Οι Φούρνοι στην αρχαιότητα ονομάζονταν Κοράσιαι νήσοι. Στους ελληνιστικούς
χρόνους ο φιλόσοφος Πορφύριος τους ονομάζει Κορσεάς, ονομασία που
διατηρείται μέχρι σήμερα. Στα χρόνια περιπου της Τουρκοκρατίας, τους συναντάμε
σε χάρτες ως Fornelli (μικρός φούρνος), Μελάνθη, Φορτιόλε και Κουρσοί.
Την ονομασία Φούρνοι την πήραν αργότερα.
Ιστορικές και λογικές υποθέσεις οδηγούν στο συμπέρασμα οτι κατά πάσα
πιαθανότητα οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν Μιλήσιοι (Ίωνες), καθώς και οτι τα
αρχαϊκά, κλασσικά, και ελληνιστικά χρόνια, πρέπει να υπήρξε αξιόλογος οικισμός.
Τα πρώτα χρόνια της βυζαντινής εποχής και ολόκληρο το μεσαίωνα, οι Φούρνοι
ερημώθηκαν και έγιναν ένα από τα σπουδαιότερα ορμητήρια των πειρατών που
λυμαίνονταν το Αιγαίο.
Οι Φούρνοι ξανακατοικήθηκαν το 1770 μ.Χ.. Ο πρώτος κάτοικος ήταν Πάτμιος.
Γνώρισαν τουρκική κατοχή από την οποία απαλλάχθηκαν ολοκληρωτικά τον
Ιούλιο του 1912 που πραγματοποιήθηκε η Ικαριακή Επανάσταση. Τον Νοέμβριο
του ίδιου χρόνου ενώθηκαν με την Ελλάδα μαζί με την Ικαρία.
Στο λόφο του Αγίου Γεωργίου πάνω από το χωριό σώζεται τεράστιο, κυκλώπειο τείχος προϊστορικού κάστρου με πελεκημένες πέτρες που ο όγκος τους προκαλεί δέος. Στα θεμέλια του πανάρχαιου κάστρου χτίστηκε κάστρο κλασσικής εποχής που αποτέλεσε την ακρόπολητ ων Φούρνων. Στο κάστρο υπήρχε και ναός. Η περίμετρος του εξωτερικού τείχους που χτίστηκε στα σημεία όπου ο απόκρημνος λόφος επέτρεπε την πρόσβαση ήταν περίπου 300 μέτρα.
Η πέτρινη σκάλα πιθανώς οδηγούσε στην είσοδο του κάστρου.
Λίγο πιο πάνω υπάρχει πελεκημένος βράχος, στρογγυλός που ήταν βάση για άγαλμα. Σε ριζιμιες πέτρες σώζονται επιγραφές στις οποίες γίνεται λόγος για τους θεούς της Σαμοθράκης και για τον κτήτορα της ακρόπολης. Σε εντοιχισμένη πέτρα υπάρχει αφιέρωση προς το θεό Ερμή.
Στον εξωτερικό τοίχο της εκκλησίας υπάρχει επιγραφή. Στο πίσω μέρος του ναού έχει προστεθεί ένα καινούριο κομμάτι.
Το ταξίδι στους Φούρνους Ικαρίας (ή Κορσεών - νησί των Κουρσάρων) δεν χρειάζεται πολύ για να σου κουρσέψει την καρδιά. Εκεί δεν έχει «αξίζει να δεις», αλλά αξίζει να ζήσεις. Αξίζει να ζήσεις το μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά και να απολαύσεις τις καλύτερες θαλασσινές συνταγές στις καλύτερες τιμές. Αξίζει να ζήσεις τον... διάλογο με τον αέρα στα ορεινά σημεία του νησιού. Αξίζει να ζήσεις τη φιλοξενία των κατοίκων και πάνω απ' όλα να απολαύσεις αυτό που αναζητούν οι περισσότεροι: ήσυχες διακοπές.
Οι Φούρνοι, το κεντρικό νησί του συμπλέγματος, μπήκαν στον τουριστικό χάρτη πρόσφατα. Μπήκαν όμως γι' αυτούς που αναζητούν κάτι το ξεχωριστό στις διακοπές τους, μακριά από την πολυκοσμία των δημοφιλών προορισμών. Περίπου 20 χρόνια πριν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Τα - αρκετά μικρότερα - πλοία άραζαν έξω από αυτό που τότε χαρακτηριζόταν λιμάνι και οι επιβάτες (αυτοκίνητα δεν υπήρχαν τότε στο νησί) «ακροβατούσαν» στην ανεμόσκαλα προσπαθώντας να μπουν με ασφάλεια στα καΐκια που τους περίμεναν για να τους οδηγήσουν στη στεριά. Κι όμως ακόμα και αυτή η περιπέτεια ήταν ένα κερασάκι στην τούρτα των «ροκ» διακοπών στο νησί.
Από τότε δεν άλλαξαν πολλά. Τα πλοία βέβαια έπιασαν λιμάνι και από την μπουκαπόρτα τους άρχισαν να κατεβαίνουν και τα αυτοκίνητα, όμως το οδικό δίκτυο και κυρίως ο δρόμος που οδηγεί από τους Φούρνους στη Χρυσομηλιά και τον οικισμό Καμάρι παραμένει χωμάτινος παρά το ότι έχει εγκριθεί εδώ και καιρό η ασφαλτόστρωσή του. Το καλοκαίρι έρχονται οι τουρίστες. Έλληνες και ξένοι (οι περισσότεροι με ενοικιαζόμενα ή ιδιωτικά σκάφη) γεμίζουν το μικρό νησί, το οποίο όμως δεν χάνει την ησυχία του.
Οι Φούρνοι, περιστοιχίζονται από πολυάριθμες παραλίες, φυσικής ομορφιάς. Γνωστότερες το Καμπί, το Καμάρι, ο Αη Γιάννης, το Μπαλί, η Ψιλή Άμμος, το Πετροκοπιό, το Ελιδάκι, η Βιτσιλιά, η Βλυχάδα, τα Κουμαρά, η Άμπελος κ.α.
Απέναντι από τους Φούρνους βρίσκεται το νησί της Θύμαινας, γνήσιο ψαροχώρι, με την υπέροχη παραλία της Κεραμειδούς. Στον οικισμό της Χρυσομηλιάς υπάρχει η ομώνυμη παραλία καθώς και η παραλία της Αγ. Τριάδας.
|