Η Ανω Χώρα είναι ο κύριος "εκπρόσωπος" της ορεινής Ναυπακτίας με σημαντικότερο "όπλο" της, την εξαιρετική φυσική ομορφιά, την απλότητα και την φιλοξενία των κατοίκων της, καθώς και το παραδοσιακό γραφικό χρώμα του χωριού.
Παλαιότερα (μέχρι το 1930) είχε την ονομασία Μεγάλη Λομποτινά και βρίσκεται σε απόσταση 58 χιλιομέτρων από τη Ναύπακτο.
Σήμερα είναι πρωτεύουσα του Δήμου Αποδοτίας, που αποτελείται από 20 ορεινά χωριά (Καταφύγιο, Τερψιθέα, Αμπελακιώτισσα, Ελατού, Κρυονέρια, Γραμμένη Οξυά κ.ά), κτισμένη αμφιθεατρικά (με υψομετρική διαφορά 200 μ. στα σπίτια του χωριού), σε μία από τις νοτιοδυτικές πλαγιές των Βαρδουσίων, με το κέντρο της να βρίσκετε στα 1030 μ. αγκαλιασμένη από σημαντικούς ορεινούς όγκους, κατάφυτους από πεύκα και καστανιές.
Αλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του χωριού και της γύρω περιοχής είναι τα πλούσια νερά, οι πολλές πηγές που υπάρχουν και ο σημαντικός αριθμός οπωροφόρων δένδρων.
Στο κέντρο της Ανω Χώρας θα συναντήσετε την αγορά
του χωριού και τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική τουριστική ανάπτυξη με την δημιουργία μονάδων διαμονής απόλυτα εναρμονισμένων με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, οι οποίες καλύπτουν και τις πιο "δύσκολες" απαιτήσεις των επισκεπτών, όπως και αρκετές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.
Στα όρια του Δήμου Αποδοτίας βρίσκεται η περίφημη Ιερά Μονή Αμπελακιώτισσας με πλούσια ιστορία 6 αιώνων.
Ακόμη
στην περιοχή υπάρχει άλλο ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο, ο Ναός του Σωτήρος που είναι κοντά στο Χρύσοβο ο οποίος έχει απομείνει από το Μοναστήρι του Σωτήρος που την εποχή εκείνη ανήκε στην Αμόρανη (Καταφύγιο) και χτίσθηκε περίπου το 13ο αιώνα ενώ διαλύθηκε το 1834.
Εκδηλώσεις
«Γιορτή του κάστανου και του τσίπουρου»
Τα τελευταία χρόνια την εποχή του φθινοπώρου, που γίνεται η συγκομιδή του κάστανου και η απόσταξη του τσίπουρου, διορανώνεται με ιδιαίτερη επιτυχία, η "Γιορτή του Κάστανου και του Τσίπουρου".
Αφετηρία των εκδηλώσεων είναι το 1999 οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη γιορτή - εκδήλωση για τις καστανιές και τα κάστανα, με αξιόλογη συμετοχή και ανταπόκριση από τον κόσμο, με αποτέλεσμα την μεγάλη επιτυχία της και την καθιέρωσή της.
Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι κάτοικοι της περιοχής που με την προσφορά τους και την αμέριστη συμπαράστασή τους βοήθησαν στην πορεία και καθιέρωση αυτών των εκδηλώσεων.
Η γιορτή
Ξεκινά από το απόγευμα της Παρασκευής
με τα καζάνια για την απόσταξη του τσίπουρου και τις φουφούδες για το ψήσιμο των κάστανων να είναι έτοιμα στην σειρά για να υποδεχθούν τους επισκέπτες.
Το Σάββατο ξεκινά με τον ερχομό των πρώτων επισκεπτών οι οποίοι αισθάνονται τις υπέροχες και μοναδικές μυρωδιές από τα ψημένα κάστανα και το τσίπουρο. Κορυφώνεται το απόγευμα με το στρώσιμο των τραπεζιών με πλούσια παραδοσιακά εδέσματα (πίτες, τηγανίτες, λουκουμάδες κ.ά) που προσφέρουν οι νοικοκυρές του χωριού.
Τώρα το μοναδικό μέλημα των επισκεπτών είναι η διασκέδαση και το ξέφρενο γλέντι με την συνοδεία παραδοσιακών ορχηστρών, που διαρκεί μέχρι το πρωί.
|
|