τον καφέ και το ποτό του στα καλαίσθητα καφέ - μπαρ που βρίσκονται εδώ και χαίρονται τη φανταστική θέα στον όρμο της Φρεαττύδας, που είναι πάντα γεμάτος με πανέμορφα σκάφη και ταξιδιάρικα ιστιοφόρα...
Στην άκρη της Μαρίνας Ζέας υψώνεται ο λιμενοβραχίονας που προστατεύει τα σκάφη από τους δυνατούς ανέμους (κυρίως τους νοτιάδες) και καταλήγει στο Φάρο.
Η περαντζάδα στην παραλιακή της Φρεαττύδας γίνεται σε δύο επίπεδα: στο πάνω φαρδύ πεζοδρόμιο με τη θέα από ψηλά στη θάλασσα και τον κάτω δρόμο που ακολουθεί την προβλήτα με τα σκάφη.
Στην βόλτα μας στην παραλία δίπλα στα καϊκια, τα ιστιοφόρα και τα πολυτελή σκάφη, από το Πασαλιμάνι στη Φρεαττύδα, θα περάσουμε από μια όμορφη γέφυρα, όπου στη μία μεριά της σχηματίζεται μια μικρή λιμνούλα για να δούμε ένα τμήμα των αρχαίων τειχών που προστάτευαν άλλοτε τον Πειραιά.
Από την άλλη πλευρά της έχουμε άπλετη θέα προς την είσοδο του Λιμένα της Ζέας και την επιβλητική Καστέλα αντίκρυ μας με την Πλατεία Αλεξάνδρας στην άκρη του τείχους της. Λίγα βήματα πιο εκεί, βρίσκεται και η Λέσχη του Ολυμπιακού, που ιδρύθηκε το 1925
και είναι μέχρι σήμερα άρρηκτα δεμένη με την ομάδα - «Θρύλο» του Πειραιά, τον Ολυμπιακό, στο ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.
Στο ίδιο ύψος περίπου, επί της Ακτής Θεμιστοκλέους, με θέα στη θάλασσα, υψώνεται και το ιστορικό κτίριο του Ναυτικού Νοσοκομείου (άλλοτε «Ρωσικού»), που ιδρύθηκε στις αρχές του αιώνα μας από την τότε βασίλισσα Όλγα, με δαπάνες του τσάρου. Σκοπός της δημιουργίας του ήταν να νοσηλεύονται τα πληρώματα των ρωσικών πολεμικών πλοίων που κατέπλεαν στον Πειραιά αρκετά συχνά την εποχή εκείνη.
Στην περιοχή της Φρεαττύδας βρίσκεται και το
Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, όπου στις αίθουσές του βρίσκεται καλά φυλαγμένη η ιστορική διαδρομή και η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης στο διάβα του χρόνου (Χαριλάου Τρικούπη 31, τηλ. +30 210-4521598).
Πάνω από το χώρο του Ναυτικού Μουσείου, στον παραλιακό αυτοκινητόδρομο, βρίσκεται η μικρή πλατεία της Φρεαττύδας (η πλατεία Λάμπρου Πορφύρα), όπου βρίσκεται το άγαλμα του ποιητή Λάμπρου Πορφύρα (1879 - 1932) , που την ύμνησε και σύχναζε στις ταβέρνες της περιοχής.
Γύρω της μπορεί κανείς να βρει πολλά εμπορικά μαγαζιά, mini market, τράπεζα, περίπτερα, ταχυδρομείο, μπαράκια, καφέ, ψητοπωλεία κ.ά.
Περπατώντας στις γειτονιές της Φρεαττύδας θα ανακαλύψουμε μερικά από τα επιβλητικά νεοκλασικά σπίτια που στόλιζαν άλλοτε τους δρόμους της και αντιστέκονται ακόμα στο χρόνο.
Για θαλασσινούς μεζέδες, ολόφρεσκα ψάρια και παραδοσιακές γεύσεις με θέα θάλασσας θα κινηθούμε από την πλατεία Φρεαττύδας προς την Πειραϊκή, όπου θα βρούμε γραφικά ουζερί και ταβερνάκια, σχεδόν το ένα δίπλα στο άλλο, με καλό φαγητό και φροντισμένο περιβάλλον.
Ακριβώς κάτω από το καφέ - εστιατόριο «Αχινός» (όπου άλλοτε υπήρχε η «Τερψιχόρη», το μόνο σπίτι κάτω από το δρόμο προς τη θάλασσα), μετά το λιμενοβραχίονα της Ζέας και τον εξαιρετικά διαμορφωμένο χώρο του «La Piscine» (ιδανικό για καφέ, καλό φαγητό) απλώνεται η παραλία της Φρεαττύδας με άνετο χώρο για παιχνίδια, με γήπεδα beach volley, μπάσκετ και τένις.
Στην περιοχή της Φρεαττύδας, γεννήθηκε το 1957 κι ένας αθλητικός Όμιλος, ο ΑΟΦ Πορφύρα, που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αθλητική ζωή του Πειραιά από τότε έως σήμερα που έχει πλέον πολλά τμήματα για μπάσκετ, βόλεϊ και ποδόσφαιρο, με πολλά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, που αθλούνται εδώ καθημερινά, βάζοντας όλο και πιο ψηλά τον πήχυ.
Στα μονοπάτια της Ιστορίας.
Στα παλιά χρόνια, η Φρεαττύδα λεγόταν και «Τσιρλονέρι», επειδή υπήρχαν πολλά φρεάτια (Φρεαττύδα) με ζεστά ιαματικά, καθαρτικά νερά. Σημαντική πηγή υδροδότησης αποτελούσαν και τα χτιστά πηγάδια της Φρεαττύδας.
Στη θέση του πανάρχαιου ορμίσκου της «έκειτο το εν Φρεαττοί φονικόν δικαστήριον» (ένας ιδιόμορφος θεσμός του αρχαίου Αττικού Δικαίου). Εδώ βρισκόταν η έδρα του 5ου φονικού δικαστηρίου της αρχαιότητας.
Οι υποθέσεις που εκδίκαζε αφορούσαν όσους είχαν καταδικαστεί για ακούσιο φόνο. Επιτρεπόταν στον κατηγορούμενο να πλησιάσει μόνο με βάρκα (χωρίς να βγαίνει στη στεριά), για να απολογηθεί κι αν η απόφαση των δικαστών ήταν ότι είναι ένοχος, εξοριζόταν για πάντα από την πόλη.
Ο χώρος του ορμίσκου αυτού επιχωματώθηκε και εκεί δημιουργήθηκε σήμερα η Μαρίνα Ζέας, με την οργανωμένη και σύγχρονη μορφή της, αλλά και το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος.
Από τον γραφικό όρμο της Φρεαττύδας ξεκινούσαν, πριν από χρόνια, οι ψαράδες με τα τρεχαντήρια, τα γρι-γρι και τις ψαρόβαρκες, για να επιστρέψουν με ολόφρεσκα ψάρια που αγόραζαν οι Πειραιώτισσες για τις οικογένειές τους.
Στη δεξιά πλευρά του ορμίσκου της Φρεαττύδας λειτουργούσαν άλλοτε οι μικτές «Μπανιέρες» (ξύλινα αποδυτήρια) του Κράκαρη, στηριγμένες μέσα κι έξω από τη θάλασσα με δυο ξύλινες σκάλες. Εδώ έπαιρναν το μπάνιο τους οι νέοι κυρίως της Φρεαττύδας, έπαιζαν, φλέρταραν και διασκέδαζαν με την παρέα τους.
Στον παραλιακό δρόμο της Φρεαττύδας, στη θέση όπου σήμερα υψώνεται το επιβλητικό Νοσοκομείο Μεταξά (Αντικαρκινικό), βρισκόταν άλλοτε η εντυπωσιακή «Έπαυλη Σκουλούδη», που κατασκευάστηκε το 1884 από τον ιδιοκτήτη της Στέφανο Σκουλούδη (1838-1928). Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, διέπρεψε στην Ελλάδα, τόσο στον τραπεζικό και τον επιχειρηματικό χώρο όσο και στην πολιτική.
Χρήσιμες πληροφορίες.
Η χερσαία ζώνη της μαρίνας καλύπτει επιφάνεια περίπου 40 στρεμμάτων, ενώ η θαλάσσια ζώνη καταλαμβάνει έκταση 225 στρεμμάτων και μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 670 σκάφη, μήκους 80 - 100 μ. και με 6 - 10μ. βύθισμα, σε σταθερές και πλωτές προβλήτες, οι οποίες διαθέτουν όλες τις σύγχρονες παροχές.
Η Μαρίνα Ζέας λειτουργεί όλο το χρόνο, βρίσκεται σε απόσταση λιγότερο από 1 χλμ. από το λιμάνι του Πειραιά, 13 χλμ. περίπου από το κέντρο της Αθήνας και 45 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.
(Φορέας Διαχείρισης: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ Α.Ε.
Ιδιοκτήτης: ΕΤΑ Α.Ε.
Τηλ.: 210-4559.000, 210-4286.100).
ΔΙΑΜΟΝΗ - ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Για τη διαμονή σας στην Αττική και την περιοχή του Πειραιά, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής.
Στον Πειραιά και τις κοντινές περιοχές, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε πιο κάτω, στον κατάλογο με τα καταλύματα της πόλης και στην σελίδα με τις
προσφορές διαμονής.
Για την
διασκέδασή σας στον Πειραιά θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club, μπαρ, πίστες κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.